MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το Υπ. Γεωργίας αποφασισμένο να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο έναντι αθέμιτων πρακτικών

Advertisement

Sponsored by exness

Τι ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας απόψε – Μιλούσε στα εγκαίνια της Παγκύπριας Αγροτικής-Γεωργικής Έκθεσης 2018 – Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, είπε ο Υπουργός, κατέδειξε και την ανθεκτικότητα του τομέα και την πρόσθετη αξία του, είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός

Advertisement

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι αποφασισμένο να στηρίξει τους γεωργούς, τους απλούς παραγωγούς και όλο τον αγροτικό κόσμο, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές (ΑΘΕΠ) που λειτουργούν σε βάρος τους, δήλωσε απόψε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής.

Ο κ. Καδής μιλούσε στα εγκαίνια της Παγκύπριας Αγροτικής-Γεωργικής Έκθεσης 2018, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών σε σχέση με τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές στον ευρύτερο γεωργικό τομέα στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του, ο κ. Καδής είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές πλήττουν κατά κανόνα τον πιο αδύνατο συμμετέχοντα στην αγροδιατροφική αλυσίδα, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον γεωργό, επιφέροντας απώλεια εισοδήματος, ψηλό κόστος και δυσχέρειες στον προγραμματισμό της παραγωγής. Το φαινόμενο όμως, πέραν των επιπτώσεων που επιφέρει στον παραγωγό, περιορίζει και την αγοραστική δύναμη αλλά και τις επιλογές των καταναλωτών, πρόσθεσε.

Το πρόβλημα δηλαδή, όπως εξήγησε, δεν εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στον γεωργικό τομέα, αλλά αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρεάζει όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά με κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η σοβαρότητα του προβλήματος αποδεικνύεται και από την προσπάθεια που καταβάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για νομική ρύθμισή του, με την έκδοση σχετικής Οδηγίας, ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση όλων των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών που διαπιστώθηκαν.

Γίνεται αντιληπτό, συνέχισε, ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θέτει την Κύπρο πιο μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με ξεκάθαρο στόχο την άρση των συνεπειών των πρακτικών αυτών στα εισοδήματα και στα οφέλη τόσο των γεωργών όσο και των καταναλωτών μας.

Ο γεωργικός τομέας, σημείωσε, ενώ αντιπροσωπεύει σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου μας, εντούτοις ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, επεσήμανε, που στις υψηλότερες θέσεις των συνολικών εξαγωγών μας βρίσκονται το χαλλούμι, τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας και η πατάτα κοκκινογής, ενώ οι εξαγωγές σε νωπά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα πλησιάζουν το 40% του συνόλου των εξαγωγών του νησιού μας.

Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, είπε ο Υπουργός, κατέδειξε και την ανθεκτικότητα του τομέα και την πρόσθετη αξία του, ακριβώς λόγω του ότι γύρω από τη γεωργική παραγωγή οικοδομείται ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων και εργαζομένων. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, πρόσθεσε, η γεωργία συμβάλλει κατά 2,1% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και απασχολεί περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε, είπε, ότι η γεωργία συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης, ενώ η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο και συντείνει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Καδής, σχεδίασε και εφαρμόζει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αποτελεί το κύριο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής. Μέσω του Προγράμματος, που για την προαναφερθείσα περίοδο θα διαθέσει συνολικά 243 εκατομμύρια ευρώ, εφαρμόζεται στρατηγική για τη διείσδυση των κυπριακών γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές με την οικονομική στήριξη δραστηριοτήτων ενημέρωσης και προώθησης των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Επιπρόσθετα, στόχος και προσπάθειά μας ως Υπουργείο, σημείωσε, είναι, μέσα από στοχευμένα μέτρα και δράσεις, να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας, να ενδυναμώσουμε την αγροτική οικονομία του τόπου, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να ενισχύσουμε επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, να εκσυγχρονίσουμε και να βελτιώσουμε τις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.

Σύμφωνα με τα κυριότερα συμπεράσματα και εισηγήσεις που προκύπτουν από την έρευνα,οι ΑθΕΠ αποτελούν υπαρκτό και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρό φαινόμενο στην κυπριακή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, ενώ το κόστος τους αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό του ετήσιου κύκλου εργασιών των εμπορευόμενων. Για τον λόγο αυτό, οι ΑθΕΠ θα πρέπει να ρυθμιστούν με εθνική νομοθεσία η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εμπορευόμενων, θέση με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να υιοθετεί τις συστάσεις της Πρότασης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ΑθΕΠ, η οποία καλύπτει πλήρως τα θέματα των ΑθΕΠ που έχουν καταγραφεί στην παρούσα έρευνα. Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη το εύρημα ότι ΑθΕΠ επιβάλλονται όχι μόνο από τους «μεγάλους παίχτες» (αγοραστές), αλλά και από μεμονωμένους γεωργούς/κτηνοτρόφους (οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές), προτείνεται όπως η εθνική νομοθεσία συμπεριλάβει το σύνολο των εμπορευόμενων, δηλαδή τόσο τους αγοραστές όσο και τους προμηθευτές.

Λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, η εθνική νομοθεσία για τις ΑθΕΠ θα πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση μιας ανταγωνιστικής γεωργίας, να αντιμετωπίζει τη μεταβλητότητα των τιμών και των ποσοτήτων, περιορίζοντας τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, ιδίως στους μικρούς αγρότες, και να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη προοπτική της προσφοράς τροφίμων προς ικανοποίηση της αυξανόμενης και διαφοροποιημένης ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των ΑθΕΠ, αυτή θα μπορούσε να είναι ένα μίγμα πολιτικών που να συνδυάζει ιδιωτικές, διοικητικές και δικαστικές μεθόδους παρακολούθησης και επιβολής. Η μικτή αυτή προσέγγιση θα πρέπει να επιτρέπει σε εθελοντικά συστήματα και πρότυπα να λειτουργήσουν και να συμπληρώνεται με αξιόπιστα και αποτελεσματικά θεσμικά όργανα ελέγχου και επιβολής του νόμου, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network