MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ θα κρίνει την τύχη των νομοσχεδίων διαχείρισης των ΜΕΔ

Advertisement

Sponsored by exness

Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ θα κρίνει τα νομοσχέδια διαχείρισης των ΜΕΔ – Αύριο αρχίζει η κατ’ άρθρον συζήτηση – Οι βασικές αλλαγές

Advertisement

Από το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που αφορά την επιδότηση με δημόσιο χρήμα ευάλωτων νοικοκυριών δανειοληπτών που παρουσιάζουν προβλήματα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η τύχη των κυβερνητικών νομοσχεδίων για βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αύριο αρχίζει η κατ’ άρθρον συζήτηση των πέντε προτεινόμενων νομοσχεδίων και του νομοσχεδίου των τιτλοποιήσεων δανείων σε ολοήμερες συνεδρίες μέχρι την Παρασκευή όπως είπε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Αύριο αναμένεται να κατατεθεί το περίγραμμα του σχεδίου ΕΣΤΙΑ.

Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησαν πως οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου θα επηρεάσουν τις παραδοχές με τις οποίες θα βγουν τα αποτελέσματα των κυπριακών τραπεζών από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (στρες τεστ), τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.

«Αξιολογείται και το πλαίσιο μας. Δεν το λέω με δόση κινδυνολογίας, ( οι Ευρωπαίοι επόπτες) κάνουν υποθέσεις πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να εκποιήσει τα ακίνητα, αν χρειάζεται χρόνο, τότε αυτό μεταφράζεται σε κεφάλαια», εξήγησε ο Ανδρέας Χαραλάμπους, διευθυντής του τμήματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζοντας τα νομοσχέδια, προσθέτοντας ότι η γενική τοποθέτηση των ευρωπαϊκών θεσμών επί των προτεινόμενων νομοσχεδίων είναι θετική.

Ο κ. Χαραλάμπους τόνισε πως οι αλλαγές στο πλαίσιο δεν στοχεύουν στις εκποιήσεις. «Δεν είναι ποτέ ο στόχος οι εκποιήσεις, ο στόχος ήταν να δοθούν κατάλληλα κίνητρα στους εμπλεκόμενους να βρουν λύσεις μεταξύ τους», είπε, προσθέτοντας πως το μέγεθος των ΜΕΔ στην Κύπρο καταδεικνύει πως υπήρξε ελλιπείς αξιοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου.

«Οι παραδοχές και το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι σε συνάρτηση του χρόνου που ένα δάνειο είναι σε καθυστέρηση», είπε από τη πλευρά του εκπρόσωπος της ΚΤΚ.
Υπενθυμίζοντας την προσθήκη (addendum) στο εποπτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάλυψη στο 100% των μη εξασφαλισμένων νέων ΜΕΔ από τον Απρίλιο φέτος, είπε πως η ΕΚΤ ετοιμάζει κατευθυντήριες γραμμές και για τα υφιστάμενα ΜΕΔ.

Πάντως, οι προτεινόμενες αλλαγές φαίνεται να συναντούν ήδη ενστάσεις από τα κόμματα. Και ο Πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής είπε πως «από αυτό που θα ψηφίσουμε, θα προκύψουν οι παραδοχές για το πόσες νέες προβλέψεις θα έχουν οι τράπεζες μας στο στρες τεστ».

Ζήτησε όπως υπάρξει επαρκής προστασία μέσω του σχεδίου ΕΣΤΙΑ και του φορέα διαχείρισης δανείων, ζητώντας ταυτόχρονα πιο αυστηρό πλαίσιο εκποιήσεων.

Πρέπει να μειωθεί το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας (€350.000) έτσι ώστε να αυξηθεί η οροφή της προστασίας των ευάλωτων ομάδων, είπε.

«Θεωρούμε ότι ο νόμος που τροποποιείται για τις εκποιήσεις είναι ακόμα επιεικής. Και αν σημειωθεί στα πρακτικά, θα έλθετε σε ένα χρόνο πάλι να μας ζητάτε τροπολογίες και θα είναι καταστροφικό για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα προς τους συνεπείς δανειολήπτες, λέγοντας ότι «δεν θέλω να νοιώθουν ότι είναι οι βλάκες της παρέας και ότι υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι σε εισαγωγικά για να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, να κάνουν μια ποιοτικά αναβαθμισμένη ζωή και οι συνετοί να μένουν σε μικρά διαμερίσματα και όλοι αυτοί οι έξυπνοι να εκμεταλλεύονται το σύστημα και το λογαριασμό της χλιδής τους να τον στέλνουν στους μη προνομιούχους πολίτες».

Να βρεθεί λύση και για τους εγκλωβισμένους

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αύριο θα πρέπει να εξευρεθεί λύση και στο πρόβλημα των εγκλωβισμένων δανειοληπτών.

Αναφέρθηκε και στους εγκλωβισμένους αγοραστές καλώντας το Σύνδεσμο Κυπριακών Τραπεζών όπως συμβάλει έτσι ώστε το πρόβλημα να βρεθεί αύριο.  «Θα στείλω και ένα μήνυμα στον Σύνδεσμο Τραπεζών … Αιτιάσεις και αιτιολογίες για δικαστικές αποφάσεις, με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των δικαστηρίων, δεν μπορούν να είναι ικανοποιητικές και να συνεχίσουν να προβάλλονται από το Σύνδεσμο Τραπεζών. «Κινδυνεύουν νοικοκυριά συνεπέστατα που εξόφλησαν το διαμέρισμα τους είτε πληρώνουν ανελλιπώς γιατί ο ντιβέλοπερ χρωστά στην τράπεζα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει χρόνος μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή για εξέταση των ζητημάτων αυτών, ο κ. Νεοφύτου παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «Αυτός που δεν θέλει να πάει εν θέλει να πάει στο μύλο…»

Στις δικές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «για να βρει άλλοθι στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού προσπαθεί να πείσει ότι το όλο πρόβλημα βρίσκεται στα ΜΕΔ και γι’ αυτό έχει φέρει στη βουλή 5 νομοσχέδια με διαδικασίες του κατ’ επείγοντος και προσπαθεί χωρίς ουσιαστική συζήτηση να περάσει τα νομοσχέδια που έχει φέρει λέγοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ».

«Η πολιτική των κυβερνώντων είναι μονοδιάστατη, έχει μόνο να κάνει με την προστασία των συμφερόντων των τραπεζών, δεν έχει φέρει τίποτα για την προστασία της στέγης, δεν έχει φέρει τίποτα για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών…δεν έχει κάνει τίποτα σε σχέση με την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής που έχει να κάνει με τις ανισότητες», πρόσθεσε.

Είπε τέλος πως «εμείς δεν θα δεχθούμε να πάνε άρον άρον την ερχόμενη Παρασκευή για ψήφιση. Στο παρελθόν νομοσχέδια που δεν έτυχαν ενδελεχούς συζήτησης παρουσίασαν προβλήματα για τα οποία επικρίθηκε η Βουλή, κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε στις δικές του δηλώσεις πως έχουν γίνει αποδεκτές οι εισηγήσεις του ΔΗΚΟ και απομένει να εξευρεθεί ο τρόπος περίληψης τους στα νομοσχέδια, είτε μέσω ενσωμάτωσης είτε μέσω τροπολογιών.

Τόνισε ότι έχει τεράστια σημασία να δοθεί το περιεχόμενο του ΕΣΤΙΑ και του φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βότσης αναφέρθηκε σε αλλαγές όπως τη διατήρηση του δικαιώματος του δανειολήπτη για πρόσβαση στο Δικαστήριο, να μην υπάρχει περιορισμός στην επέκταση των σχεδίων αποπληρωμής και να υπάρξει επιχορήγηση των συμβούλων αφερεγγυότητας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης είπε πως «σε εποχές success story, ζούμε πάλι τις πρακτικές του παρά πέντε».

Είπε πως θα αναμένουν να εξετάσουν το περιεχόμενο του σχεδίου ΕΣΤΙΑ και τη αντίδραση των τραπεζών στο ζήτημα των εγκλωβισμένων δανειοληπτών και τα σχέδια της κυβέρνησης για τον φορέα διαχείρισης δανείων.

«Για μας είναι ουσιαστικό ζήτημα στην περαιτέρω τοποθέτησή μας», είπε.

Οι βασικές αλλαγές

Με βάση το σημείωμα που δόθηκε στη Βουλή, οι βασικές αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων αφορά στη διασφάλιση ότι παλαιές δικαστικές αποφάσεις θα καλύπτονται από το μέρος δια του νόμου των εκποιήσεων, να επιτρέπεται η επίδοση επιστολής με επικόλληση της ειδοποίησης, να περιορίζεται χρονικά το δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή να αγοράζει το ακίνητο και να επιτρέπεται η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Για το τελευταίο, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως θα χρειαστεί χρόνος για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αφού θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα προετοιμασίας.

Στο πλαίσιο για την πώληση δανείων ρυθμίζονται τα αποτελέσματα της μεταβίβασης ακινήτων, εισάγεται το δικαίωμα συμψηφισμού και δίνεται η πρόσβαση εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στο μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων για σκοπούς αξιολόγησης του αξιόχρεου των δανειοληπτών.

Στο νόμο περί αφερεγγυότητας διευρύνονται τα κριτήρια για να καταστεί πιο ελκυστικό, τερματίζεται η προνομιακή μεταχείριση της Δημοκρατίας και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν φυσικά πρόσωπα εντάσσονται σε προσωπικά σχέδια αποπληρωμής, ενώ δεν θα υπάρχει προστασία του χρεώστη όταν αυτός εντάσσεται σε σχέδια στήριξης όπως το ΕΣΤΙΑ. Οι προτεινόμενες αλλαγές προτείνονται και στον περί εταιρειών νόμο.

Τέλος, στον νόμο περί συμβούλων αφερεγγυότητας, προτείνεται η αύξηση του καθορισμένου ποσοστού αμοιβής των συμβούλων από 20% σε 30% σε περίπτωση που προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ.

Το θέμα των δικαστηρίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών. Ο Κώστας Μελάς είπε πως η τροποποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου «θα σημαίνει ότι η Κύπρος θα πρωτοστατήσει γιατί θα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο εκτός από ολοκληρωτικά καθεστώτα που θα ψηφίζει νόμους που θα αφαιρούν το δικαίωμα πρόσβασης στο Δικαστήριο των πολιτών τους», είπε.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, η Δήμητρα Πλατή Βαλιαντή αφού είπε πως ο Σύνδεσμος συμφωνεί με τα όσα λέχθηκαν από το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤΚ υπενθύμισε πως όταν συζητούντο η τροποποίηση του πλαισίου το 2015 ο Σύνδεσμος είχε αντιληφθεί πως θα περνούσε περίοδος 1 – 2 χρόνια για επανεξέταση τυχόν βελτιώσεων στο όλο πλαίσιο. «Τώρα ήρθε η στιγμή λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ρυθμίσεις των εποπτικών αρχών για τις προβλέψεις των εποπτικών αρχών», είπε.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών συμφώνησε η μη προνομιακή μεταχείριση του Τμήματος Φορολογίας να επεκταθεί και στην περίπτωση των εκούσιων αναδιαρθρώσεων, γιατί, όπως είπε, το Τμήμα δεν επιτρέπει τις εκούσιες αναδιαρθρώσεις.
Η ΠΟΒΕΚ διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έγινε κανένας διάλογος. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε επί θεμάτων για τα οποία δεν είχαμε προετοιμασία», είπε ο ΓΓ της οργάνωσης Στέφανος Κουρσάρης.
Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network