MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το θερμό καλοκαίρι και… ανασχηματισμός ενόψει

Advertisement

Sponsored by exness

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η μετεγχειρητική κατάσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μετά το ατύχημα που είχε την περασμένη βδομάδα θα απέχει των καθηκόντων του για ακόμη μερικές μέρες. Η υποχρεωτική απουσία του Προέδρου Αναστασιάδη από το Προεδρικό για τις επόμενες δύο βδομάδες κάθε άλλο παρά τον κρατά εκτός της πρώτης γραμμής. Τηρείται συνεχώς ενήμερος για ζητήματα πρώτης προτεραιότητας και δίνει οδηγίες για τα περαιτέρω.

Advertisement

Ψηλά στην ατζέντα παραμένουν ασφαλώς οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για την Αμμόχωστο στο ευρύτερο πλέγμα των διεργασιών στο Κυπριακό. Η Λευκωσία εκτιμά ότι οι επιστολές του Προέδρου προς τα Ηνωμένα Εθνη με τις οποίες εμφανίζεται έτοιμος για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα πριν από δύο χρόνια, μπορούν να διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη της προσπάθειας, παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει από την τουρκική πλευρά και τη μάχη εξουσίας που μαίνεται στα κατεχόμενα. Η μόνη προϋπόθεση που θέτει η Λευκωσία για επανέναρξη του διαλόγου είναι ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που αποτελεί την πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται υπό καθεστώς απειλών και προκλήσεων.

Η Λευκωσία αναγνωρίζει τις δυσκολίες και η ανησυχία της έχει να κάνει με την τουρκική επιδίωξη για ένταξη του θέματος της ενέργειας στην ατζέντα μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, κάτι το οποίο η κυβέρνηση απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο. Ο Πρόεδρος θα επαναλάβει την ετοιμότητά του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία ετοιμάζει βαλίτσες για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματεία του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ενόψει της υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 30 του μήνα.

Η ημερομηνία της συνάντησης με την κα Σπέχαρ εξαρτάται από την πορεία της ανάρρωσης του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος μετά το εξιτήριο που θα πάρει από το νοσοκομείο Mediterranean εντός της εβδομάδας, θα συνεχίσει να αναρρώνει στην οικία του, μέχρι να είναι σε θέση να επανέλθει κανονικά στα καθήκοντά του.

Στην προεδρική ατζέντα υποχρεωτικώς θα τεθεί κάποια στιγμή και το θέμα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, αρχής γενομένης από το υπουργείο Οικονομικών μετά την παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη. Οι πληροφορίες φέρουν την αλλαγή φρουράς να γίνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου όταν σε μεγάλο βαθμό θα έχει ολοκληρωθεί το δύσκολο έργο της ετοιμασίας του προϋπολογισμού του Κράτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τον προϋπολογισμό αναμένεται να καταθέσει προς έγκριση στη Βουλή ο νέος υπουργός Οικονομικών. Πέραν του Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για παραμονή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μέσα από κομματικό αξίωμα και τη νέα Βουλή, αλλαγές φημολογούνται και σε άλλα υπουργεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος να επιχειρήσει ένα φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος με…ανακάτεμα της τράπουλας, δηλαδή με μετακινήσεις από ένα υπουργείο σε άλλο. Ενα σενάριο θέλει τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Για υπουργοποίηση ακούγονται τα ονόματα των Νίκου Τορναρίτη και Νίκου Νουρή. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν αλλαγές και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Υπό παραίτηση για λόγους υγείας τελεί ο βουλευτής Σόλων Κασίνης. Πρώτος επιλαχών για κατάληψη βουλευτικού εδράνου είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ακολουθούν οι Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλης Σοφοκλέους.

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο υπουργός θα κάνει την Πέμπτη τον απολογισμό για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας. Θα ανακοινώσει αριθμητικά και άλλα στοιχεία για τους δικαιούχους αλλά και τους ιατρούς και τους άλλους παρόχους. Θα ανακοινώσει επίσης βελτιωτικές κινήσεις που έγιναν από τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ στη βάση εισηγήσεων που του έγιναν από όλους τους επηρεαζόμενους.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network