MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Tο κρίσιμο δεκαήμερο, ο φόβος μαζικής μόλυνσης και η αποκατάσταση της ιχνηλάτησης

Advertisement

Sponsored by exness

Καθοριστική εβομάδα… σε κομβικό σημείο η πανδημία στην Κύπρο – Επανήλθε η ιχνηλάτηση

Άλλη μια καθοριστική εβδομάδα στη μάχη κατά του κορωνοϊού αρχίζει στην Κύπρο αφού σε μεγάλο βαθμό οι επόμενες μέρες θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται από την Πέμπτη και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα καθοριστούν και οι περαιτέρω ενέργειες.

Advertisement

Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες προσβλέπουν σε έναρξη της πτωτικής πορείας των κρουσμάτων, κάτι που εάν αποδειχθεί στην πράξη θα επιβεβαιώσει την επάρκεια των μέτρων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο» δήλωσε στη Cyprus Times αρμόδια πηγή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα φέρουν μείωση της διασποράς. «Ζητούμενο είναι ο βαθμός αυτής της μείωσης και ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού σε ελεγχόμενα επίπεδα» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα για τη Λεμεσό και Πάφο, τις δύο πόλεις στις οποίες η επιδημιολογική κατάσταση είναι επιβαρυμένη λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου, οι αμέσως επόμενες μέρες είναι σημαντικές γιατί θα φανεί κατά πόσον το τοπικό lockdown αρκεί για να αναστρέψει την αρνητική εικόνα που επικρατεί και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δρομολογήσει την αποκλιμάκωση των μέτρων.

Η προστασία των ευάλωτων ομάδων παραμένει η μείζονα στόχευση της στρατηγικής για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η προσοχή παραμένει στραμμένη στην προστασία των ευάλωτων ομάδων. Τα αυξημένα κρούσματα σε κέντρο αποκατάστασης στη Λεμεσό και σε οίκο ευγηρίας στη Λευκωσία σήμαναν συναγερμό στις υπηρεσίες Υγείας. Η αποτροπή μιας ομαδικής μόλυνσης σε κάποιο ευαίσθητο χώρο στον οποίο διαμένουν άτομα με προβλήματα υγείας, έγκυες, άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς και στρατόπεδα, χώροι διαμονής αιτητών ασύλου παραμένει ύψιστη προτεραιότητα και για το λόγο αυτό αυξάνονται διαγνωστικές μοριακές εξετάσεις αλλά και εξετάσεις rapid tests  αντιγόνου ταχείας διάγνωσης για τους εργαζόμενους αλλά και τους ένοικους σε γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές. Με τον τρόπο αυτό γίνεται στοχευμένος έλεγχος στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης. Στόχος είναι να αποτραπεί μια συρροή μόλυνσης και να θέσει σε άμεσο κίνδυνο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, άρχισε ήδη η εξέταση εργαζόμενων σε γηροκομεία και κλειστές δομές εργαζομένων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Στο εν λόγω πρόγραμμα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης και στις υπόλοιπες επαρχίες ως επίσης και δυνατότητα λήψης δειγμάτων στα πλαίσια ιχνηλατήσεων.

Από σήμερα Κυριακή αρχίζουν δειγματοληψίες στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Κοφίνου, ενώ τη Δευτέρα θα αρχίσει η εξέταση στο προσωπικό του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, σε αθλητές (μπάσκετ και βόλεϊ), σε φοιτητές και προσωπικό της Ξενοδοχειακής Σχολής. Τα άτομα που εντοπίζονται θετικά σε rapid test θα υποβάλλονται και σε μοριακή εξέταση (PCR test), που θεωρείται πιο αξιόπιστη. Σε μοριακή εξέταση θα υποβάλλονται και οι εργαζόμενοι που δικαιούνται να μετακινούνται από και προς Λεμεσό- Πάφο.

Επανήλθε η ιχνηλάτηση

Μια σημαντική εξέλιξη που χαροποιεί τους αρμοδίους είναι ότι τις τελευταίες μέρες επανακτήθηκε ο έλεγχος της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, με την ενίσχυση της Ομάδας των ιχνηλατών. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες βδομάδες, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, είχε εξουδετερώσει τη διαδικασία της σχολαστικής ιχνηλάτησης, που χαρακτηρίστηκε ως το «υπερόπλο» που έκανε την Κύπρο να ξεχωρίζει στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σαφής βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει στη Μονάδα Ινχηλάτησης να διενεργεί την διαδικασία με λιγότερη πίεση και περισσότερη αποτελεσματικότητα. Η σχολαστική ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων και η απομόνωσή τους, σε συνδυασμό με τους πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους και τα προληπτικά μέτρα είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική του υπουργείου Υγείας για την ανακοπή του ιού, στρατηγική η οποία αποδείχθηκε αποτελεσματική, μέχρι πρόσφατα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network