MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τον σεβασμό της Άγκυρας στο διεθνές δίκαιο σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, ζήτησε ο Τσίπρας 

Advertisement

Sponsored by exness

Τον σεβασμό της Άγκυρας στο διεθνές δίκαιο σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, ζήτησε ο Τσίπρας – Eξέφρασε παράλληλα στήριξη στην προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού

Advertisement

Επιβάλλεται να υπάρχει σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, είπε απόψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας μετά το πέρας της 5ης Συνόδου Κορυφής των Κρατών Μελών του Νότου, στη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε παράλληλα στήριξη στην προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει τρίτους εγγυητές, ούτε κατοχικά στρατεύματα και πρέπει να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, είπε.

Ανάφερε επίσης ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων – που όπως είπε, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας – θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια και ισότιμα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Χαρακτήρισε εξάλλου τον αγωγό EastMed ως ένα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας σχέδιο για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη και είπε ότι «πρέπει να μας βρει όλους να συνεργαζόμαστε στην προοπτική της υλοποίησής του».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Άγκυρα είπε ότι «και οι επτά εδώ συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Αναφέρθηκε εξάλλου στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι θα του μεταφέρει το κλίμα της σημερινής συνάντησης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια, λέγοντας ότι αποτελεί «σημαντική επιτυχία της Ευρώπης». Είπε επίσης ότι η επίλυση της διένεξης «είναι ένα μήνυμα ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από το διάλογο και μέσα από την αλληλοκατανόηση».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι το μήνυμα των επτά κρατών μελών είναι «μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».

Η προσπάθεια των επτά κρατών μελών, ειδικά εδώ στην Κύπρο «σηματοδοτεί ότι είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ευρώπης που είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος» είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο μεταναστευτικό, τονίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών.

Ανέφερε ωστόσο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη χωρίς τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιανομής των αιτούντων ασύλου μεταξύ των κρατών μελών.

Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε σημαντική προτεραιότητα στο επόμενο διάστημα την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι ηγέτες των κρατών μελών του Νότου, μέσα από τη Σύνοδο δίνουν ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις, παρά τις όποιες διαφορές τους.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε τέλος ότι οι επτά χώρες συμφώνησαν κατά το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουν από κοινού εντός της ΕΕ την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network