MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό σχετικά με την ξυλεία και την αναδάσωση των καμένων περιοχών

Advertisement

Sponsored by exness

Τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό σχετικά με την ξυλεία και την αναδάσωση των καμένων περιοχών

Σχετικά με την ξυλεία και την αναδάσωση των καμένων περιοχών της Λεμεσού και Λάρνακας από την πυρκαγιά του Αρακαπά, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πληροφορεί το κοινό τα πιο κάτω:

Advertisement

1. Υλοτομία καμένων δέντρων σε κρατική γη. Η υλοτομία δέντρων, ανεξάρτητα είδους, που φύονται σε κρατική γη, γίνεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών. Τονίζεται ότι η υλοτομία σε κρατικό δάσος καθώς και η κατοχή και μεταφορά ξυλείας χωρίς την άδεια του Διευθυντή Τμήματος Δασών αποτελεί αδίκημα.

2. Υλοτομία καμένων δέντρων σε ιδιωτική γη. Σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012 για την υλοτομία ιδιόκτητων δασικών δέντρων καθώς και άλλων ειδών, που φύονται σε ιδιωτική γη, απαιτείται εξασφάλιση γραπτής άδειας Υλοτομίας, από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών. Για τον σκοπό αυτό υποβάλλεται Έντυπο αίτησης στη Δασική Περιφέρεια που υπάγεται η γη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στο Δασικό Σταθμό Παρεκκλησιάς (τηλ. 25636010) για την επαρχία Λεμεσού και στο Δασικό Σταθμό Λυθροδόντα (τηλ. 22542944/70) για την επαρχία Λάρνακας.

3. Όσον αφορά το κλάδευμα επηρεασμένων δέντρων (αποκοπή κλάδου του οποίου η έμφλοια διάμετρος στη βάση είναι μεγαλύτερη των δεκαπέντε εκατοστόμετρων (15 εκ.) και φύεται σε ύψος πέραν των δύο μέτρων (2 μ.) πάνω από το έδαφος σε δέντρο ή θάμνο που περιλαμβάνεται στους Πίνακες Ι & ΙΙ, με έμφλοια διάμετρο κορμού, σε ύψος εκατό τριάντα εκατοστόμετρα (130 εκ.) πάνω από το έδαφος, μεγαλύτερη από πενήντα εκατοστόμετρα (50 εκ.), απαιτείται άδεια υλοτομίας.

4. Άδεια υλοτομίας δεν απαιτείται, για την αποκοπή κλάδου ή της κορυφής δέντρου Ελιάς (Olea europaea), Χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), Ευκαλύπτου (Eucalyptus spp. – όλα τα είδη), Μουριάς (Morus spp. – όλα τα είδη) και Ψευδακακίας (Robinia pseudoacacia) όταν αποδεδειγμένα το κλάδεμα ή η αποκοπή της κορυφής γίνεται στα πλαίσια φροντίδας ή ανανέωσης του δέντρου.

5. Όσον αφορά τις δενδροφυτεύσεις και την αναδάσωση σημειώνεται ότι:

• Οι δενδροφυτεύσεις σε δημόσιους χώρους εντός των κοινοτήτων θα γίνουν από τις Τοπικές Αρχές με τη βοήθεια και συνεργασία του Τμήματος Δασών. Θα αξιοποιηθούν χορηγίες καθώς και η βοήθεια εθελοντών.

• Οι φυτεύσεις σε δενδροστοιχίες θα γίνουν σε συνεργασία Τμήματος Δημοσίων Έργων, Επάρχων, Τοπικών Αρχών και Τμήματος Δασών. Πάλι θα αξιοποιηθούν χορηγίες και η βοήθεια εθελοντών.

• Η αναδάσωση της κρατικής γης θα σχεδιασθεί και υλοποιηθεί από το Τμήμα Δασών ενώ για την ιδιωτική γη μπορεί να αναπτυχθεί πρωτοβουλία από τους ιδιοκτήτες. Αν χρειαστεί και σ΄ αυτή την περίπτωση θα αξιοποιηθούν χορηγίες και η βοήθεια εθελοντών.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network