MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το γεωτρύπανο της ExxonMobil, ο 6ος στόλος και οι απειλές της Άγκυρας

Advertisement

Sponsored by exness

Παραμένει στο «κόκκινο» η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, απέναντι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την ENI η Άγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να επιχειρήσει ανάλογες κινήσεις στην περιοχή και στο γεωτρύπανο της ExxonMobil.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο «πρωθυπουργός» Ερχουρμάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον δεύτερο να τραβά εκ νέου το σχοινί τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα έχει απάντηση στις προκλητικές και μονομερείς, όπως τις χαρακτήρισε, κινήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/Κ. “Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη,βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικο. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και  τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και οι δηλώσεις του Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε πως η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της ExxonMobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ο Καλίν είπε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου έχει χωριστεί σε διαφορετικούς τομείς και κάλεσετην Ε/Κ πλευρά να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή διοίκηση στα Κατεχόμενα.

Οι απειλές της Αγκυρας

«Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συμβιβασμού και αμοιβαίου συμφέροντος κι όχι σε περιοχή συγκρούσεων και αμφισβητήσεων. Μ’ αυτό το στόχο η Τ/Κ και η Ε/Κ πλευρά μπορούν να εκπονήσουν κοινή μελέτη εντός πλαισίου που θα χαράξουν η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες χώρες», δήλωσε, προσθέοντας ότι η Άγκυρα «δεν έχει πρόβλημα με την εκμετάλλευση αερίου και τις δραστηριότητες γεώτρησης στην περιοχή».

Και εκστόμισε νέες απειλές: «Αλλά αν υιοθετήσετε παράνομα μέσα στις προσπάθειες εξερεύνησης και παραβιάσετε κυριαρχικά δικαιώματα, φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να προβεί στα αναγκαία βήματα».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταρείας πετρελαιοειδών δήλωσε πως ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο οικόπεδο 10, προχωρά κανονικά, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Ασπίδα ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ στο γεωτρύπανο

Την ίδια στιγμή πάντως, στην περιοχή θα φτάσει και ισχυρή δύναμη από τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, ως «ασπίδα» στο γεωτρύπανο της ExxonMobil.

Συγκεκριμένα, το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima» (LHD-7), το οποίο είναι ένα αμφίβιο πλοίο επιθέσεων κατηγορίας Wasp, έφυγε από τη Νάπολη μεταφέροντας ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης. Η δύναμη αυτή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του 6ου Στόλου την 21η Φεβρουαρίου.

Μαζί με το αεροπλανοφόρο στην περιοχή θα καταφθάσει και άλλη αμερικανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από πέντε πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «ARLEIGH BURKE CLASS» και τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα η δύναμη που θα βρεθεί εκεί θα διαθέτει και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού «MV-22 OSPREY».

Με πληροφορίες από το iefimerida

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network