MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τριμερής με… βλέμμα σε Κυπριακό και Άγκυρα

Advertisement

Sponsored by exness

Σήμερα η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ – Στο επίκεντρο ενεργειακή και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών – Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει και θα ανταλλάξει απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με Τσίπρα και Νετανιάχου

Advertisement

Ακριβώς ένα μήνα πριν από τη μετάβαση Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Γενεύη για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις επί των εκκρεμοτήτων του Κυπριακού και την πολυμερή, πραγματοποιείται στα Ιεροσόλυμα η δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Μια Σύνοδος που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένων των εξελίξεων στο Εθνικό μας ζήτημα και της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί η ενεργειακή και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, οι περιφερειακές εξελίξεις – προκλήσεις και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αναλυτικότερα, για το Κυπριακό ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους δύο άλλους ηγέτες για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τον εν εξελίξει εντατικοποημένο γύρο των συνομιλιών, τη συνέχιση του διαλόγου στη Γενεύη και την πολυμερή Σύνοδο του Ιανουαρίου. Τσίπρας και Νετανιάχου αναμένεται ότι θα επαναλάβουν τη στήριξη τους στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της Συνόδου δεν περιλαμβάνεται επίσημο τετ-α-τετ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά συζήτηση θα γίνει για τους κοινούς στόχους των τριών χωρών για μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρική διασύνδεση. Ενώπιον των τριών ηγετών θα τεθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, με έμφαση στις μελέτες που διεξάγονται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η σημερινή, είναι η πρώτη Σύνοδος που πραγματοποιείται μετά την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, επομένως έχει μεγάλη σημασία η στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ. Σημείο αιχμής για τη γείτονα χώρα αποτελεί η μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ. Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών διοχέτευσης του φυσικού πλούτου. Μια εκ των επιλογών που βρίσκεται στο τραπέζι είναι και η μεταφορά μέσω Τουρκίας.

Ατζέντα και πρόγραμμα

Πέραν της ενεργειακής – στρατηγικής συνεργασίας, των περιφερειακών ζητημάτων και του Κυπριακού, οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της έρευνας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν με διαδοχικές συναντήσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού με Αναστασιάδη και Τσίπρα. Θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση, κοινή διάσκεψη τύπου και γεύμα εργασίας. Στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν υπουργικές συναντήσεις για ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη Κοινή Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ.

Την αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπληρώνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Γεωργίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal