MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το πακέτο άμυνας και ασφάλειας ΕΕ συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ στη Βιέννη

Advertisement

Sponsored by exness

Η πρόοδος των εργασιών για το “πακέτο άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ”, αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της άτυπης συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βιέννη, της προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο Αυστρίας, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Advertisement

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά από τη συνεδρίαση, η Ύπατη Εκπρόσωπος ευχαρίστησε την Αυστριακή Προεδρία για την πολιτική προετοιμασία της άτυπης συνάντησης, και τόνισε ότι η ενωσιακές πρωτοβουλίες που έχουν ενεργοποιηθεί στον τομέα της άμυνας σήμερα, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ. Οι 28 συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης και προώθησης αυτών των πρωτοβουλιών, ειδικά στο πλαίσιο της PESCO, για την οποία έχουν υποβληθεί ήδη άλλα 30 νέα σχετικά προγράμματα, που τελούν υπό επεξεργασία. Οι 28 συζήτησαν επιπλέον το πώς θα μπορούσαν να συμμετέχουν και τρίτες χώρες, στο μέλλον, στα προγράμματα της PESCO – συζήτηση που θα συνεχιστεί μέσα στο φθινόπωρο.

Οι 28 συζήτησαν επιπλέον την πρόταση Μογκερίνι για τη δημιουργία του EU Peace Facility, ενός ταμείου, για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ στο εξωτερικό και την εκπαίδευση δυνάμεων ασφαλείας τρίτων κρατών- συζήτηση που θα συνεχιστεί το Νοέμβριο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα το αμυντικό πακέτο της ΕΕ να προωθηθεί περισσότερο πριν το τέλος του έτους.

Ισχυρή υποστήριξη για τη συνέχιση της επιχείρησης Σοφία στη Μεσόγειο

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση Σοφία στη Μεσόγειο, η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι οι 28 θα πρέπει να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη συζήτηση αναθεώρηση της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, για την οποία όλοι πιστεύουν ότι είναι “κρίσιμη, απαραίτητη και καθοριστική”, παραπέμποντας στα κατά 80% μειωμένα ποσοστά εισόδου μεταναστών στην ΕΕ και τις συλλήψεις λάθροδιακινητών. Στη συνέχιση της επιχείρησης συμφώνησε και η Ιταλία. Παραμένει μόνο το να βρεθεί μια πρακτική και βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των ανθρώπων που διασώζονται και αποβιβάζονται από τα πλοία της επιχείρησης (οι οποίοι είναι μόνο το 10% των συνολικών διασώσεων). Η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό το σημείο, προφανώς δεν είναι όμως δουλειά των Υπουργών Άμυνας. Ωστόσο οι ΥΠΑΜ θα συνεχίσουν τη συζήτηση για τη διασαφήνιση των εντολών προς τους διοικητές της επιχείρησης – τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, σύμφωνα με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Υπουργοί Άμυνας έστειλαν χθες το μήνυμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας και με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal