MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Το Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει υγειονομική βόμβα». Ανησυχία ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ για πρωτόκολλο μαθημάτων

Advertisement

Sponsored by exness

Ανησυχία ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ για πρωτόκολλο μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο

Την έντονη ανησυχία του για την όλη κατάσταση που έχει επιφέρει η πανδημία αλλά ταυτόχρονα και την έντονη αποδοκιμασία του για τους έως τώρα χειρισμούς της Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ, σε σχέση με τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, εκφράζει το ΔΣ της Συντεχνίας του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο, το Πανεπιστήμιο να αποτελέσει «υγειονομική βόμβα».

Advertisement

Σε ανακοίνωση της, η Συντεχνία αναφέρει ότι «μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη χώρα με την άνευ προηγουμένου έξαρση κρουσμάτων COVID-19 αλλά και την πρόσφατη Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με το πρωτόκολλο ΤΕΠΑΚ, για τον τρόπο διεξαγωγής μαθημάτων κατά το φθινοπωρινό εξάμηνο του έτους 2021, το ΔΣ της ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την όλη κατάσταση που έχει επιφέρει η πανδημία, αλλά ταυτόχρονα και την έντονη αποδοκιμασία του για τους έως τώρα χειρισμούς της Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ».

Τα μέλη της Συγκλήτου, προστίθεται, δεν έχουν ενημερωθεί για την σημαντική και κρίσιμη έκθεση της Επιτρόπου, ημερομηνίας 16/12/21, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη που είναι και ο Πρόεδρος της Συγκλήτου.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «βαδίζουμε για ακόμη μια φορά σε κρίσιμη συνεδρία της Συγκλήτου, στις 12 Ιανουαρίου, χωρίς να έχουν ενημερωθεί ακόμη τα μέλη για την ημερήσια διάταξη της συνεδρίας, μη δίνοντας έτσι τη δυνατότητα των μελών να μελετήσουν και να επεξεργαστούν τα θέματα αλλά και να διαβουλευθούν με τις σχολές τις οποίες εκπροσωπούν προτού τοποθετηθούν σε τόσο κρίσιμο θέμα».

Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΤΕΠΑΚ καθώς και το ανθρώπινο δικαίωμα σε ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασιακή απασχόληση, το ΔΣ της ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το Εαρινό εξάμηνο 2022.

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να συμμορφωθεί με τη σύσταση του Υπουργικού για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διαδικτυακές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπενθυμίζοντας πως «το ΤΕΠΑΚ, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, λειτούργησε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις σε σχέση με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και χωρίς να παρουσιαστούν τα προβλήματα διδασκαλίας και οι παράνομες διακρίσεις που έχουν παρουσιαστεί με το Πρωτόκολλο του Φθινοπωρινού εξαμήνου, όπως αυτές έχουν επισημανθεί και από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, τα μέλη της Συντεχνίας εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο είναι ασφαλές να γίνονται μαθήματα σε αίθουσες διδασκαλίας ή/και εργαστήρια. Θεωρούν δε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία την προσφορά όλων των μαθημάτων δια ζώσης και την απόρριψη της επιλογής της εξ αποστάσεων εκπαίδευσης «παρόλες τις επίσημες συστάσεις, με τον ισχυρισμό ότι μπορεί το ΤΕΠΑΚ να διασφαλίσει το απαραίτητο επίπεδο ασφάλειας και υγείας για την πανεπιστημιακή κοινότητα». «Με την ενδεχόμενη επιμονή στην υιοθέτηση μιας τέτοιας επιλογής σε αυτή την κρίσιμη περίοδο το ΤΕΠΑΚ το πιθανότερο είναι να αποτελέσει μια υγειονομική βόμβα», συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα, το ΔΣ της ΣΑΠ – ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι επιβάλλεται να εισακουστούν οι συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία στην 60σέλιδη έκθεσή της λέει πως «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιφυλάσσεται γενικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων προσώπων, από την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση ή/και απασχόληση για το λόγο ότι δεν έχουν εμβολιαστεί, λόγω πεποιθήσεων, τη στιγμή που υπάρχουν αποδεκτοί από την Πολιτεία, εναλλακτικοί και ασφαλείς τρόποι πιστοποίησης της καλής υγείας».

Επιπρόσθετα, η Συντεχνία επισημαίνει ότι παρόλη την δύσκολη επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στην χώρα μας, δεν έχει απαγορευτεί η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε εκπαίδευση και απασχόληση, σε κανέναν φοιτητή/τρια και εργαζόμενο/νη, οποιουδήποτε τομέα. Το ΤΕΠΑΚ, υποστηρίζει το ΔΣ της ΣΑΠ – ΤΕΠΑΚ, αποτελεί τον μοναδικό οργανισμό και πανεπιστήμιο που έχει στερήσει το δικαίωμα φοίτησης σε φοιτητές/τριες του και το δικαίωμα διδασκαλίας σε διδακτικό προσωπικό, την ώρα που τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι και οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν και νοσηλεύονται.

Έχοντας υπόψη το δεσμευτικό χαρακτήρα των συστάσεων που εκδίδει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αναμενόμενη διαβούλευση στην οποία έχει κληθεί η Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ, με σκοπό την αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, το ΔΣ της ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ ευελπιστεί σε ένα Πρωτόκολλο που να διασφαλίζει την ασφάλεια και υγεία της πανεπιστημιακής κοινότητας και το δικαίωμα αυτής στην ισότιμη και χωρίς διακρίσεις εργασία και εκπαίδευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network