MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Των φτωχών και των μεταναστών… Αναχώρησε για Ελλάδα ο Πάπας

Advertisement

Sponsored by exness

Ολοκλήρωσε την ιστορική του επίσκεψη στην Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος και αναχώρησε για την Αθήνα – Μεταφέρει μαζί του 50 μετανάστες – Έστειλε μηνύματα ενότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας από τη Λευκωσία σε όλο τον κόσμο – Δηλώσεις και ενέργειες υψηλού συμβολισμού από τον Πάπα των φτωχών

Χιλιάδες καθολικοί από διάφορες χώρες κατέκλυσαν χθες την δυτική κερκίδα του ΓΣΠ. Έσπευσαν για να συμμετάσχουν στη μεγαλειώδη, υπό τον Πάπα, κατανυκτική θεία λειτουργία και να ακούσουν τον λόγο του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, που ολοκλήρωσε την ιστορική επίσκεψη του στην Κύπρο και αναχωρεί σήμερα για την Ελλάδα, επόμενο σταθμό του ταξιδιού του.

Advertisement

Η θεία λειτουργία στο ΓΣΠ μεαδιδόταν σε απευθείας σύνδεση σε όλο τον κόσμο, μέσω του καναλιού του Βατικανού.

Ο Πάπας των φτωχών, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται, έγινε για μία ακόμη φορά δεκτός με εκδηλώσεις λατρείαw στέλνοντας μηνύματα ενότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας από το γήπεδο της Λευκωσίας, που τελούσε σε αστυνομικό κλοιό. Από νωρίς είχαν σχηματιστεί ουρές έξω από το στάδιο, με τους πιστούς να ανεμίζουν σημαίες διαφόρων χωρών.

«Πρέπει να παραμένουμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να μοιραστούμε τις πληγές της ζωής μας και να αντιμετωπίσουμε το δρόμο μαζί. Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, μπροστά στο σκοτάδι του καθενός και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Εκκλησία και την κοινωνία, καλούμαστε να ανανεώσουμε την αδελφοσύνη. Εάν παραμένουμε χωρισμένοι μεταξύ μας, αν ο καθένας σκέφτεται μόνο τον εαυτό του ή ενδιαφέρεται μόνο και μόνο στο μικρό του περιβάλλον, εάν δεν αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχει διάλογος, δεν προχωράμε μαζί», είπε ο Ποντίφικας.

Έξω από το γήπεδο, βρέθηκε και μικρή μερίδα πολιτών, οι οποίοι τόσο στα πανό όσο και συνθήματα χαρακτήριζαν τον Πάπα persona non grata.

Φίλησε το χέρι του Αρχιεπισκόπου

Προηγήθηκε επίσκεψη του Ποντίφικα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου είχε συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας, με τον μακαριότατο να του παραχωρεί τη θέση του στο γραφείο. Μετά τους αμοιβαίους ασπασμούς, ο Πάπας προέβη μάλιστα σε μια άκρως συμβολική πράξη. Έσκυψε και φίλησε το χέρι του Αρχιεπισκόπου, παραπέποντας στην εποχή που μπήκε τέλος στην εποχή μεταξύ Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης εκκλησία, 900 χρόνια μετά το σχίσμα του 1054.

Στη συνέχεια, μετέβησαν ο καθένας με το δικό του αυτοκίνητο στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στον οποίο είχαν ήδη συγκεντρωθεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και οι Ιεράρχες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που συνοδεύουν τον Ποντίφικα.

Στην ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μήνυμα υπέρ του διαθρησκευτικού διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, είτε αυτές είναι εθνικές είτε θρησκευτικές. Και χαρακτήρισε την Κύπρο, γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως.

«Αμέτρητα πλήθη αγίων που, ενωμένοι στην Μία Ουράνια Εκκλησία, μας προτρέπουν να πλεύσουμε μαζί προς το λιμάνι που όλοι λαχταρούμε. Από ψηλά μας καλούν να κάνουμε την Κύπρο, που είναι ήδη μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, μια γέφυρα μεταξύ Ουρανού και Γης. Ας γίνει προς δόξα της Υπεραγίας Τριάδος για το δικό μας καλό και όλων των ανθρώπων», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Υπέρ του διαλόγου, της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης, τάχθηκε και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Αναφερόμενος στον αγώνα που διεξάγει Εκκλησία και λαός, για δικαίωση από το 1974, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να βοηθήσει, όπως και ο προκάτοχος του, στο ζήτημα της Ιερών Μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν ανελέητα από τους τούρκους.

«Προσβλέπουμε και στη δική Σας βοήθεια, Αγιώτατε, για περιφρούρηση και σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πολιτισμού, οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Φεύγει με 50 μετανάστες

Η ιστορική επίσκεψη έκλεισε με στιγμές συγκίνησης κατά την οικουμενική προσευχή του Πάπα με μετανάστες στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Αφού άκουσε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους για το πως βρέθηκαν στην Κύπρο και τα όνειρα τους για ένα καλύτερο και ειρηνικό αύριο, τους απεύθυνε ευχαριστώ.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ, με όλη μου την καρδιά, θέλω να απευθύνω σε εσάς, νέοι μετανάστες, που έχετε καταθέσει τις μαρτυρίες σας. Τις είχα λάβει πριν ένα μήνα περίπου και με είχαν αγγίξει βαθιά τότε  και σήμερα ακόμα μια φορά με συγκίνησαν καθώς σας άκουγα. Η παρουσία σας, αδελφοί και αδελφές μετανάστες και μετανάστριες, είναι πολύ σημαντική γι’ αυτή την οικουμενική εορτή. Οι μαρτυρίες σας είναι σαν ένας «καθρέφτης» για εμάς τις χριστιανικές κοινότητες», σημείωσε.

Ο Ποντίφικας αναχωρώντας από την Κύπρο μεταφέρει μαζί του στο Βατικανό και 50 μετανάστες. Ανάμεσα σε αυτούς και τα δυο πρόσωπα που παρέμεναν μέχρι και σήμερα στη Νεκρή Ζώνη, για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ζητούσε επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μετεγκατάσταση τους σε άλλο κράτος μέλος.

Ο Πάπας των φτωχών, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται και των μεταναστών όπως αποδεικνύει, αναχώρησε από την Κύπρο για την Αθήνα στις 9 και 30 μετά από αποχαιρετιστήρια τελετή στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 11:15, όπου θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal