MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το ΕΔΑΔ ανέβαλε για τον Μάιο την καταχώρηση παρατηρήσεων στην υπόθεση Ππασιά 

Advertisement

Sponsored by exness

Το ΕΔΑΔ ανέβαλε για Μάιο την καταχώρηση παρατηρήσεων της Δημοκρατίας στην υπόθεση Ππασιά – Μετά από αίτημα της Δημοκρατίας

Advertisement

Αναβολή για το Μάιο ζήτησε και πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την καταχώρηση των παρατηρήσεών της προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης έστειλε τον περασμένο μήνα σχετική επιστολή στο Στρασβούργο, επικαλούμενος φόρτο εργασίας για τους λόγους που η Δημοκρατία ζητούσε αναβολή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι προετοίμαζε την καταχώρηση των παρατηρήσεων της Δημοκρατίας στην υπόθεση του Αιγύπτιου αεροπειρατή Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, κάτι που τελικά έγινε στις 21 Μαρτίου. Δεύτερος λόγος ήταν η παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα στην ακρόαση του ΕΔΑΔ, στο Στρασβούργο, κατά την επαναξιολόγηση της υπόθεσης Γκιουζέλγιουρτλου εναντίον Κύπρου και Τουρκίας, στις 28 Μαρτίου.

Νέα ημερομηνία για την καταχώρηση των παρατηρήσεων της Δημοκρατίας για την υπόθεση Ππασία ορίστηκε η 18 Μαΐου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ππασιάς θεωρούνταν για δεκαετίες αγνοούμενος, ενώ στην πραγματικότητα είχε σκοτωθεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και η σορός του είχε ενταφιάστηκε από όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι συγγενείς του είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τη διαδικαστική της υποχρέωση να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη του.

Η Δημοκρατία καλείται να απαντήσει κατά πόσο υπήρξε από την πλευρά της διαδικαστική υποχρέωση να διερευνήσει την τύχη του Ππασιά από το 1989 – όταν αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της ατομικής προσφυγής – και εντεύθεν και να προχωρήσει στην εκταφή των «αγνώστων» σορών στη Λακατάμια, με στόχο την ταυτοποίησή τους.

Αν υφίσταται αυτή η υποχρέωση, το Δικαστήριο ρωτά επίσης τη Δημοκρατία κατά πόσο συμμορφώθηκε με αυτή, ενόψει και του παραπόνου που υπέβαλαν οι αιτητές.

Ακόμη, το ΕΔΑΔ αναμένει απαντήσεις αναφορικά με την παραβίαση ή μη του άρθρου 3 και/ ή του άρθρου 8, σχετικά με την κατ’ ισχυρισμό καθυστέρηση στην εκταφή και ταυτοποίηση της σορού και την παροχή πληροφόρησης, αλλά και σε ό,τι αφορά την κατ’ ισχυρισμό ταλαιπωρία των αιτητών μέχρι το 2000.

Τέλος το Δικαστήριο στο Στρασβούργο αναμένει από τη Δημοκρατία να τοποθετηθεί και στο κατά πόσο υπάρχουν αποτελεσματικά ένδικα μέσα για επανόρθωση των εν λόγω παραβιάσεων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να απαντήσει στα ερωτήματα του ΕΔΑΔ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network