MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

UniteCyprusNow και τ/κ πλατφόρμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κράτηση Σουτζιή

Advertisement

Sponsored by exness

UniteCyprusNow και τ/κ πλατφόρμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κράτηση Σουτζιή – Όσα αναφέρουν σε ανακοίνωση

Παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ανδρέα Σουτζιή και ειδικά του τεκμηρίου της αθωότητας εν τη απουσία καταδίκης, «βλέπει» η ομάδα UniteCyprusNow σε σχέση με δημοσιεύματα στον Τύπο που περιλαμβάνουν προσωπικές επιθέσεις εναντίον του, θεωρώντας ότι αυτά συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το κλίμα στην Κύπρο.

Advertisement

«Αυτό και μόνο θα έπρεπε να ήταν λόγος για να αφεθεί ελεύθερος αφού δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε εύλογο χρονικό διάστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας για την συνεχιζόμενη κράτηση του Ε/κ στα κατεχόμενα.

«Σε αυτό το στάδιο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικογένειά του, να δείχνουμε αλληλεγγύη και να ενεργούμε υπεύθυνα, με τρόπο που να μην πλήττει την υπόληψη του σε σχέση με την ακρόαση της ερχόμενης Πέμπτης. Όπως και τις άλλες φορές, θα είμαστε εκεί».

Σημειώνει ότι ο Ανδρέας Σουτζιής συνελήφθη την 22/01/09, ενώ περνούσε από το οδόφραγμα Περγάμου προς τα κατεχόμενα, με την αιτιολογία ότι 2 ημέρες πριν εντοπίστηκε ασύρματος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε στην περιοχή Καρπασίας. «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά τη σύλληψή του συνεχίζεται με ανησυχητικό τρόπο όσον αφορά τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας ορατές για άλλη μια φορά τις συστηματικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες που δημιουργούν τη βάση για την παραβίαση δικαιωμάτων».

Ανακοίνωση εξέδωσε για την σύλληψη και κράτηση του Ανδρέα Σουτζιή και η τ/κ πλατφόρμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία σημειώνει πως η 8ημερη κράτηση είναι η μέγιστη δυνατή προθεσμία και είναι ανησυχητικό για τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι άτομα των οποίων η «δίκη» δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, παραμένουν υπό ανάκριση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η εν λόγω πλατφόρμα θεωρεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το γεγονός ότι η «αστυνομία» ζήτησε και πήρε κράτηση του Ανδρέα Σουτζιή για άλλες 8 ημέρες για τις εξετάσεις στοιχείων ηλεκτρονικών συσκευών, χρονικό διάστημα που αναφέρει ότι ξεπερνά κατά πολύ αυτό που απαιτείται. Η «αστυνομία», προστίθεται, δεν μπορεί ή/και δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και αποδοτικά τον χρόνο που δίνεται για την έρευνα. «Ως αποτέλεσμα, τα άτομα κρατούνται για μεγάλες περιόδους σε συνθήκες που απέχουν πολύ από τα διεθνή πρότυπα κράτησης».

Η τ/κ πλατφόρμα σημειώνει ότι ο Ανδρέας Σούτζης ανακρίθηκε ερήμην του δικηγόρου του και πως αν και το «κακουργιοδικείο» Τρικώμου διέταξε να υποβληθεί σε πλήρη έλεγχο υγείας στις 22/09/22, αυτό δεν έχει γίνει.

Σημειώνει επίσης ότι ενώ είναι ξεκάθαρο το πόσο σημαντικές είναι οι διελεύσεις από την μία στην άλλη πλευρά για την δημιουργία ενός ειρηνικού κλίματος και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είναι σαφές ότι η διαδικασία αυτή επηρεάζει αρνητικά την άποψη των πολιτών για τις διελεύσεις.

Η τ/κ πλατφόρμα ζητεί να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για να διεξαχθεί η διαδικασία στο πλαίσιο του τεκμηρίου της αθωότητας και της προσωπικής ελευθερίας, που αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν ζητεί την απελευθέρωση του Ανδρέα Σουτζιή και δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να βλέπουν τη μεταχείριση του Ε/κ ως κατασκόπου και κανείς δεν πρέπει να τυγχάνει μεταχείρισης ως ένοχος, πριν αποδειχθεί η ενοχή του.

Επέκρινε επίσης την εκστρατεία λιντσαρίσματος που λαμβάνει χώρα στον (τ/κ και τουρκικό) Τύπο και ζήτησε να εγκαταλειφθούν σοβινιστικές και διχοτομικές πολιτικές που δυναμιτίζουν το πλαίσιο συνεργασίας και επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network