MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τοπικά lockdown εάν υπάρξει πισωγύρισμα και φόβοι για νέο κύμα τον Οκτώβρη

Advertisement

Sponsored by exness

Εντείνεται η ανησυχία στην Κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες από τα κρούσματα απειθαρχίας που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες κατά παράβαση των διαταγμάτων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ένα από τα προβλήματα που πονοκεφαλιάζουν τους αρμοδίους είναι η μη συμμόρφωση επαναπατρισθέντων, στους οποίους δόθηκαν οδηγίες αυτοπεριορισμού λόγω επαφής που είχαν με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ορισμένοι από αυτούς αναζητήθηκαν από λειτουργούς της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης αλλά αντί στο χώρο διαμονής τους βρίσκονταν σε καφετέριες ή σε παραλίες και ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα. Το πρόβλημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια και έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Δικαιοσύνης για αυστηρό έλεγχο τέτοιων περιπτώσεων και δίωξη όσων παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Advertisement

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας ζητώντας την εφαρμογή των Διαταγμάτων στα οποία υπάρχει πρόνοια για επιβολή ποινών.

Το Υπουργικό συνεδρίασε με φόντο το θέμα που προέκυψε από την παραβίαση της νομοθεσίας από το νυκτερινό κλαμπ του Πρωταρά. Πολλές άλλες επιχειρήσεις αυτού του είδους λειτουργούν με άδειες εστιατορίου και για το λόγο αυτό ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέλαβε πρωτοβουλία και μετά από συνεννόηση με το σύνδεσμο των επαγγελματιών του κλάδου των χώρων αναψυχής, έδωσε οδηγίες για αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου που αφορά στη λειτουργία των χώρων εστίασης. Συγκεκριμένα, με βάση το επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο που ισχύει πλέον, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να εξυπηρετούνται σε χώρους εστίασης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 150 άτομα σε εξωτερικό χώρο, έστω κι αν ο διαθέσιμος χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος. Επίσης εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για μέγιστο αριθμό 10 ατόμων ανά τραπέζι και η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Η πιο πάνω ρύθμιση θα έχει ισχύ μέχρι και τις 31 Ιουνίου 2020, οπότε και θα επαναξιολογηθεί εκ νέου στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Έντονη ανησυχία εκφράζουν και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία εισηγήθηκαν στον Υπουργό Υγείας ότι εάν χρειαστεί θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο σχεδιασμός για επιβολή τοπικών περιοριστικών μέτρων (lockdown) εκεί και όπου κριθεί. Ενήμερος για το θέμα αυτό είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη από τα κρούσματα απειθαρχίας συνέπεσε με το άνοιγμα των δύο αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας, τα οποία αποτελούν εστία μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού προέρχονται από επαναπατρισθέντες έχει σημάνει το καμπανάκι κινδύνου στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και στο Υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 21 Ιουνίου οι επισκέπτες δεν θα χρειάζεται να φέρουν πιστοποιητικό ότι υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό. Σε μια προσπάθεια να έχει εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί επί του εδάφους σε σχέση με τους εισερχόμενους επισκέπτες από το εξωτερικό, ο Υπουργός Υγείας εξασφάλισε το πράσινο φως από το Υπουργικό για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια. «Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να παρακολουθούμε την εικόνα και να έχουμε μια καλή ένδειξη ώστε να ενεργήσουμε άμεσα εάν χρειαστεί» δήλωσε αρμόδια πηγή του υπουργείου Υγείας στη Cyprus Times. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται ότι θα διενεργούνται περίπου 300 τεστ την ημέρα όταν θα υπάρξει κορύφωση στις αφίξεις τουριστών.

Tα τρία σενάρια

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός δεν πρόκειται να φύγει από τη ζωή μας τον επόμενο ενάμιση χρόνο ίσως και περισσότερο, ενόσω μάλιστα δεν υπάρχει απάντηση σε εμβόλιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκταση της παρουσίας του ιού αυτό το διάστημα παραμένει άγνωστη και τα σενάρια που εξετάζουν είναι τρία: Να εμφανίζεται υπό μορφή επιδημιών μικρής διάρκειας, να υπάρξει ένα νέο ευρύ κύμα διασποράς του ιού, ή να σημειωθεί φθίνουσα πορεία του ιού. Ενημερώνοντας την επιτροπή Υγείας της Βουλής για τη νέα σχολική χρονιά η επιδημιολόγος, παιδίατρος δρ Ζωή Δωροθέα Πανά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να συνυπάρξει σε κάποια φάση και με τον ιό της γρίπης, ενώ ένα δεύτερο κύμα υπολογίζεται γύρω στον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ…

ShootandGoal