Φάρμακο και μάλιστα «θαυματουργό» κατά του κορωνοϊού ισχυρίζεται ότι χορηγεί το Ισραήλ σε ασθενείς – Εξέφρασε πρόθεση και η Ελλάδα να συμμετάσχει στις δοκιμές – Ποιες σκέψεις γίνονται για την Κύπρο – Ο Δρ. Διέτης στη Cyprus Times και για τα εμβόλια της AstraZeneca και την αποτελεσματικότητά τους σε ηλικιωμένους
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Ως «θαυματουργό» παρουσιάζει το φάρμακο που δοκιμάζει το Ισραήλ κατά της νόσου covid-19 σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, την ώρα που ο πλανήτης εντείνει τις προσπάθειες για θωράκιση του, από τον κορωνοϊό.
Σε συνάντηση που είχε μάλιστα τις προηγούμενες μέρες ο Νετανιάχου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσίασε φιαλίδιο, το οποίο περιείχε το φάρμακο που δοκιμάζει αυτή την εποχή το Ισραήλ στην μάχη κατά της covid. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στις δοκιμές του φαρμάκου, κάτι που ήδη έχουν ζητήσει πολλές χώρες.
Κληθείς να τοποθετηθεί στη Cyprus Times ο Δρ. Νικόλας Διέτης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας για το κατά πόσον γίνονται σκέψεις από πλευράς Κύπρου για χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, σημειώνει ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι στην παρούσα φάση.
«Λόγω του ότι οι μελέτες που έγιναν είναι σε μικρό σχετικά αριθμό ατόμων, θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει από την 3η φάση μελέτης, προκειμένου να αποδειχθεί εάν αυτό το φάρμακο κάνει πράγματι την διαφορά και το αποτέλεσμα είναι πραγματικό και όχι τυχαίο».
«Αυτή την στιγμή με αυτό το φάρμακο του Ισραήλ χορηγούνται και άλλα φάρμακα ταυτόχρονα και πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν αυτό από μόνο του δίνει τόσο θετικά αποτελέσματα. Όταν θα έχουμε τα ασφαλή αποτελέσματα, τότε θα μπορούμε και εμείς να αποφασίσουμε για την Κύπρο», διευκρινίζει.
Τι γίνεται με την αποτελεσματικότητα εμβολίων-Ασφαλή και τα 3 εμβόλια
Ερωτηθείς ο Δρ. Διέτης για τα όσα συζητούνται σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών, επισημαίνει ότι ο ίδιος συμφωνεί με την απόφαση της Κύπρου, να ακολουθήσει την πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε και να χορηγεί το εμβόλιο στους ηλικιωμένους, δεδομένου ότι δεν έχουμε και αρκετές δόσεις ή άλλες επιλογές όπως η κατηγοριοποίηση των ασθενών στην παρούσα φάση.
«Σε όλα τα εμβόλια που έχουν έγκριση ξέρουμε ότι βγάζουν αντισώματα οι ηλικιωμένοι και σύμφωνα με τις μελέτες είναι ασφαλή, άρα με αυτά τα δεδομένα και θέλοντας να προχωρήσουμε με την θωράκιση των ανθρώπων μεγάλων ηλικιών, πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί όπως γίνονται μέχρι στιγμής».
Ξεκαθαρίζω, λέει ο Δρ. Διέτης ότι, η διαφορά στα ποσοστά της αποτελεσματικότητάς μεταξύ της AstraZeneca και της Pfizer είναι το ποσοστό που δείχνει την αποτροπή συμπτωμάτων, (της Pfizer δεν κάνει συμπτώματα), αλλά και τα τρία εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας αποτρέπουν νοσηλεία και θάνατο».
Καταλήγοντας διευκρινίζει ότι, στην ουσία όποιο εμβόλιο και αν λάβει κάποιος το ίδιο είναι αφού αποτρέπουν νοσηλεία και θάνατο.