MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το ΕΤΕΚ υποστηρίζει μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής στο κτίριο Φανερωμένης

Advertisement

Sponsored by exness

Το ΕΤΕΚ καταθέτει την υποστήριξή του στην προωθούμενη μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο ιστορικό κτίριο του σχολείου της Φανερωμένης στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το εγχείρημα αυτό έχει εύλογα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες για αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Με την απόφαση αυτή, σημειώνεται, η ευρύτερη περιοχή αναμένεται πως θα καταστεί σημείο αναφοράς για την πόλη και τους πολίτες. Η προσέλκυση και δραστηριοποίηση φοιτητών, ακαδημαϊκών και γενικότερα νέων ανθρώπων στον ιστορικό πυρήνα της πόλης, προστίθεται, δε μπορεί παρά να έχει θετικό αντίκτυπο για την ορθή ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής.

Advertisement

Εξάλλου, σημειώνεται ότι η κίνηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αρχές της στρατηγικής αναζωογόνησης του Σχεδίου Περιοχής για το Κέντρο της Λευκωσίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η διάθεση κτισμάτων αξιόλογης πολιτιστικής αξίας για τη στέγαση σημαντικών λειτουργιών στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει το ΕΤΕΚ, θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα και για άλλες δράσεις, όπως τη μεταστέγαση και άλλων Σχολών Πανεπιστημίων και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο κέντρο της πόλης, με σκοπό την αναζωογόνηση του κέντρου της Λευκωσίας.

«Παράλληλα, η μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής αναμένεται πως θα δώσει ώθηση για αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος στην περιοχή και θα συμβάλει στην αναβίωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της. Η αναβάθμιση της παλιάς πόλης θα δώσει μια νέα δυναμική στη Λευκωσία δημιουργώντας προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής», προστίθεται.

Το ΕΤΕΚ θεωρεί επίσης εξαιρετικά σημαντικό να τροχοδρομηθούν το συντομότερο οι απαραίτητες ρυθμίσεις για ομαλή ένταξη των μαθητών/τριών του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου Φανερωμένης σε άλλα σχολεία της περιοχής με τρόπο που να εκμηδενίζει την όποια αναστάτωση μπορεί να προκληθεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, το ΕΤΕΚ θεωρεί πως η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως την εξαγγελία χρηματοδοτικών και άλλων κίνητρων για αποκατάσταση διατηρητέων και άλλων αξιόλογων κτηρίων στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνεται, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για αποκατάσταση και αξιοποίηση των οικοδομών τ/κ ιδιοκτησίας στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, αρκετές από τα οποίες είναι εγκαταλελειμμένες ή βρίσκονται σε φθίνουσα κατάσταση.

«Προς την κατεύθυνση αυτή σχετικές είναι και οι προτάσεις του ΕΤΕΚ για αποτύπωση και δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας για κάθε κτήριο και μνημείο στην περιοχή, έργο που θα αποτελέσει μεταξύ άλλων και εργαλείο ιεράρχησης των κτηρίων με σκοπό την σταδιακή αποκατάστασή τους», προστίθεται.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται, η όλη προσπάθεια για την αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας πρέπει να είναι συνυφασμένη με τη δυνατότητα ταχείας αδειοδότησης των εργασιών αποκατάστασης των κτηρίων και της λειτουργίας επιχειρήσεων εκ μέρους της τοπικής αρχής, ώστε να μην υπάρξει ανατροπή σε προωθούμενες ενέργειες και να μη χαθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network