MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το νομοσχέδιο των εράνων ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, συνέχισε σήμερα την συζήτηση για τον Ο περί Διενέργειας Εράνων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016 και την επόμενη Δευτέρα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα προχωρήσουν σε τοποθέτηση ούτως ώστε να οδηγηθεί η νομοθεσία για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Advertisement

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι σήμερα συζήτησαν μία τροποποίηση που είχε φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τον τρόπο διενέργειας εράνων και τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται και από ποιους.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που συζητείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και επιτέλους πρέπει να γίνει μία ρύθμιση με στόχο να προστατεύσουμε και εκείνους οι οποίοι νόμιμα διεξάγουν εράνους, αλλά και τον κάθε πολίτη, ο οποίος προσπαθεί μέσα από τη δική του συνεισφορά να ενισχύει και μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και άλλους φορείς. Εκφράστηκαν διάφορες ανησυχίες που αφορούν την τροπολογία που ήρθε, αλλά η απόφαση της Επιτροπής είναι την επόμενη Δευτέρα να προχωρήσουν τα κόμματα σε τοποθέτηση εκφράζοντας τις ανησυχίες μας για να προχωρήσει για ψήφιση στην Ολομέλεια», πρόσθεσε.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν για το δικαίωμα ή για το ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο Επίτροπος Εθελοντισμού και το ΠΣΕ θα δικαιούνται να αποφασίζουν για την διεξαγωγή κάποιων εράνων είναι για εξειδικευμένες περιπτώσεις και περιπτώσεις κρίσεων.

Ανέφερε, επίσης, ότι θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία και την άλλη Δευτέρα θα τοποθετηθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Επιτροπή με στόχο σε δύο εβδομάδες να πάει για ψήφιση.

«Θεωρώ ότι επιβάλλεται αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και εκεί είμαστε σαν Επιτροπή σε τρεις μήνες να δούμε αν προκύπτουν οποιαδήποτε προβλήματα από την εφαρμογή και να το συζητήσουμε. Αν δεν το ψηφίσουμε, αφήνουμε πάρα πολλά παράθυρα ανοικτά όσον αφορά την εκμετάλλευση και των πολιτών», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, σε δηλώσεις της είπε ότι σε κάποιες από τις πτυχές των εισηγήσεων να συμφωνούν, αλλά κάποιες άλλες, όπως ανέφερε, ενδεχομένως να δημιουργούν προβλήματα.

«Ξεκαθαρίζει το θέμα, που αφορά τις κηδείες και στις περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται στους συγγενείς του αποθανόντος να αποφασίσει πού μπορούν να γίνονται οι εισφορές. Με την τροποποίηση που έχει κατατεθεί και που συζητήσαμε δίνεται η δυνατότητα στους συγγενείς του αποθανόντος, ανάλογα αν είναι παιδί ή ενήλικας ή κηδεμόνας, με γραπτή ενημέρωση της εκκλησιαστικής επιτροπής να έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πού θα δοθούν οι εισφορές. Αυτό που μας ανησυχεί και που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση είναι οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες που δίνονται στον Επίτροπο Εθελοντισμού και στο Παγκύπριο Συντονιστικό Σώμα Εθελοντισμού οι οποίοι με τις τροποποιήσεις τους δίνεται η δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις να μπαίνουν επικεφαλής ή να συντονίζουν εράνους. Θεωρούμε ότι αυτή η πτυχή ενέχει κινδύνους», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network