MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το έργο του Υπουργείου Υγείας κατά τους τελευταίους 19 μήνες παρουσίασε ο Χατζηπαντέλα

Advertisement

Sponsored by exness

Το έργο του Υπουργείου Υγείας κατά τους τελευταίους 19 μήνες παρουσίασε ο Χατζηπαντέλα – «Το ΓεΣΥ η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στην ΚΔ που συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του κράτους»

Τις δράσεις και τις ενέργειες που έγιναν κατά τους τελευταίους 19 μήνες για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασθενείς, με έμφαση στο ΓεΣΥ και τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, παρουσίασε τη Δευτέρα κατά τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Υγείας, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Advertisement

Αναφερόμενος στο όραμα του Υπουργείου, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι αυτό είναι ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους πολίτες και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ όσον αφορά την αποστολή του, αυτή είναι η διασφάλιση ενός συστήματος υγείας της χώρας το οποίο να είναι ανθρωποκεντρικό, να δίνει έμφαση στην πρόληψη και να στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με επαγγελματισμό και σεβασμό, ισότιμα προς όλους τους πολίτες.

Μέσα στις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι είναι η αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας της Χώρας, η ενίσχυση και Αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Υγείας, η ενίσχυση της Ενεργούς και Αποτελεσματικής παρουσίας στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Γίγνεσθαι, η προώθηση της Προαγωγής της Υγείας και Πρόληψης των Ασθενειών καθ’ όλη τη Διάρκεια της Ζωής, η διαχείριση, Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της Υγείας και η ανάπτυξη Δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Παρουσιάζοντας το ΓεΣΥ σε αριθμούς μέχρι σήμερα ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι δικαιούχοι είναι στις 934.390, οι Εγγεγραμμένοι Προσωπικοί Ιατροί είναι 714, οι Εγγεγραμμένοι Ειδικοί Ιατροί είναι 1.803, Εγγεγραμμένοι Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας είναι 1.384, Εγγεγραμμένοι Νοσηλευτές είναι 160, Εγγεγραμμένοι Οδοντίατροι είναι 661, Συμβεβλημένα Νοσηλευτήρια είναι 60, Συμβεβλημένα Εργαστήρια είναι 156, Συμβεβλημένα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα είναι 83 (ο αριθμός αναφέρεται στους παροχείς μόνο), Συμβεβλημένα Φαρμακεία είναι 579 και Συμβεβλημένα ΤΑΕΠ είναι 8.

Το ΓεΣΥ, συνέχισε ο Υπουργός, είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στην Κυπριακή Δημοκρατία που συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του κράτους, και μέλημα της πολιτείας είναι η διαφύλαξη της εφαρμογής ενός οικονομικά βιώσιμου Συστήματος Υγείας για δια βίου ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στη συνεργασία Υπουργείου Υγείας με ΟΑΥ για εισαγωγή του θεσμού παροχής Υπηρεσιών Εφημερίας από Προσωπικούς Ιατρούς από 9 Ιουλίου 2022, για τήρηση της εφαρμογής του Νομικού Πλαισίου και ρύθμιση της παροχής ενδονοσοκομειακής νοσηλείας από Νοσηλευτήρια και Ιατρούς που είναι συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ, για αύξηση των συμβεβλημένων Παρόχων, για τις δράσεις για καταπολέμηση της εκμετάλλευσης του Συστήματος και ενίσχυση της εποπτείας.

Όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην έκδοση και υλοποίηση των αποφάσεων των Διαταγμάτων βάσει του «Ο περί Λοιμοκάθαρσης Νόμος», καθώς και συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Αναφερόμενος στις παραπομπές Ασθενών σε νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι έγιναν βάσει διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας για την περίοδο 15/03/2020 – 24/06/2022, σε 4 φάσεις, υπό το συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για προστασία της δημόσιας υγείας και απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών.

Είπε, επίσης, ότι οι νοσηλείες Ασθενών COVID στο Νοσοκομείο Αναφοράς αριθμούν τις 3.000.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις επιτάξεις Ιατρών και Νοσηλευτών, στη διενέργεια δωρεάν προγραμμάτων ταχείας ανίχνευσης COVID-19, στο πρόγραμμα «Test to stay» στα σχολεία, στα προστατευτικά μέτρα, στα ταξιδιωτικά μέτρα, στην χρήση προστατευτικής μάσκας κ.α., στην αντιμετώπιση των επιδράσεων της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας στην Κίνα, με λήψη επιπλέον μέτρων για ταξιδιώτες από την Κίνα και παράλληλη ενίσχυση των συστημάτων επιτήρησης της με έλεγχο των λυμάτων σε αεροπλάνα και αεροδρόμια.

Ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το “Eden Resort” μέσω σύμβασης δημοσίου για σκοπούς φιλοξενίας ατόμων θετικών στο COVID-19 οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας αλλά φιλοξενίας για σκοπούς απομόνωσης (4.584 περιστατικών) και μέσω 2ης σύμβασης (σε ισχύ), για αποστολή ατόμων για φιλοξενία για σκοπούς μυοσκελετικής και αναπνευστικής αποκατάστασης μετά από νοσηλεία τους για COVID-19 (217 περιστατικών από τον Φεβρουάριο 2022 μέχρι σήμερα).

Σημείωσε, παράλληλα, τη σύσταση Επιτροπής Long Covid, με τη συμμετοχή του ΠΙΣ, ΟΣΑΚ, ΟΚΥπΥ, υπό την Προεδρία του καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά, τη σύμβαση για Αλληλούχιση Νέας Γενιάς σε δείγματα επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, δηλαδή τη συλλογή θετικών δειγμάτων από τα εργαστήρια και επεξεργασία για αλληλούχιση και ταυτοποίηση παραλλαγών του COVID-19, τη συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον Δρ Λεόντιο Κωστρίκκη.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, οι τελικές αλληλουχίες αποστέλλονται για ενδελεχή φυλογενετική, φυλογεωγραφική και γενετική ανάλυση των αλληλουχιών και συγγράφεται εβδομαδιαία έκθεση προς το Υπουργείο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στην έγκαιρη και απρόσκοπτη προμήθεια εμβολίων μέσω συμφωνιών – πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με φαρμακευτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων και των επικαιροποιημένων εμβολίων, στην χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου (4η και 5η), στην οργάνωση, λειτουργία και συντονισμό Εμβολιαστικών Κέντρων COVID-19 παγκύπρια, στην ανάπτυξη Κινητών Μονάδων Εμβολιασμού για εξυπηρέτηση κλειστών δομών, κλινήρεις ατόμων, Δήμους, Κοινότητες κ.α., στην ανάπτυξη Κινητών Μονάδων Εμβολιασμού για εμβολιασμό των κατοίκων των Ορεινών Κοινοτήτων, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Αναφέρθηκε και στη λειτουργία των εμβολιαστικών Κέντρων Ελεύθερης Προσέλευσης (Walk-In) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών για τον εμβολιασμό τους κατά της νόσου COVID-19, για τον άμεσο εμβολιασμό κατά της νόσου COVID -19 χωρίς τη διευθέτηση ραντεβού μέσω της Ηλεκτρονικής Πύλης Εμβολιασμού του ΓεΣΥ. Σημείωσε ότι ήταν μια πολύ καλή πρακτική αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι έγινε διαχείριση των Αιτημάτων για την Έκδοση Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid (EU Digital Covid Certificate – EUDCC) σε Τουρκοκύπριους και προχώρησαν και σε σύναψη συμβάσεων για διενέργεια μοριακών τεστ, τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19, self–test και Φαρμάκων κορωνοϊού (ανταγωνιστικές διαδικασίες βάσει νομικού πλαισίου που εξασφάλισαν ποιο οικονομικές τιμές και κατά συνέπεια επέφεραν εξοικονομήσεις).

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, οι δαπάνες από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα €220 εκ.

Οι κύριες κατηγορίες δαπανών, πρόσθεσε, είναι η διενέργεια μοριακών τεστ (PCR) μέσω αγοράς υπηρεσιών με ιδιωτικά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (€21 εκ.), η διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (RAPID), συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας των τεστ και της διενέργειας από κινητές μονάδες (€61.5 εκ.), η διάθεση τεστ αυτοελέγχου (self-test) στους πολίτες (€6.2 εκ.), η αγορά φαρμάκων κορωνοϊού (€28.5 εκ.), η αγορά εμβολίων (€45.8 εκ.), η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα εντός και εκτός ΓεΣΥ βάσει διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας για την περίοδο 15/03/2020-24/06/2022 για το σύνολο των 6.500 ασθενών (€11.4 εκ. από τα περιστατικά αυτά αριθμός 1.913 αφορούν στην περίοδο 19/7/2021- 22/07/2021 (3η φάση) και 26/11/2021-24/6/2022 (4η φάση), υπό το συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας).

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έγινε κάλυψη μέρους του κόστους της πανδημίας μέσω του έργου «Δράσεις για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19» (01/02/2020 – 31/12/2021) ως εξής: πλήρης χρηματοδότηση €28.6 εκ. από το Πρόγραμμα «Θάλεια 2021-2027» της ΕΕ, αγορά υπηρεσιών διενέργειας μοριακών τεστ, αναλωσίμων για τα μοριακά τεστ, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, αναπνευστήρων, εμβολίων, φαρμάκων κλπ, πλήρης απορρόφηση κονδυλίων έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν από ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο και από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, όπου δεν εντοπίστηκε καμία παρατυπία, συνεπεία των σωστών διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι κηρύχθηκε ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (23/07/2022), έγινε έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, έγινε επικέντρωση στον έγκαιρο εντοπισμό, την ορθή διαχείριση των περιστατικών, τον εντοπισμό και ορθή ενημέρωση των επαφών, τη διάθεση εμβολίων και την ενημέρωση του κοινού και των ομάδων κινδύνου.

Ανέφερε, επίσης, πως έγινε εντοπισμός ειδών κουνουπιών ως πηγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην κατάρτιση και Εκτέλεση Σχεδίου Δράσης για τη μείωση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες και σε δράσεις ενίσχυσης της εντομολογικής επιτήρησης και την ενημέρωσης του κοινού

Όσον αφορά τη διαχείριση Λοιμώξεων από Στρεπτόκοκκου της Ομάδας Α’, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως το Υπουργείο προχώρησε στη λήψη μέτρων επιτήρησης και ετοιμότητας με την αύξηση περιστατικών στην Ευρώπη, στην επιτυχή διαχείριση των μέχρι στιγμής περιστατικών, στη δημιουργία Συστήματος Επιτήρησης Σοβαρών περιστατικών Στρεπτοκοκκικής Λοίμωξης σε συνεργασία με όλα τα Νοσηλευτήρια, στην ετοιμασία και έκδοση επικαιροποιημένων κατευθυντήριων οδηγιών από το Υπουργείο Υγείας, στην αποστολή κατευθυντήριων οδηγιών στους Επαγγελματίες Υγείας, μέσω της Παιδιατρικής Εταιρείας, του ΠΙΣ και του ΟΑΥ και στη διάθεση «strep test» από το Υπουργείο Υγείας στους παιδιάτρους, για έγκαιρη ανίχνευση του ιού.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network