MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Το μεγαλύτερο μέρος των στόχων για το σωφρονιστικό σύστημα έχει υλοποιηθεί»

Advertisement

Sponsored by exness

Χαιρετισμός Ιωνά Νικολάου κατά την τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών για τη φετινή σχολική χρονιά

Advertisement

Στην υλοποίηση των στόχων του κυβερνητικού έργου στο σωφρονιστικό σύστημα αναφέρθηκε, σήμερα, στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως  Ιωνάς Νικολάου, κατά την τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών για τη φετινή σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, αναφερόμενος στις τομές και στην ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι αυτό αποτέλεσε, από την πρώτη στιγμή, κύριο άξονα της σωφρονιστικής πολιτικής του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι οι άξονες πολιτικής του Προγράμματος Διακυβέρνησης όσον αφορά το σωφρονιστικό μας σύστημα οι οποίες παρουσιάστηκαν το 2013, στη συνέχεια αναπτύχθηκαν υπό τη μορφή του Στρατηγικού Σχεδιασμού από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με το μεγαλύτερο μέρος των στόχων του να έχει υλοποιηθεί, ενώ οι υπόλοιπες δράσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Μιλώντας για τις βελτιωτικές αλλαγές που έγιναν στον τομέα των συνθηκών διαβίωσης και της αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην παροχή ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών χωρίς καμία διάκριση στους κρατούμενους σε θέματα ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας, άθλησης και δημιουργικής ψυχαγωγίας, απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και πρόνοιας για ψυχοσυναισθηματική στήριξη, ο κ. Νικολάου επεσήμανε τις εκσυγχρονιστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν, ώστε οι Φυλακές να λειτουργούν ως μηχανισμός επανένταξης στην κοινωνική λειτουργία και όχι ως μηχανισμός έκπτωσης της ανθρώπινης αξίας.

Συνεχάρη, παράλληλα, τους συμμετέχοντες στα προγράμματα εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι έτσι εφαρμόζεται η πρόνοια του βασικού πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής και στόχου του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου 2015 – 2017, ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα για όλους και κατοχυρώνεται συνταγματικά.

«Ως κρατούμενοι, έχετε τα ίδια ακριβώς δικαιώματα στην εκπαίδευση και χωρίς διακρίσεις, όπως κάθε πολίτης της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τη Διεύθυνση των Φυλακών να ενισχύσει τον θεσμό της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κρατουμένων – σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας –γιατί το θεωρούμε απαραίτητο και καθοριστικό παράγοντα για την προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε ένα χώρο εγκλεισμού», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε, επίσης, ότι το σωφρονιστικό σύστημα στην Κύπρο έχει αλλάξει και σήμερα να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

«Χαρακτηριστικές είναι οι θετικές κριτικές, τις οποίες έχουμε δεχθεί από διεθνείς οργανισμούς (όπως τη CPT και την SPT), από την Επίτροπο Διοικήσεως και άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, καθώς και εμπειρογνώμονες ξένων χωρών που επισκέπτονται τις Φυλακές», είπε.

Το γεγονός αυτό, συνέχισε, επιβεβαιώνει την επιμονή του Υπουργείου για αναθεώρηση των διαδικασιών που ακολουθούνταν στο παρελθόν σε σχέση με τη μεταχείριση των κρατουμένων, μέσα από την επίδειξη μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα έλλειψης σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από την παροχή ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών και χωρίς καμία διάκριση.

Επίσης, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για ποιοτική αναβάθμιση, πετύχαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα τη Γενική του Διευθύντρια, την αναβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών, ώστε η ιατρική φροντίδα – τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η εξειδικευμένη – να είναι ανάλογη με τις υπηρεσίες που προφέρονται σε κάθε πολίτη της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι οι κρατούμενοι στις Φυλακές έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες της Δημοκρατίας και όλοι έχουν το δικαίωμα να απολαύουν ίσων ευκαιριών εξειδικευμένης φροντίδας από τις κυβερνητικές Ιατρικές Υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για αναθεώρηση του Νόμου για τις Φυλακές, το οποίο έχει υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, καθώς και στους Κανονισμούς που ετοιμάζονται, τηρώντας τις βασικές αρχές του Προγράμματος Διακυβέρνησης, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι για πρώτη φορά κατατίθενται αλλαγές που αφορούν στην προστασία της προσωπικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους κρατούμενους, και την εφαρμογή βασικών αρχών που στοχεύουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι βάσει του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε η παραχώρηση περισσότερων κινήτρων σε αυτούς που θα παρακολουθούν τα μαθήματα και γι’ αυτό αναθεωρήθηκαν και ενισχύθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, δίνοντας την ευκαιρία στους φυλακισμένους να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου και απολυτήριο λυκείου, ν’ αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση, ακόμα και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιούν παραγωγικά τον χρόνο παραμονής τους στις φυλακές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας και αφού έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές, τόσο στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων όσο και στο διδακτικό προσωπικό – για τα οποία ως Κυβέρνηση δέχθηκαν έντονη κριτική – από το 2015 εφαρμόζεται το Εσπερινό Σχολείο που λειτουργεί από το Υπουργείο Παιδείας και από το 2016, το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο.

«Ταυτόχρονα, λειτουργούν προγράμματα που προσφέρουν την δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικών πιστοποιήσεων για συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς εξεύρεσης εργασίας. Επιπρόσθετα, λειτουργούν επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία καλύπτουν ευρύ φάσμα τρόπων δημιουργικής ενασχόλησης», πρόσθεσε.

Στόχος τους, συνέχισε ο κ. Νικολάου, είναι να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς τα προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, υπό την εποπτεία των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε να συμβαδίζουν πλήρως με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, εξήγησε, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρατουμένων που φοιτά στα σχολεία των Φυλακών είναι συνολικά 410 για φέτος – ενώ 12 φοιτούν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώ ταυτόχρονα από το 2015 υιοθετήθηκε η καινοτομία του καλοκαιρινού σχολείου.

Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό στις υποδομές και την ενίσχυση των Φυλακών με προσωπικό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι εκτός από τις 34 θέσεις δεσμοφυλάκων οι οποίες αναμένεται να συμπληρωθούν σύντομα, έχει εγκριθεί η αποδέσμευση άλλων 19 θέσεων, και μαζί με τις 6 θέσεις που έχουν συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός αυξάνεται σε 59 θέσεις.

«Παράλληλα, φροντίζουμε για την επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων, οι οποίοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης με τη λειτουργία της Σχολής Δεσμοφυλάκων», συμπλήρωσε.

Ο  κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχωρά παράλληλα, στον εκσυγχρονισμό όλων των παράπλευρων λειτουργιών του σωφρονιστικού συστήματος.

«Λαμβάνοντας μέτρα για μείωση του υπερπληθυσμού, έχουμε εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής του κατ’ οίκον περιορισμού των φυλακισμένων με ηλεκτρονική παρακολούθηση και αναμένουμε ν’ αξιοποιηθεί το μέτρο, ενώ μελετώνται τρόποι ώστε άτομα εναντίον των οποίων εκκρεμούν εντάλματα φυλάκισης, αντί να μεταφέρονται στις φυλακές, να μετατρέπεται το ένταλμα φυλάκισης σε προσφορά κοινοτικής εργασίας. Ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας που προωθήθηκε από τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, οι καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης τυγχάνουν θεραπευτικής υποστήριξης και αντί του εγκλεισμού στις Φυλακές παραπέμπονται σε ανάλογα θεραπευτικά κέντρα, όπως είναι η θεραπευτική κοινότητα της Αγίας Σκέπης, ενώ με τη συνδρομή του Γενικού Εισαγγελέα παραπέμπονται στην κοινότητα και κρατούμενοι από τις Κεντρικές Φυλακές. Παράλληλα, εντός των Φυλακών λειτουργεί από το 2015 το Πρόγραμμα Απεξάρτησης “Δανάη”», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network