MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια το Νομοσχέδιο για Νομική Αρωγή

Advertisement

Sponsored by exness

Στην ολομέλεια της Βουλής για τοποθέτηση οδηγούνται στις 19 Νοεμβρίου τα Νομοσχέδια για την Νομική Αρωγή και την Αρση Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας, ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών

Advertisement

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Σωτήρης Σαμψών, δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι μέχρι τις 19 Νοεμβρίου θα έχει η Επιτροπή καταλήξει με τις δικές τις προτάσεις και θέσεις με δεδομένο ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της Βουλής και της Νομικής Υπηρεσίας και Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε τους προβληματισμούς του ενώπιον των Βουλευτών και ειδικά για το ενδεχόμενο να γίνεται κατάχρηση του Νόμου για παροχή Νομικής Αρωγής και είναι ένα θέμα το οποίο θα συνυπολογίσει η Επιτροπή Οικονομικών για να διαμορφώσει την δική της άποψη.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ανθρωπιστικός παράγοντας σε σχέση με ανθρώπους οι οποίοι παρουσιάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου για να ζητήσουν Νομική Αρωγή, χωρίς δικηγόρο και χωρίς γνώση του διοικητικού φακέλου, ο οποίος είναι στην κατοχή της Πολιτείας.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι επομένως η Επιτροπή Νομικών θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση, μέσα από την οποία και οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάχρηση του δικαιώματος της Νομικής Αρωγής να ικανοποιούνται στο βαθμό που μπορεί να ικανοποιηθούν και να μην είναι από την άλλη ασήκωτο το νομικό βάρος που θα χρειάζεται ο αιτητής της Νομικής Αρωγής να σηκώσει για να πείσει το Δικαστήριο ότι η υπόθεσή του αξίζει νομικής αρωγής.

Για την Αρση του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας, ο κ. Σαμψών, ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια από την Επιτροπή Νομικών και ενδεχόμενα να υπάρξει και μια έκτακτη συνεδρία της, για να δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να εισαχθούν στο υφιστάμενο Νομοσχέδιο περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες για να μπορέσει να υπάρξει εξισορρόπηση της προστασίας προσωπικών δεδομένων και από την άλλη η αναγκαιότητα για πάταξη της εγκληματικότητας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι ως Βουλή επειδή εκτίμησαν ότι ο τρόπος με τον οποίο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εξετάζεται το δικαίωμα παραχώρησης νομικής αρωγής ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με αποτέλεσμα ιδιαίτερα άνθρωποι οι οποίοι με βάση το διεθνές δίκαιο έπρεπε να απολαμβάνουν αυτής της δυνατότητας, αντί να το απολαμβάνουν απορρίπτονται.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, διαφοροποιήσαμε τις διατυπώσεις του κριτηρίου με βάση το οποίο θα έπρεπε να γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις για νομική αρωγή αλλά η Κυβέρνηση διαφωνεί με την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ακούστηκαν εκατέρωθεν απόψεις και η αλήθεια είναι ότι το κοινωνικό πρόβλημα παραμένει έστω και αν στην πορεία ενδεχομένως εκτιμηθεί ότι κάποιοι από τους λόγους της αναπομπής του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι υπαρκτοί.

Πρόσθεσε ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας θα αποφασίσουμε και θα τοποθετηθούμε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι “αυτό το οποίο μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι και σε αυτό το ζήτημα αντί να επιδεικνύουμε μια ευαισθησία και διάθεση – και αναφέρομαι στην Κυβέρνηση – να βρούμε ασφαλιστικές δικλίδες σε κάποιες πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν, υπάρχει κάποια επιμονή σε κάποια ζητήματα δογματική μάλιστα, στην αρχική θέση, η οποία κατατέθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο”.

“Θα εξετάσουμε τους λόγους αναπομπής και θα πάει στην Ολομέλεια αυτό το ζήτημα για τοποθέτηση στις 19 του μήνα”, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Για την Αρση του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας, ο κ. Δαμιανού, είπε πως έχουμε συμφωνήσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι μέχρι και τις 19 του μήνα που θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια της Βουλής να προσπαθήσουμε ομόφωνα ως Κοινοβουλευτικές Ομάδες να εισάξουμε περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες στην Νομοθεσία που σημερα δεν υπάρχουν”.

Κατέστησε σαφές ότι ως ΑΚΕΛ δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτό το Νομοσχέδιο ως έχει. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network