MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τμήμα Δασών μετά και την πυρκαγιά στην Πόλη: Λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των κατασκηνωτικών χώρων

Advertisement

Sponsored by exness

Λαμβάνονται μέτρα στις υπό την ευθύνη του Τμήματων Δασών κατασκηνώσεις, λέει στο ΚΥΠΕ ο  Α’ Συντηρητής Δασών του Τμήματος Ανδρέας Χρίστου – Αφορμή η πυρκαγιά κοντά στον κατασκηνωτικό χώρο της Πόλης Χρυσοχούς – Μέτρα λαμβάνει ο χρήστης της κατασκήνωσης, δηλώνει ο Δήμαρχος – Απομακρύνθηκαν οι 250 κατασκηνωτές – Κινδύνεψαν και κατοικίες

Advertisement

Μέτρα ασφαλείας για την ασφάλεια των κατασκηνωτικών χώρων από τις πυρκαγιές, όπως και του ευρύτερου χώρου, λαμβάνει το Τμήμα Δασών, σύμφωνα με τον Α’ Συντηρητή Δασών του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στον κατασκηνωτικό χώρο της Πόλης Χρυσοχούς, ο κ. Χρίστου, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται για αποφυγή τέτοιων επικίνδυνων περιστατικών σε κατασκηνωτικούς χώρους, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος κατασκηνωτικός χώρος στην Πόλη Χρυσοχούς, γειτνιάζει με δύο σταθμούς, έναν της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έναν του Τμήματος Δασών.  Ως αποτέλεσμα, είπε, η επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι άμεση.

Ερωτηθείς ποιος φέρει την ευθύνη και ποια μέτρα ασφάλειας λαμβάνονται στον κατασκηνωτικό χώρο στην Πόλη Χρυσοχούς, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι ο χώρος είναι εκμισθωμένος στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς έτσι τα μέτρα ασφάλειας είναι ευθύνη του ίδιου του Δήμου. Περιφερειακά, ωστόσο,  για τον ποταμό, τη βλάστηση και τα χωράφια, διευκρίνισε, την ευθύνη έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών, αφού το κομμάτι «Δασούδι» είναι δασική γη.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα μέτρα ασφαλείας στους κατασκηνωτικούς χώρους τους οποίους διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών, δηλαδή στον Σταυρό της Ψώκας, στα Πλατάνια και στο Καμπί του Καλογήρου, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Προδρόμου και Τροοδίτισσας, την ευθύνη έχει το Τμήμα Δασών και αυτό πράττει, δήλωσε. Ενδεικτικά, ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε στις πυροσβεστικές φωλιές που έχει τοποθετήσει η Υπηρεσία, το τεράστιο ντεπόζιτο των 100 τόνων, που μπορούν να δώσουν άφθονο νερό, περιπόλους ανά τακτά διαστήματα και κάποιες περιόδους καθημερινά και ελέγχονται οι εκδρομείς, δίνονται συμβουλές στους εκδρομείς πώς λειτουργούν μέσα στο χώρο και υπάρχουν ειδικοί χώροι για άναμμα φωτιάς.

Τα μέτρα αυτά, συνέχισε, λαμβάνονται πρώτα για προστασία των πολιτών που επισκέπτονται τους κατασκηνωτικούς χώρους και κατά δεύτερο λόγο για την προστασία της ευρύτερης περιοχής από πυρκαγιές.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τους κατασκηνωτικούς χώρους, ο κ. Χρίστου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως σε κάθε κατασκηνωτικό χώρο η αρμόδια υπηρεσία πρέπει να έχει αναρτημένο κάποιο σχέδιο δράσης που να ενημερώνει τους κατασκηνωτές τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, προσθέτοντας πως όπου δεν υπάρχει πρέπει αυτό να γίνει.

Οι υπηρεσίες του Κράτους, συνέχισε, είναι ενήμερες για τη χωροθέτηση των κατασκηνωτικών χώρων και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει είτε κοντά πυροσβεστικός σταθμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είτε δασικός σταθμός με πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών.

Ερωτηθείς κατά πόσο μετά τα τραγικά γεγονότα της Αθήνας το Τμήμα Δασών μελέτησε το ενδεχόμενο να αυξήσει τις περιπολίες του τις δασικές περιοχές, ο κ. Χρίστου απάντησε πως «οι περιπολίες του Τμήματος Δασών είναι πάντοτε αυξημένες στις περιπτώσεις και στις μέρες που επιβάλλεται». Σημείωσε ακόμη πως υπάρχει ένα πρόγραμμα περιπολιών και επιφυλακής καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου σε ολόκληρη την Κύπρο και εκεί όπου υπάρχουν ευαίσθητες περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις.

Όταν έχουμε μέρες αυξημένου κινδύνου κατά τις οποίες είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες, με χαμηλή υγρασία αέρος ή φυσούν δυνατοί άνεμοι, ή αναμένεται μαζική έξοδος στις δασικές περιοχές, όπως τα Σαββατοκύριακα και τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, τότε, ανέφερε, ενισχύεται το πρόγραμμα περιπολιών όχι μόνο στο έδαφος με περιπολίες με πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και με τα αεροσκάφη που διαθέτει το Τμήμα Δασών που βρίσκονται έμφορτα στον ουρανό και επιχειρούν στην περίπτωση που διαπιστώσουν καπνούς.

Σε σχέση με το κατά πόσο πρέπει να ενισχυθεί το Τμήμα Δασών είτε σε ό,τι αφορά αρμοδιότητες και εξουσίες  ή με επιπρόσθετα εναέρια και επίγεια μέσα, ο κ. Χρίστου είπε πως για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ήδη υπάρχει απόφαση που μιλά για ενίσχυση του Τμήματος με  επιπλέον δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία θα ενοικιάζονται και θα ενισχύουν τα υφιστάμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει όχι μόνο το Τμήμα Δασών, αλλά και η ΚΔ.

Όσον αφορά τα επίγεια μέσα, σημείωσε πως κάθε χρόνο γίνεται μια αναβάθμιση, εκτός της περιόδου της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο στόλος σε πυροσβεστικά οχήματα ανανεώνεται με καινούργια οχήματα και παραγγελίες καινούργιων οχημάτων αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ερωτηθείς για προσλήψεις έκτακτων δασοπυροσβεστών για κάλυψη αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Χρίστου είπε πως το έκτακτο προσωπικό ξεκινά από την 1η Μαΐου μέχρι τέλος Οκτωβρίου, όπου προσλαμβάνεται αριθμός δασοπυροσβεστών που στελεχώνουν όλους τους δασικούς σταθμούς που διαθέτει το Τμήμα Δασών, πέραν δηλαδή των 32 δασικών σταθμών και πυροφυλακίων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Είπε ακόμη πως όσο αυξάνεται ο αριθμός, τόσο βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του Κράτους στο θέμα της πυρόσβεσης. 

Καταλήγοντας, ο κ. Χρίστου είπε πως η καλύτερη οργάνωση και η αρτιότερη επάνδρωση των σταθμών είναι κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω βελτίωση της ικανότητας ανταπόκρισης του Τμήματος στο μέλλον.

Απηύθυνε, τέλος, έκκληση στο κοινό να προσέχει ιδιαίτερα όταν εκδράμει στο ύπαιθρο αφού όπως είπε ενδεικτικά μια σπίθα είναι αρκετή για να επιφέρει τεράστια καταστροφή στο νησί γενικότερα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στον κατασκηνωτικό χώρο Πόλης Χρυσοχούς, ο κ.  Χρίστου είπε πως σε άμεση και πλήρη κινητοποίηση τέθηκαν λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα σήμερα, Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες για την προστασία κατασκηνωτών, από φωτιά που ξέσπασε δίπλα από τον κατασκηνωτικό χώρο.

Μόλις δόθηκε μήνυμα για φωτιά στην περιοχή του κατασκηνωτικού χώρου, το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ βλέποντας τον κίνδυνο για τους κατασκηνωτές, ενημερώθηκε η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα, που απομάκρυναν τον κόσμο προς την παραλία, ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο.

Στη συνέχεια, είπε ο κ. Χρίστου, επιχείρησαν οι δυνάμεις των δύο υπηρεσιών για την πλήρη κατάσβεση. Επεσήμανε πως από τη φωτιά κινδύνεψαν δύο κατοικίες, οι οποίες ωστόσο διασφαλίστηκαν από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική.

Μέτρα λαμβάνει ο χρήστης της κατασκήνωσης, δηλώνει ο Δήμαρχος

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ευχήθηκε να είναι η τελευταία φορά που ξεσπά πυρκαγιά στον κατασκηνωτικό χώρο, προσθέτοντας πως η τοπική αρχή βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ούτως ώστε να καθαρίζεται ο ποταμός που γειτνιάζει με τον κατασκηνωτικό χώρο τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Σχετική επιστολή είπε ο κ. Παπαχριστοφή απέστειλε στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία δεσμεύτηκε να ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού της κοίτης ποταμού και ακολούθως όπως αυτή φυτευτεί με δέντρα και πράσινο.

Ερωτηθείς κατά πόσο μέσα στον κατασκηνωτικό χώρο υπάρχουν οδηγίες για τους κατασκηνωτές σε περίπτωσης πυρκαγιάς, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς είπε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από τον χρήστη του κατασκηνωτικού χώρου, το ίδιο και οι οδηγίες.

Εξήγησε, τέλος, πως η επικινδυνότητα από πυρκαγιά δεν είναι τόσο εντός του κατασκηνωτικού χώρου που διαθέτει αραιή βλάστηση, αλλά εκτός και κυρίως στην κοίτη του ποταμού που φιλοξενεί καλαμιώνες. 

Απομακρύνθηκαν οι 250 κατασκηνωτές

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η  φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12.40 σε άγρια βλάστηση, μόλις έξω από τον κατασκηνωτικό χώρο.

Άμεσα Αστυνομία Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική Υπηρεσία τέθηκαν σε συναγερμό και μετέβησαν στη σκηνή, για απομάκρυνση των κατασκηνωτών και κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή έσπευσε, μέσω θαλάσσης και σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας για παροχή βοήθειας, σε περίπτωση που κατασκηνωτές διέφευγαν προς τη θάλασσα.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την επέμβαση της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών, όπως η Πολιτική Άμυνα, το Δασονομείο και η Υπηρεσία Θήρας, οι περίπου 250 κατασκηνωτές μετακινήθηκαν σε ασφαλή περιοχή, χωρίς να υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 3.25π.μ. και κατασβέστηκε πλήρως στις 4.35π.μ., μετά από συντονισμένες προσπάθειες μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δασονομείου και της Υπηρεσίας Θήρας.

Η πυρκαγιά κατέκαψε ενάμισι εκτάριο γης, με άγρια βλάστηση και μικρό αριθμό δέντρων.

Τα αίτια της φωτιάς διερευνώνται από τον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network