MC MEDIA NETWORK

April 23, 2021 Friday 11:46:35

Εγγραφή στο
Newsletter

Το restart των γυμναστηρίων, η Λεμεσός και οι εμβολιασμοί. Διευκρινίσεις Ιωάννου για χαλαρώσεις

Σχολεία, φροντιστήρια, αθλητισμός, συμφωνία με Ισραήλ, επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα, το πρόβλημα της Λεμεσού, είναι μερικά από τα όσα απάντησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου – Όλα τα ερωτήματα στα οποία απάντησε ο Υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση των νέων χαλαρώσεων που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και τις χαλαρώσεις που έρχονται από τον Μάρτη, έδωσε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Υγείας, μετά τις ανακοινώσεις των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σχολεία, φροντιστήρια, αθλητισμός, συμφωνία με Ισραήλ, επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα, το πρόβλημα της Λεμεσού, είναι μερικά από τα όσα απάντησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλες οι χαλαρώσεις του Μαρτίου

Παραμένουν sms και νυχτερινό κέρφιου

Απαντώντας, ακολούθως, σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ, και κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για τις νέες χαλαρώσεις που αφορούν στη λειτουργία των φροντιστηρίων, των γυμναστηρίων, κτλ, αλλά και να πει μέχρι πότε θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η αποστολή SMS για μετακινήσεις, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα ισχύουν αυτά που ισχύουν και σήμερα, τα δύο SMS, ο περιορισμός μετακινήσεων μέχρι τις 9 το βράδυ, κοκ. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν -όπως και κάθε φορά- μετά από διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες όλο αυτό τον καιρό κάνουν διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, λαμβάνουν υπόψη τα σχόλιά τους, λαμβάνουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και προχωρούμε με την κάθε απόφαση».

Restart για γυμναστήρια αναλόγως τετραγωνικών

Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, διευκρινίζοντας ότι η εκγύμναση θα γίνεται για σκοπούς ατομικής άθλησης με γυμναστή ως εξής:
– Κλειστές αθλητικές αίθουσες μέχρι 80 τ.μ. η εκγύμναση θα γίνεται με δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή (ένας προς ένα).
– Κλειστές αθλητικές αίθουσες πέραν των 80 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ., με φυσική παρουσία 3 ατόμων (1 προς 2 αθλούμενους).
– Κλειστές αίθουσες ενιαίου χώρου πέραν των 200 τ.μ. φυσική παρουσία 5 ατόμων (1 προς 4 αθλούμενους).

Φροντιστήρια ένας προς ένας

Τα φροντιστήρια, είπε ο Υπουργός Υγείας, θα λειτουργήσουν με ένα μαθητή και έναν εκπαιδευτικό. «Στην παρούσα φάση, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα που όπως έχουμε τονίσει είναι δύσκολα ακόμα τα πράγματα, είναι οριακά, είμαστε πάνω από το όριο ασφαλείας που θέτει το ECDC, όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη. Χρειάζεται ακόμα προσπάθεια, χρειάζεται ακόμα προσοχή. Είμαστε προς το τέλος, ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου. Πρέπει να κάνουμε λίγες ακόμα βδομάδες υπομονή, μέχρι να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη που αναμένω από στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, θα έχουμε τουλάχιστον 200,000 άτομα είτε με την 1η είτε με τη 2η δόση και με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιευμένα από εκατομμύρια ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, υπάρχει σημαντική κάλυψη και ανοσία μέχρι 94% με την AstraZeneca και μέχρι 85% με την Pfizer από την 1η δόση –που αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανοσία τουλάχιστον όσον αφορά στις νοσηλείες και τους θανάτους», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Εμβολιασμοί γύρω στις 300 χιλιάδες μέχρι τέλος Απριλίου

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα αυξηθεί ο εμβολιασμός σε γύρω στις 300-350,000 και αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι 500-550,000, δηλαδή ποσοστό 70% κάλυψης και ανοσίας. «Μέχρι τότε όμως και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Προχωρούμε αργά και σταθερά στην οποιαδήποτε αποκλιμάκωση», υπογράμμισε.

Καμία αλλαγή για συναθροίσεις

Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν συζητήθηκε το θέμα των μαζικών συναθροίσεων και της διοργάνωσης διαμαρτυριών, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή για το ζήτημα αυτό.

Καμία ενημέρωση για αποστολή εμβολίων από Ισραήλ

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να αποστείλει ποσότητες εμβολίων σε φίλες χώρες, και ερωτηθείς εάν η Κύπρος περιλαμβάνεται σε αυτές, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση μέχρι στιγμής.

Σε ισχύ από 1η Απριλίου η συμφωνία με Ισραήλ

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να έρχονται άτομα που έχουν εμβολιαστεί στην Κύπρο για διακοπές και σε αναφορά ότι δημοσιεύματα επικαλούνται το ενδιαφέρον Ισραηλιτών για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στην Κύπρο, σε ερώτηση εάν γίνονται δεύτερες σκέψεις για τη συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως» για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ θα μπει σε ισχύ από την 1η Απριλίου. «Αυτός όμως είναι ένας επιπλέον έλεγχος. Όλα τα υπόλοιπα που ισχύουν στο αεροδρόμιο όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, τη διενέργεια τεστ, κοκ, εξακολουθούν να ισχύουν. Η συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ ισχύει από την 1η Απριλίου για να δοθεί χρόνος να έχουμε περισσότερα δεδομένα. Την ίδια συμφωνία έχει κάνει και η Ελλάδα και προσανατολίζονται και άλλες χώρες. Μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην έχει συμφωνηθεί για άλλους πρακτικούς λόγους, η έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες», είπε.

Κανένα δεν έρχεται χωρίς αρνητικό PCR 

Τόνισε δε πως όλες οι άλλες ρυθμίσεις για τους επιβάτες που φτάνουν στο Αεροδρόμιο εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας που να αφιχθεί στο αεροδρόμιο που να μην έχει αρνητικό PCR τεστ. Από την 1η Μαρτίου ισχύει η κατηγοριοποίηση για τις χώρες της ΕΕ οι τρεις κατηγορίες βάσει του ECDC. Θα κάνουμε σε όλες τις πτήσεις που θα έρχονται -ακόμα και από την Κατηγορία «Πράσινη»- δειγματοληπτικά τεστ. Για χώρες εκτός ΕΕ, τρίτες χώρες, αξιολογούνται για τον Μάρτη από το Υπουργείο Υγείας και ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση αξιολογούνται στην ίδια βάση που γινόταν και πριν και μπορεί να μπαίνουν ακόμα και σε καραντίνα μέχρι την 1η Απριλίου. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα από την αρχή της πανδημίας στα αεροδρόμια, έχουμε τα πιο αυστηρά μέτρα στα αεροδρόμια σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακόμα και για το νέο στέλεχος του ιού, από τον Δεκέμβρη έχουμε πάρει μέτρα στο αεροδρόμιο για καραντίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ξενοδοχεία που ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα και από τις άλλες χώρες, τρεις μέρες αυτοπεριορισμό», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννου, «σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από το ECDC σε 83 θετικά δείγματα, των οποίων η ανάλυση ολοκληρώθηκε, ανιχνεύθηκε το βρετανικό στέλεχος σε 28, περίπου 1 στα 3.

Επιστροφή στη φύση και τα μονοπάτια – Αυξημένη επιτήρηση

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την επιτήρηση των μονοπατιών της φύσης από την 1η Μαρτίου, ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά τα φαινόμενα που είχαμε στο Τρόοδος, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι η επιτήρηση εντατικοποιείται όχι μόνο στα μονοπάτια της φύσης, αλλά σε όλους τους χώρους και για αυτό προχωρούμε με την πρόσληψη 260 ανέργων για να ενισχύσουν τα διάφορα Υπουργεία. Τα Υπουργεία θα αυξήσουν ή έχουν ήδη αυξήσει την επιτήρηση των οικονομικών ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ανέφερες. Ενδεικτικά, ο κ. Ιωάννου είπε ότι για τον αθλητισμό η επιτήρηση γίνεται από τον ΚΟΑ, η ΚΟΠ επιτηρεί το ποδόσφαιρο, το Υπουργείο Παιδείας τα σχολεία, κοκ. «Υπάρχει κατανομή σε όλα τα Υπουργεία, με αυστηρές συστάσεις να προβαίνουν σε επιτήρηση περισσότερο για να εκπαιδεύουν και να επιμορφώνουν τον κόσμο και το προσωπικό παρά η επιβολή προστίμων. Δεν είναι ο στόχος μας η επιβολή προστίμων», επεσήμανε.

Ούτε αποφασίσαμε, ούτε θα αποφασίσουμε επιπλέον μέτρα στην Λεμεσό προς το παρόν

Αναφορικά με την επιβάρυνση που υπάρχει στην Επαρχία Λεμεσού, κληθείς να πει εάν θα ληφθούν άλλες ενέργειες για να περιοριστεί η μετάδοση στην Επαρχία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η κατάσταση στην Λεμεσό ανησυχεί την Κυβέρνηση, ωστόσο «δεν αποφασίσαμε και ούτε θα αποφασίσουμε να πάρουμε επιπλέον μέτρα στην Λεμεσό προς το παρόν. Εκείνο που αποφασίσαμε είναι να αυξήσουμε τους σταθμούς δειγματοληψίας και προτρέπουμε τους Λεμεσιανούς συμπολίτες μας όπως προσέλθουν μαζικά στους σταθμούς ούτως ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανές εστίες του ιού. Επίσης, έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία και έχουν διπλασιαστεί οι έλεγχοι που γίνονται στην Επαρχία Λεμεσού και από τη Δευτέρα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο».

Θα επιστρέψουν οι φίλαθλοι;

Ερωτηθείς εάν γίνονται σκέψεις για να επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα. «Είναι θέμα ημερών να ξεφύγει και μετά είναι θέμα εβδομάδων να το μαζέψουμε ξανά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις χαλαρώσεις. Δραστηριότητες που μαζεύουν πολύ κόσμο και υπάρχει συγχρωτισμός αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Τους επόμενους 2-3 μήνες θα συνεχίσουμε να στερούμαστε κάποια πράγματα. Κάποια μέτρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, που αυτό εκτιμάται για τον Ιούνιο. Ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου να τηρούμε τα μέτρα, διότι βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες κάποιες εστίες μόλυνσης σε εταιρείες, παρατηρούμε ότι κάποιοι δεν δίνουν τις επαφές τους και αυτό δυσχεραίνει το έργο της ιχνηλάτησης και μπορεί να προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων. Για αυτό κάνουμε έκκληση στον κόσμο να συνεργάζεται μαζί μας, να τηρούμε τα μέτρα. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση, αλλά είμαστε στο τέλος», τόνισε ο Υπουργός Υγείας. Τα πρωτόκολλα υπάρχουν σε όλους τους χώρους, σημείωσε ο κ. Ιωάννου. Για να είναι όμως αποτελεσματικά, πρέπει να τα τηρούμε.

«Λαμβάνοντας υπόψη και την ψυχολογία του κόσμου και αντιλαμβανόμενοι την ψυχολογική κούραση που επικρατεί, από τον περασμένο Σεπτέμβρη πήγαμε με κλιμάκωση των μέτρων, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε εύκολα ότι πάμε με lockdown πιο νωρίς, και αυτό μας επέτρεψε να είμαστε η τελευταία χώρα που μπήκαμε σε lockdown και η πρώτη που βγαίνουμε. Αυτή τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατεί τώρα, πρέπει να την κρατήσουμε και θέλουμε τη συνεργασία του κόσμου για να την τηρήσουμε», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

«Το Sputnik-V δεν έκανε καν αίτηση ακόμα για αξιολόγηση από τον ΕΜΑ»

Ερωτηθείς για το εμβόλιο Sputnik-V και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ιδιωτική εταιρεία φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία για εισαγωγή του στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο αφορά το Κράτος και όχι ιδιωτικές εταιρείες. «Όποιο εμβόλιο αδειοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κυκλοφορεί και στην Κύπρο. Το Sputnik-V δεν έκανε καν αίτηση ακόμα για αξιολόγηση από τον ΕΜΑ», επανέλαβε.

Καμία πρόβλεψη για ξενοδοχεία

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για την ξενοδοχειακή βιομηχανία και κληθείς να τοποθετήσει χρονικά το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Σχετική ήταν η απάντηση του κ. Υπουργού σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας και στα θέατρα και τους κινηματογράφους: «Αξιολογούμε, αποφασίζουμε και προχωρούμε. Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας και τις εισηγήσεις των ειδικών προχωρούμε με την αποκλιμάκωση που σας ανέφερα και την πρόθεσή μας για μετά τις 16 του Μάρτη. Το τι θα ακολουθήσει μετά τις 16 του Μάρτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα».

Τέλος, ερωτηθείς πώς θα ελεγχθεί η κατάσταση στα σχολεία στις περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι έλεγχοι με rapid tests αφορούν και στους εκπαιδευτικούς, ενώ γίνονται δειγματοληπτικά εξετάσεις στα σχολεία με κινητές μονάδες. Τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, κατέληξε ο κ. Ιωάννου, αφού μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και να απομονώνουμε έγκαιρα τα θετικά περιστατικά και έτσι μειώνεται και η διασπορά.

Σχολεία, φροντιστήρια, αθλητισμός, συμφωνία με Ισραήλ, επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα, το πρόβλημα της Λεμεσού, είναι μερικά από τα όσα απάντησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου – Όλα τα ερωτήματα στα οποία απάντησε ο Υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση των νέων χαλαρώσεων που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

Απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και τις χαλαρώσεις που έρχονται από τον Μάρτη, έδωσε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Υγείας, μετά τις ανακοινώσεις των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σχολεία, φροντιστήρια, αθλητισμός, συμφωνία με Ισραήλ, επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα, το πρόβλημα της Λεμεσού, είναι μερικά από τα όσα απάντησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλες οι χαλαρώσεις του Μαρτίου

Παραμένουν sms και νυχτερινό κέρφιου

Απαντώντας, ακολούθως, σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ, και κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για τις νέες χαλαρώσεις που αφορούν στη λειτουργία των φροντιστηρίων, των γυμναστηρίων, κτλ, αλλά και να πει μέχρι πότε θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η αποστολή SMS για μετακινήσεις, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα ισχύουν αυτά που ισχύουν και σήμερα, τα δύο SMS, ο περιορισμός μετακινήσεων μέχρι τις 9 το βράδυ, κοκ. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν -όπως και κάθε φορά- μετά από διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες όλο αυτό τον καιρό κάνουν διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, λαμβάνουν υπόψη τα σχόλιά τους, λαμβάνουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και προχωρούμε με την κάθε απόφαση».

Restart για γυμναστήρια αναλόγως τετραγωνικών

Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, διευκρινίζοντας ότι η εκγύμναση θα γίνεται για σκοπούς ατομικής άθλησης με γυμναστή ως εξής:
– Κλειστές αθλητικές αίθουσες μέχρι 80 τ.μ. η εκγύμναση θα γίνεται με δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή (ένας προς ένα).
– Κλειστές αθλητικές αίθουσες πέραν των 80 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ., με φυσική παρουσία 3 ατόμων (1 προς 2 αθλούμενους).
– Κλειστές αίθουσες ενιαίου χώρου πέραν των 200 τ.μ. φυσική παρουσία 5 ατόμων (1 προς 4 αθλούμενους).

Φροντιστήρια ένας προς ένας

Τα φροντιστήρια, είπε ο Υπουργός Υγείας, θα λειτουργήσουν με ένα μαθητή και έναν εκπαιδευτικό. «Στην παρούσα φάση, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα που όπως έχουμε τονίσει είναι δύσκολα ακόμα τα πράγματα, είναι οριακά, είμαστε πάνω από το όριο ασφαλείας που θέτει το ECDC, όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη. Χρειάζεται ακόμα προσπάθεια, χρειάζεται ακόμα προσοχή. Είμαστε προς το τέλος, ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου. Πρέπει να κάνουμε λίγες ακόμα βδομάδες υπομονή, μέχρι να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη που αναμένω από στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, θα έχουμε τουλάχιστον 200,000 άτομα είτε με την 1η είτε με τη 2η δόση και με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιευμένα από εκατομμύρια ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, υπάρχει σημαντική κάλυψη και ανοσία μέχρι 94% με την AstraZeneca και μέχρι 85% με την Pfizer από την 1η δόση –που αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανοσία τουλάχιστον όσον αφορά στις νοσηλείες και τους θανάτους», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Εμβολιασμοί γύρω στις 300 χιλιάδες μέχρι τέλος Απριλίου

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα αυξηθεί ο εμβολιασμός σε γύρω στις 300-350,000 και αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι 500-550,000, δηλαδή ποσοστό 70% κάλυψης και ανοσίας. «Μέχρι τότε όμως και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Προχωρούμε αργά και σταθερά στην οποιαδήποτε αποκλιμάκωση», υπογράμμισε.

Καμία αλλαγή για συναθροίσεις

Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν συζητήθηκε το θέμα των μαζικών συναθροίσεων και της διοργάνωσης διαμαρτυριών, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή για το ζήτημα αυτό.

Καμία ενημέρωση για αποστολή εμβολίων από Ισραήλ

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να αποστείλει ποσότητες εμβολίων σε φίλες χώρες, και ερωτηθείς εάν η Κύπρος περιλαμβάνεται σε αυτές, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση μέχρι στιγμής.

Σε ισχύ από 1η Απριλίου η συμφωνία με Ισραήλ

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να έρχονται άτομα που έχουν εμβολιαστεί στην Κύπρο για διακοπές και σε αναφορά ότι δημοσιεύματα επικαλούνται το ενδιαφέρον Ισραηλιτών για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στην Κύπρο, σε ερώτηση εάν γίνονται δεύτερες σκέψεις για τη συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως» για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ θα μπει σε ισχύ από την 1η Απριλίου. «Αυτός όμως είναι ένας επιπλέον έλεγχος. Όλα τα υπόλοιπα που ισχύουν στο αεροδρόμιο όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, τη διενέργεια τεστ, κοκ, εξακολουθούν να ισχύουν. Η συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ ισχύει από την 1η Απριλίου για να δοθεί χρόνος να έχουμε περισσότερα δεδομένα. Την ίδια συμφωνία έχει κάνει και η Ελλάδα και προσανατολίζονται και άλλες χώρες. Μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην έχει συμφωνηθεί για άλλους πρακτικούς λόγους, η έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες», είπε.

Κανένα δεν έρχεται χωρίς αρνητικό PCR 

Τόνισε δε πως όλες οι άλλες ρυθμίσεις για τους επιβάτες που φτάνουν στο Αεροδρόμιο εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας που να αφιχθεί στο αεροδρόμιο που να μην έχει αρνητικό PCR τεστ. Από την 1η Μαρτίου ισχύει η κατηγοριοποίηση για τις χώρες της ΕΕ οι τρεις κατηγορίες βάσει του ECDC. Θα κάνουμε σε όλες τις πτήσεις που θα έρχονται -ακόμα και από την Κατηγορία «Πράσινη»- δειγματοληπτικά τεστ. Για χώρες εκτός ΕΕ, τρίτες χώρες, αξιολογούνται για τον Μάρτη από το Υπουργείο Υγείας και ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση αξιολογούνται στην ίδια βάση που γινόταν και πριν και μπορεί να μπαίνουν ακόμα και σε καραντίνα μέχρι την 1η Απριλίου. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα από την αρχή της πανδημίας στα αεροδρόμια, έχουμε τα πιο αυστηρά μέτρα στα αεροδρόμια σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακόμα και για το νέο στέλεχος του ιού, από τον Δεκέμβρη έχουμε πάρει μέτρα στο αεροδρόμιο για καραντίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ξενοδοχεία που ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα και από τις άλλες χώρες, τρεις μέρες αυτοπεριορισμό», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννου, «σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από το ECDC σε 83 θετικά δείγματα, των οποίων η ανάλυση ολοκληρώθηκε, ανιχνεύθηκε το βρετανικό στέλεχος σε 28, περίπου 1 στα 3.

Επιστροφή στη φύση και τα μονοπάτια – Αυξημένη επιτήρηση

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την επιτήρηση των μονοπατιών της φύσης από την 1η Μαρτίου, ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά τα φαινόμενα που είχαμε στο Τρόοδος, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι η επιτήρηση εντατικοποιείται όχι μόνο στα μονοπάτια της φύσης, αλλά σε όλους τους χώρους και για αυτό προχωρούμε με την πρόσληψη 260 ανέργων για να ενισχύσουν τα διάφορα Υπουργεία. Τα Υπουργεία θα αυξήσουν ή έχουν ήδη αυξήσει την επιτήρηση των οικονομικών ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ανέφερες. Ενδεικτικά, ο κ. Ιωάννου είπε ότι για τον αθλητισμό η επιτήρηση γίνεται από τον ΚΟΑ, η ΚΟΠ επιτηρεί το ποδόσφαιρο, το Υπουργείο Παιδείας τα σχολεία, κοκ. «Υπάρχει κατανομή σε όλα τα Υπουργεία, με αυστηρές συστάσεις να προβαίνουν σε επιτήρηση περισσότερο για να εκπαιδεύουν και να επιμορφώνουν τον κόσμο και το προσωπικό παρά η επιβολή προστίμων. Δεν είναι ο στόχος μας η επιβολή προστίμων», επεσήμανε.

Ούτε αποφασίσαμε, ούτε θα αποφασίσουμε επιπλέον μέτρα στην Λεμεσό προς το παρόν

Αναφορικά με την επιβάρυνση που υπάρχει στην Επαρχία Λεμεσού, κληθείς να πει εάν θα ληφθούν άλλες ενέργειες για να περιοριστεί η μετάδοση στην Επαρχία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η κατάσταση στην Λεμεσό ανησυχεί την Κυβέρνηση, ωστόσο «δεν αποφασίσαμε και ούτε θα αποφασίσουμε να πάρουμε επιπλέον μέτρα στην Λεμεσό προς το παρόν. Εκείνο που αποφασίσαμε είναι να αυξήσουμε τους σταθμούς δειγματοληψίας και προτρέπουμε τους Λεμεσιανούς συμπολίτες μας όπως προσέλθουν μαζικά στους σταθμούς ούτως ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανές εστίες του ιού. Επίσης, έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία και έχουν διπλασιαστεί οι έλεγχοι που γίνονται στην Επαρχία Λεμεσού και από τη Δευτέρα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο».

Θα επιστρέψουν οι φίλαθλοι;

Ερωτηθείς εάν γίνονται σκέψεις για να επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα. «Είναι θέμα ημερών να ξεφύγει και μετά είναι θέμα εβδομάδων να το μαζέψουμε ξανά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις χαλαρώσεις. Δραστηριότητες που μαζεύουν πολύ κόσμο και υπάρχει συγχρωτισμός αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Τους επόμενους 2-3 μήνες θα συνεχίσουμε να στερούμαστε κάποια πράγματα. Κάποια μέτρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, που αυτό εκτιμάται για τον Ιούνιο. Ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου να τηρούμε τα μέτρα, διότι βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες κάποιες εστίες μόλυνσης σε εταιρείες, παρατηρούμε ότι κάποιοι δεν δίνουν τις επαφές τους και αυτό δυσχεραίνει το έργο της ιχνηλάτησης και μπορεί να προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων. Για αυτό κάνουμε έκκληση στον κόσμο να συνεργάζεται μαζί μας, να τηρούμε τα μέτρα. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση, αλλά είμαστε στο τέλος», τόνισε ο Υπουργός Υγείας. Τα πρωτόκολλα υπάρχουν σε όλους τους χώρους, σημείωσε ο κ. Ιωάννου. Για να είναι όμως αποτελεσματικά, πρέπει να τα τηρούμε.

«Λαμβάνοντας υπόψη και την ψυχολογία του κόσμου και αντιλαμβανόμενοι την ψυχολογική κούραση που επικρατεί, από τον περασμένο Σεπτέμβρη πήγαμε με κλιμάκωση των μέτρων, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε εύκολα ότι πάμε με lockdown πιο νωρίς, και αυτό μας επέτρεψε να είμαστε η τελευταία χώρα που μπήκαμε σε lockdown και η πρώτη που βγαίνουμε. Αυτή τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατεί τώρα, πρέπει να την κρατήσουμε και θέλουμε τη συνεργασία του κόσμου για να την τηρήσουμε», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

«Το Sputnik-V δεν έκανε καν αίτηση ακόμα για αξιολόγηση από τον ΕΜΑ»

Ερωτηθείς για το εμβόλιο Sputnik-V και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ιδιωτική εταιρεία φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία για εισαγωγή του στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο αφορά το Κράτος και όχι ιδιωτικές εταιρείες. «Όποιο εμβόλιο αδειοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κυκλοφορεί και στην Κύπρο. Το Sputnik-V δεν έκανε καν αίτηση ακόμα για αξιολόγηση από τον ΕΜΑ», επανέλαβε.

Καμία πρόβλεψη για ξενοδοχεία

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για την ξενοδοχειακή βιομηχανία και κληθείς να τοποθετήσει χρονικά το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Σχετική ήταν η απάντηση του κ. Υπουργού σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας και στα θέατρα και τους κινηματογράφους: «Αξιολογούμε, αποφασίζουμε και προχωρούμε. Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας και τις εισηγήσεις των ειδικών προχωρούμε με την αποκλιμάκωση που σας ανέφερα και την πρόθεσή μας για μετά τις 16 του Μάρτη. Το τι θα ακολουθήσει μετά τις 16 του Μάρτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα».

Τέλος, ερωτηθείς πώς θα ελεγχθεί η κατάσταση στα σχολεία στις περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι έλεγχοι με rapid tests αφορούν και στους εκπαιδευτικούς, ενώ γίνονται δειγματοληπτικά εξετάσεις στα σχολεία με κινητές μονάδες. Τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, κατέληξε ο κ. Ιωάννου, αφού μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και να απομονώνουμε έγκαιρα τα θετικά περιστατικά και έτσι μειώνεται και η διασπορά.

«Eπιστρέφω ξανά στον… γυάλινο θάλαμο του Γ.Ν. Λευκωσίας. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα όρια τους»

«Η μάχη με τον «άγνωστο» τότε ιό, είναι ακόμα μεγαλύτερη σήμερα χειρότερη. Κι ας έχει περάσει ένας χρόνος...»

Συγκινητικό βίντεο: Χαρμόσυνα νέα από το Ισραήλ. Βρέθηκε συμβατός δότης για τη μαχήτρια Νικολέτα

Συγκινητικό μήνυμα από τη νεαρή Νικολέτα Χρυσάνθου - Μουσικοί της τόνωσαν το ηθικό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

gallery

Τροχαίο με νταλίκα προκάλεσε κομφούζιο στον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας (pics)

Όχημα φαίνεται να εισήλθε στον κυκλικό κόμβο από την αντίθετη λωρίδα

Τους άκουσε όλους αλλά το πήρε επάνω του ο Αναστασιάδης. Αυστηροποίηση… όχι lockdown

Mέτρα που συνιστούν αυστηροποίηση, θα ανακοινωθούν μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου

Μετέφερε τη σύζυγο του σε κλινική και τον σταμάτησε η Αστυνομία… Τους συνόδευσαν με ασφάλεια

Ο σύζυγος της γυναίκας, ευχαρίστησε τα μέλη της Αστυνομίας για τις άμεσες ενέργειες #cyprustimes

MC MEDIA NETWORK

Τους θυμίζει Bitcoin ο Αττίλα Σάλαϊ!

Η ποδοσφαιρική εξέλιξη του Αττίλα Σάλαϊ θυμίζει το κρυπτονόμισμα, Bitcoin το οποίο έχει κατακτήσουν τον κόσμο τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με Τούρκικο δημοσίευμα. Ο πρώην...

Η Kate Middleton φωτογραφίζει τον πρίγκιπα Louis που έχει σήμερα γενέθλια!

Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ο πρίγκιπας Louis Δύο μέρες μετά τα 95α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ και ενώ η βασιλική οικογένεια της Βρετανιάς διανύει...

Η θέση της Πάφου για το σενάριο με Τιμούρ

Η θέση της Πάφου για το σενάριο με Τιμούρ

Συγκινεί η νονά της κορούλας της Μαριλένης Σταύρου: «Αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το νιώσεις»

Η Μαριλένη Σταύρου και ο σύζυγος της Πέτρος Σολωμού, πρόσφατα έγιναν για δεύτερη φορά γονείς και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Όπως είναι ήδη γνωστό η...

MC MEDIA NETWORK

Τους θυμίζει Bitcoin ο Αττίλα Σάλαϊ!

Η ποδοσφαιρική εξέλιξη του Αττίλα Σάλαϊ θυμίζει το κρυπτονόμισμα, Bitcoin το οποίο έχει κατακτήσουν τον κόσμο τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με Τούρκικο δημοσίευμα. Ο πρώην...

Η Kate Middleton φωτογραφίζει τον πρίγκιπα Louis που έχει σήμερα γενέθλια!

Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ο πρίγκιπας Louis Δύο μέρες μετά τα 95α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ και ενώ η βασιλική οικογένεια της Βρετανιάς διανύει...

Η θέση της Πάφου για το σενάριο με Τιμούρ

Η θέση της Πάφου για το σενάριο με Τιμούρ

Συγκινεί η νονά της κορούλας της Μαριλένης Σταύρου: «Αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το νιώσεις»

Η Μαριλένη Σταύρου και ο σύζυγος της Πέτρος Σολωμού, πρόσφατα έγιναν για δεύτερη φορά γονείς και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Όπως είναι ήδη γνωστό η...

Lifestyle

Η θέση της Πάφου για το σενάριο με Τιμούρ

Η θέση της Πάφου για το σενάριο με Τιμούρ

Lifestyle

“Culture means business”

A series of podcasts for the development of ideas promoting interdisciplinary entrepreneurship in culture, put together by the Bank of Cyprus Cultural Foundation and...

«Eπιστρέφω ξανά στον… γυάλινο θάλαμο του Γ.Ν. Λευκωσίας. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα όρια τους»

«Η μάχη με τον «άγνωστο» τότε ιό, είναι ακόμα μεγαλύτερη σήμερα χειρότερη. Κι ας έχει περάσει ένας χρόνος...»

Τους θυμίζει Bitcoin ο Αττίλα Σάλαϊ!

Η ποδοσφαιρική εξέλιξη του Αττίλα Σάλαϊ θυμίζει το κρυπτονόμισμα, Bitcoin το οποίο έχει κατακτήσουν τον κόσμο τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με Τούρκικο δημοσίευμα. Ο πρώην...

Advertorials