MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το AUB επιστρέφει για να εξυπηρετήσει τον λαό της Κύπρου, λέει ο Πρόεδρος του

Advertisement

Sponsored by exness

Το AUB επιστρέφει για να εξυπηρετήσει τον λαό της Κύπρου, λέει ο Πρόεδρος του – Όσα είπε κατά την τελετή κατάθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του Θεμέλιου Λίθου

Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB) – Mediterraneo, στην Πάφο, Φάτλο Κχούρι (Fadlo R. Khuri) δήλωσε ότι «οι καλύτεροι και πιο λαμπροί Κύπριοι αναζητούσαν εδώ και καιρό τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Βρετανίας και του Λιβάνου για τις σπουδές τους, με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού να είναι ανάμεσα στους προορισμούς επιλογής για πολλές γενιές Κυπρίων, μέχρις ότου η επιδεινούμενη βία του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο τερμάτισε αυτήν την πρακτική στα τέλη της δεκαετίας του 1980».

Advertisement

Μιλώντας κατά την τελετή κατάθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του Θεμέλιου Λίθου του AUB, ο Πρόεδρος του, είπε ότι «το πανεπιστήμιο επιστρέφει για να εξυπηρετήσει τον λαό της Κύπρου σε μία από τις πιο ιστορικές της πόλεις, εκεί όπου ο Απόστολος Παύλος βάφτισε τους πρώτους Χριστιανούς πέρα από τη Λεβαντίνη.

Σημειώνοντας ότι «η Κύπρος έχει μακρά ιστορία σύνδεσης με το ΑΒU, ο Πρόεδρος του πανεπιστημίου είπε ότι «το πανεπιστήμιο που προσέλκυε την πιο ποικίλη, πνευματικά περίεργη και οικονομικά δημιουργική ομάδα φοιτητών δεν ήταν άλλο από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, καθώς η χρυσή εποχή του πανεπιστημίου εκτεινόταν από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, μια πεντηκονταετία αριστείας, επιρροής και δημιουργικότητας».

Πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο, «με την κατασκευή του πρώτου δίδυμου πανεπιστημιακού του κέντρου στην Κύπρο, εκφράζει την αποφασιστικότητα, τη σοφία και την αίσθηση σκοπού που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι το AUB Mediterraneo θα υπηρετήσει πιστά τους ανθρώπους της Κύπρου, του Λιβάνου, του αραβικού κόσμου, της Ελλάδας, των μεσογειακών χωρών και ακόμη πιο πέρα».

Όπως είπε στην ομιλία του ο Φάτλο Κχούρι, «σε κοινωνίες όπου υπάρχει δίψα για εκπαίδευση και όπου υπάρχει ακόμα ένα ισχυρό αίσθημα ελπίδας και πιθανότητας, είναι απαραίτητο για τα πανεπιστήμια να τροφοδοτούν ενεργά αυτήν την ελπίδα για ένα καλύτερο, πιο περιεκτικό αύριο για όλους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και τοποθετώντας την κορυφογραμμή, προτείνουμε να καταρρίψουμε τους τοίχους που χωρίζουν τους λαούς αυτής της περιοχής από τους πιο ελπιδοφόρους φορείς για το μέλλον των πατρίδων μας»».

Για τα προγράμματα σπουδών του AUB ο Πρόεδρός του είπε ότι «θα αντικατοπτρίζουν όχι μόνο την πλούσια φιλελεύθερη αμερικανική παιδεία και εκπαίδευση βασισμένη στη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και μια μοναδικά αναμεμειγμένη μεσογειακή και αμερικανική πολιτισμική κληρονομιά που προέρχεται από 157 χρόνια κουλτούρας».

Πρόσθεσε ότι «οι φοιτητές μας θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας μόλις περάσουν τις πύλες του πανεπιστημίου ενώ θα απαιτηθεί, βέβαια, η απαραίτητη θέληση και υπομονή για να αποκτήσουν γνώση, αυτογνωσία, ενσυναίσθηση για τον άλλο, αίσθηση τόσο τοπικών όσο και παγκόσμιων οπτικών γωνιών».

Ο κ. Κχούρι, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο ποίημα « Ιθάκη», του Κωνσταντίνου Καβάφη, λέγοντας ότι εμπνεύστηκε εν μέρει από την αγάπη του για την Μεσόγειο.

Τον θεμέλιο λίθο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού Mediterraneo κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Το πανεπιστήμιο ανεγείρεται στο πρώην κτιριακό συγκρότημα των Χαρουπόμυλων, στην Πάφο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου του Συμβουλίου των Επιτρόπων του AUB Philip. S. Khoury και άλλων μελών του Συμβουλίου, του Προέδρου του Πανεπιστημίου Fadlo R. Khuri, Υπουργών, του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, Βουλευτών, του Πρύτανη του AUB – Mediterraneo, Wassim El Hajj, ανώτερων στελεχών του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του AUB και πολλών άλλων επισήμων.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης τα μέλη των αντιπροσωπειών των Πανεπιστημίων και των Τοπικών Αρχών της περιοχής που φιλοξενούνται στην πόλη από τον Δήμο Πάφου στο πλαίσιο της πρώτης, ιδρυτικής συνάντησης του Δικτύου RUN (Regional Universities Network).

Το AUB-Mediterraneo θα αρχίσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους με τις Σχολές Τεχνών και Επιστημών, Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής, οι οποίες προσφέρουν σειρά προγραμμάτων στους τομείς αυτούς, ενώ οι εγγραφές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 άρχισαν και συνεχίζονται.

Το AUB ιδρύθηκε το 1866 και είναι το αρχαιότερο της περιοχής. Σύμφωνα με τη διεθνή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην περιοχή και την 72η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την άμεση πρόσβαση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network