MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τιμητικό μετάλλιο στον Επίτροπο Προεδρίας από την ΑΧΕΠΑ

Advertisement

Sponsored by exness

Το τιμητικό «Μετάλλιο ΑΧΕΠΑ 2021 Γιώργος Παρασκευαϊδης» απονεμήθηκε στον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, σε τελετή που διοργάνωσε την Τρίτη η ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο του 99ου Συνεδρίου της στην Αθήνα.

Κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι η ΑΧΕΠΑ συνιστά τη μεγαλύτερη και παλαιότερη ελληνο-αμερικανική ένωση, με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, η οποία «προωθεί τα ιδεώδη του ελληνισμού, της φιλανθρωπίας, της οικογένειας και της αριστείας».

Advertisement

«Η συνεισφορά της ΑΧΕΠΑ έχει υπάρξει πράγματι καθοριστική ως προς την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος και της εμπλοκής καίριων παραγόντων άσκησης πολιτικής στις ΗΠΑ και αλλού στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια λύση στο Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Φωτίου, αναφερόμενος επίσης στη συμβολή της οργάνωσης στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων.

Αναφερόμενος στην 47η επέτειο από την τουρκική εισβολή, ο κ. Φωτίου επισήμανε ότι μια από τις τραγικότερες συνέπειες της εισβολής, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, είναι το ζήτημα των αγνοουμένων. «Κατά τη διάρκεια και μετά από την τουρκική εισβολή, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο από Τούρκους στρατιώτες και παραστρατιωτικούς, που δρούσαν υπό τις εντολές του τουρκικού στρατού», επισήμανε.

Ευχαριστώντας τα μέλη της διασποράς και τους πολιτικούς παράγοντες στις ΗΠΑ, που έχουν προωθήσει θεσμικά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «σαράντα επτά χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, περίπου 800 άνθρωποι είναι ακόμα αγνοούμενοι – δύο εξ αυτών Αμερικανοί πολίτες».

«Δυστυχώς, η πρόοδος όσον αφορά αυτό το σοβαρό πρόβλημα κατά τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική», σημείωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι ο βασικός λόγος είναι «η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και εποικοδομητικό τρόπο, προκειμένου να επιλυθεί έστω η ανθρωπιστική πλευρά της τραγωδίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα των αγνοουμένων βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, κατά το οποίο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.

Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τα Βαρώσια, ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι «οποιαδήποτε δράση στο πεδίο, η οποία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη μετάβαση της περιοχής υπό διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις εστίες τους, συνιστά παραβίαση των διατάξεων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οι προσπάθειές μας εστιάζονται στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Φωτίου χαιρέτισε τον ρόλο της οργανωμένης διασποράς στην προώθηση αυτού του σκοπού και χαρακτήρισε ως σημαντική τιμή το μετάλλιο που του απονεμήθηκε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network