MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το είπε και ο Έιντε… Ο Ακιντζί έφυγε πρώτος

Advertisement

Sponsored by exness

Σε ρόλο… πυροσβέστη ο Έιντε – Είδε Ακιντζί στα κατεχόμενα – Παρά τα προβλήματα παραμένουν δεσδμευμένοι στη διαδικασία οι δύο ηγέτες,δήλωσε ο Έιντε – Ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ – Κανονικά στο πρόγραμμα η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών

Advertisement

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο είχε συνάντση με τον κατοχικό ηγέτη με τις σημερινές εξελίξεις και τον απόηχο της πρωινής συνάντησης στο επίκεντρο.

Για το γεγονός ενημέρωσε μέσω twitter η λεγόμενη «προεδρία» των κατεχομένων.

Ο Έιντε μετά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη δήλωσε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν αυτός που έφυγε πρώτος από τη συνάντηση. Δήλωση την οποία είχε ζητήσει ως προϋπόθεση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ώστε να δεχθεί τον Ειδικό Συμβούλο του ΓΓ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση εξελίχθηκε σε κάποια στιγμή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι και τόσο παράξενο αυτό, γιατί, όπως είπε, όταν συζητάμε για το μέλλον τα πράγματα τείνουν να είναι πολύ πιο εύκολο απ` ό,τι όταν συζητάμε για το παρελθόν και πώς να αντιμετωπίσεις τέτοια ζητήματα.

«Και όπως ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει πριν από μερικές ώρες, σε εκείνο το σημείο αποφάσισε ότι το σωστό πράγμα να κάνει, ήταν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και να έρθει πίσω εδώ (στα κατεχόμενα), κάτι που συνάγεται επίσης από τη δική του δήλωση», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση είπε ότι η ατμόσφαιρα γύρω από τις συνομιλίες δεν ήταν η βέλτιστη, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη στιγμή σε αυτή τη φάση που έχει να κάνει με ζητήματα εκτός των ιδίων των συνομιλιών.

Ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Έιντε – Κανονικά στο πρόγραμμα η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, δεν έχει υπάρξει για την ώρα οποιαδήποτε ακύρωση και αν κάτι αλλάξει θα γίνουν ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω, δήλωσε απόψε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία ακολούθησε αυτήν που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες του είπαν ότι η διαδικασία δεν σταμάτησε και ότι και οι δύο είναι δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία. Κανείς, είπε, δεν βλέπει αυτή τη διαδικασία ωσάν να έχει τελειώσει, να έχει τερματιστεί ή να έχει αναβληθεί, είπε ο κ. Έιντε σημειώνοντας ότι «η διαδικασία συνεχίζεται, το έχει πει ξεκάθαρα ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης».

Ο κ. Έιντε δήλωσε επίσης ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν στοιχεία και στις δύο κοινότητες που επιθυμούν η διαδικασία να βγει εκτός τροχιάς.  Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε το θέμα και με τον ΓΓ των ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον οποίο ενημέρωσε νωρίτερα για το τι έχει συμβεί.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έφυγε από την πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος.

Ο  κ. Ειντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως και με τον κ. Ακιντζί ενωρίτερα σήμερα. Αναφερόμενος στην πρωινή συνάντηση των ηγετών είπε ότι οι ηγέτες αλλά και ο ίδιος ήλπιζαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή συνάντηση «για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όχι στις συνομιλίες, αλλά γύρω από  αυτές, περιλαμβανόμενης και της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Πρόσθεσε ότι παρά το ότι αυτή ήταν ειλικρινής πρόθεση όλων, η συνάντηση τερματίστηκε απότομα. Σημείωσε ότι “όπως και ο ίδιος ο κ. Ακκιντζί είπε, σε κάποιο σημείο αποφάσισε να φύγει από τη συνάντηση”, λέγοντας ότι αυτή ( η συνάντηση) ήταν δύσκολη για όλους τους παρευρισκόμενους.

Ανέφερε ακόμη ότι «ενόσω προχωρούμε – που πιστεύω θα προχωρήσουμε – θα υπάρξουν πολλές προσπάθειες για εκτροχιασμό της διαδικασίας από κάποιους”, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στην Κύπρο άτομα που επιθυμούν να πετύχει η διαδικασία περιλαμβανομένων των δύο ηγετών, όπως υπάρχουν και άτομα που θέλουν να αποτύχει.

Πρόσθεσε ότι ενόσω οι συνομιλίες θα προχωρούν, εκείνοι που θέλουν να αποτύχει η διαδικασία θα γίνουν πιο ενεργοί , αποπροσανατολίζοντας από την εποικοδομητική διαδικασία προς την κατεύθυνση της επίρριψης ευθυνών ή κάποιας συζήτησης ανάμεσα στους ηγέτες.

«Το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρξουν αρκετές απόπειρες για εκτροχιασμό της διαδικασίας», είπε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του και δεν αποτελεί αυτό κάτι παράτυπο. Ανέφερε ότι είμαστε σε μια δημοκρατική κοινωνία και ο καθένας δικαιούται να εκφέρει άποψη.

anastasiadis-eide1602

Σημείωσε ως σημαντικό το γεγονός ότι στο τέλος της μέρας όλοι οι Κύπριοι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, αν αυτό λάβει χώρα  και θα μπορούν να πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Ο κ. Ειντε ανέφερε ότι το βασικό είναι τα όσα συζητούνται στις συνομιλίες και όχι μια εσωτερική συζήτηση που έλαβε χώρα σε μια συγκεκριμένη συνάντηση. ” [Το σημαντικό είναι] το πώς μπορεί να ξανακτιστεί το κλίμα μέσα στο οποίο να γίνονται δημιουργικές συναντήσεις και να αποφύγουμε την επανάληψη παρόμοιων θεμάτων”, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ.

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος μίλησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να τον ενημερώσει για την κατάσταση και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του είπε ότι οι κοινότητες και όχι κατ’ ανάγκη οι άνθρωποι έχουν μακρά μνήμη και θυμούνται άσχημα πράγματα που η μια κοινότητα έκανε στην άλλη.
“Μπορεί να γνωρίζουν ότι έκαναν πράγματα και στην άλλη πλευρά, αλλά δίνουν έμφαση σε αυτά που έγιναν εναντίον τους. Και όταν γίνεται αναφορά σε αυτά τα θέματα, τότε υπάρχει συναισθηματική φόρτιση”, σημείωσε.

Ο κ. Είντε είπε ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το κλίμα που περιβάλλει τις συνομιλίες και πρέπει αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες, όπως είναι οι ηγέτες, ο ίδιος,  όλοι οι εμπλεκόμενοι και όσοι τις στηρίζουν “να δούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλό κλίμα, ώστε τελικά οι ηγέτες να φέρουν ένα σχέδιο για το οποίο θα αποφασίσει ο κόσμος”.

Ερωτηθείς αν η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί ως είχε προγραμματιστεί ο κ. Ειντε είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ακύρωση. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα. Αν υπάρξει θα το ακούσετε όταν υπάρξει», είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια προϋπόθεση για να γίνει η επόμενη συνάντηση των ηγετών όπως είχε δηλώσει ο κ. Ακιντζί, ο κ. Έιντε είπε ότι «αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή θα το ανακοινώσουμε».

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ

ShootandGoal