MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το συμβάν στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην Επ. Παιδείας

Advertisement

Sponsored by exness

Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας το χθεσινό συμβάν στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, υπάρχει κενό σε θέματα ασφάλειας στα σχολεία μεταξύ 07:00-07:30

Advertisement

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, στην έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής, και πριν ζητήσει την αποχώρηση των δημοσιογράφων από την αίθουσα για συζητηθεί το χθεσινό συμβάν στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, εξέφρασε τη χαρά και την ευχαρίστηση τους για το αίσιο τέλος του συμβάντος και την ανεύρεση των δύο παιδιών, τα οποία είχαν πέσει θύματα απαγωγής.

«Προκύπτουν ουσιαστικά ερωτήματα. Θα πρέπει, πλέον, να αντιμετωπιστούν όλα αυτά σε ένα διαφορετικό πνεύμα, σε ένα πλαίσιο διαλόγου, συζήτησης, προβληματισμού, όχι με απλουστευμένες προσεγγίσεις, ώστε η ασφάλεια στο σχολικό χώρο να μην είναι κάτω από την οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Έχουν προκύψει κενά, όπως παραδείγματος χάριν ποιος φέρει ευθύνη από τη στιγμή που ένα σχολείο ανοίγει το κάγκελο του στις 7 η ώρα το πρωί, η διδασκαλία αρχίζει στις 7:30. Μισή ώρα τα παιδιά βρίσκονται στο σχολικό χώρο χωρίς να ξέρουμε ακριβώς ποιος μπορεί να φέρει την ευθύνη για όλους τους ενδεχόμενους και εν δυνάμει κινδύνους εντός του σχολικού χώρου», πρόσθεσε.

Αυτό το κενό, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, «θα πρέπει να προβληματίσει, ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις και το Υπουργείο μας ενημέρωσε ότι είναι απόλυτα ανοικτό και να χρηματοδοτήσει αλλά και να αποφασίσουν προκειμένου να καλυφθούν όλα αυτά τα κενά».

Όπως είπε, θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση με καθαρά εξειδικευμένη προσέγγιση, δηλαδή για την ασφάλεια στο σχολική χώρο και την υγιεινή.

«Επανερχόμαστε στην πρόταση μας ότι το κάθε σχολείο οφείλει και πρέπει να έχει σχέδιο συνολικής διαχείρισης ενδεχόμενου κινδύνου εντός του σχολικού χώρου για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των μαθητών όσο και του προσωπικού», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πως θα καλυφθεί αυτό το κενό, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι από τις 07:00-07:30 «θα πρέπει να δούμε ποιος που σήμερα εργάζεται μπορεί να καλύψει είτε μέσω παιδονομίας είτε με σχέδια υπηρεσίας αυτή την ανάγκη».

«Πουθενά δεν αναγράφεται μέσα στο νόμο ότι η ώρα έναρξης εργασίας του οποιουδήποτε ξεκινά στις 07:30 και τελειώνει στις 13:30», σημείωσε.

Σε παρατήρηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι έχει τεθεί και αυτό το θέμα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προβληματίσει, και αν και εφόσον υπάρχουν λογικές, γιατί όχι, να μην προχωρήσουν και στην εφαρμογή καμερών.

«Για παράδειγμα χθες ήταν ένα μεγάλο κενό για αρκετή περίοδο που δεν υπήρχαν καν στοιχειώδεις πληροφορίες για το περιστατικό. Έφυγε αυτός και από εκεί και κάτω χάθηκε η επαφή και χάθηκε και η ροή της πληροφόρησης . Χρειάζεται ένας καθαρός διάλογος με πνεύμα, με καθαρή βούληση, ώστε να δώσουμε λύσεις. Θεωρώ ότι πρωτεύει η ασφάλεια των παιδιών μας. Αφήνω το παιδί μου η ώρα 7 στο σχολείο, ε δεν μπορεί να νοιώθω ότι μπορεί να του συμβεί οτιδήποτε. Μάλιστα με εξωγενείς παράγοντες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν τους έχουν αναφερθεί και άλλα περιστατικά, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι και στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί προβλήματα, «όχι μόνο τα οικογενειακού χαρακτήρα προβλήματα που βιώσαμε κατά καιρούς και όλοι γνωρίζουμε και μπορεί να είναι και κάπως λιγότερο επώδυνα αυτά, αλλά, σας υπενθυμίζω, ότι από αυτό το βήμα καταγγείλαμε ξανά θέματα ή προβλήματα παραβατικότητας».

«Δεν μπορεί να έχει ο νους κάποιου ανθρώπου περιορισμούς στο τι μπορεί να συμβεί, όμως υπάρχουν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης όλων αυτών των ενδεχόμενων και πιθανών κινδύνων. Το κάθε σχολείο οφείλει το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει στην ετοιμασία αυτού του σχεδίου», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι χθες υπήρχαν υπεύθυνα άτομα, 4-5 άτομα τα οποία παιδονομούσαν εντός του σχολείου.

«Έλεγχαν το σχολείο. Παρόλα ταύτα συνέβη αυτό το περιστατικό . Δεν ασκούμε εμείς τώρα έλεγχο ή έρευνες, λέμε όμως ότι και αυτός ο θεσμός θα πρέπει να μας ξανά προβληματίσει να δούμε πως το φτιάχνουμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν χθες κατά τις ώρες 7 με 7:30 που έγινε το περιστατικό είχε άτομα υπεύθυνα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «προσωπικά μου έχουν πει ότι υπήρχαν άτομα εκεί πέρα».

«Η ευθύνη του σχολείου ξεκινά από την ώρα που ανοίγει η καγκελόπορτα και μπαίνουν τα παιδιά μέσα. Η ώρα 7 ανοίγει το κάγκελο», ανέφερε.

Σε παρατήρηση αν επιρρίπτει ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κανένα και ούτε είναι η δουλειά τους να κάνουν την έρευνα.

«Μας προβληματίζει ο θεσμός του παιδονόμου πως εκσυγχρονίζεται και πως λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε: «Εκφράζουμε την ανακούφιση μας για το αίσιο τέλος που είχε η τραυματική περιπέτεια των δυο παιδιών μας».

«Το συμβάν δεν επιτρέπει ούτε τον πανικό, ούτε τον εφησυχασμό. Πολύ δε περισσότερο τις θριαμβολογίες. Αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη να συζητηθούν, επιτέλους, τα κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν στην υγεία, την ασφάλεια, και την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών μας. Προηγήθηκε η απώλεια μιας αθώας ψυχής στο Αλεθρικό, ακολούθησαν σοβαρές καταγγελίες για διοχέτευση παράνομων ουσιών σε σχολεία, αναφέρθηκαν άλλα κρούσματα βίας και παραβατικότητας ενώ και τα ελλείμματα σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή πολλών σχολικών μονάδων εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, «η Κυβέρνηση τυρβάζει περί άλλα, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στα σχολεία και στην κοινωνία».
«Αναμένουμε από την κυβέρνηση, μέσα από ένα θεσμοθετημένο διάλογο με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, άμεσα να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα θέματα της υγείας και της ασφάλειας, που θα βασίζεται κυρίως στην πρόληψη των κινδύνων. Το τραγικό περιστατικό δεν πρέπει να οδηγήσει σε παρορμητικές και πρόχειρες λύσεις», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι δυστυχώς, κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα περιστατικό ακολουθούμε τα γεγονότα.

«Αυτό έχει γίνει και στην περίπτωση του Αλεθρικού, όπου δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε να τερματίσει αυτά τα περιστατικά, τα οποία προκαλούν μόνο θλίψη και θυμό. Παρουσιαζόμαστε ανακόλουθοι και το Υπουργείο έχει τεράστιες ευθύνες. Πιο τεράστιες ευθύνες, βέβαια, παρουσιάζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το να φθάσουμε στο χθεσινό περιστατικό, το οποίο απασχόλησε ολόκληρη την Κύπρο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα.

«Θεωρούμε ότι και η σημερινή συζήτηση εφόσον αν θα περιοριστούμε μόνο στη συζήτηση δε θα επιφέρει τίποτε και δε θα τερματίσει τον οποιοδήποτε ο οποίος έχει στο μυαλό του οποιαδήποτε άλλα κίνητρα. Θεωρώ και πιστεύω ότι αυτή την φορά το αρμόδιο Υπουργείο και οι αρμόδιοι φορείς θα επιληφθούν του θέματος και θα μπορέσουν να έχουν ουσιαστικές παρεμβάσεις που να αποτρέπουν στο μέλλον οποιαδήποτε άλλα παρόμοια περιστατικά», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network