MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τι είναι καταρροϊκός πυρετός και ποιες φάρμες έχει «χτυπήσει»

Advertisement

Sponsored by exness

O Καταρροϊκός πυρετός και οι περιοχές της επαρχίας Λάρνακας που έχουν πληγεί περισσότερο – Θα δοθούν αποζημιώσεις;

Advertisement

Οι κτηνοτρόφοι της Επαρχίας Λάρνακας έχουν πληγεί περισσότερο σε σχέση με κάθε άλλη επαρχία, από τον Καταρροϊκό πυρετό του προβάτου ή νόσος της Κυανής Γλώσσας , γνωστής και ως Bluetongue, που είναι μία ασθένεια που προσβάλλει ιδιαίτερα τα πρόβατα όπως επίσης σε ελαφρότερη μορφή τις αίγες, τα βοοειδή καθώς και τα λοιπά άγρια μηρυκαστικά.

Κρούσματα της ασθένειας η οποία σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον άνθρωπο, έχουν παρουσιαστεί σε 10 χωριά της Επαρχίας, κυρίως σε φάρμες στην Κοφίνου, τους Τρούλλους, το Αβδελλερό και την Αθηαίνου. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δέχθηκαν αναφορά της νόσου από ιδιώτες κτηνίατρους στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 και, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, ενήργησαν άμεσα κινητοποιώντας το προσωπικό τους με σκοπό την επιβεβαίωση ή μη του καταρροϊκού πυρετού, και συνεχίζουν να μεταβαίνουν στις εκτροφές για κλινική διερεύνησητυχόν νέων ύποπτων περιστατικών.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επιβεβαίωσαν εργαστηριακά την ύπαρξη της ασθένειας και έστειλαν δείγματα στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς Pirbright Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο για περαιτέρω διερεύνηση. Το αποτέλεσμα των διερευνήσεων βγήκε χθες και επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ορότυπου 8 ο οποίος δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Οι ορότυποι που ανιχνεύονταν και ενδημούν στην Κύπρο μέχρι τώρα ήταν οι 4 και 16 και λόγω της αποκτηθείσας ανοσίας δεν υπήρξαν κλινικά συμπτώματα της νόσου. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες απευθύνουν έκκληση προς τους κτηνοτρόφους κι επισημαίνουν πως για αντιμετώπιση της νόσου, οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται βάσει εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, να προβούν σε άμεση εφαρμογή μέτρων βιοσφάλειας τα οποία περιλαμβάνουν ψεκασμούς και εντομοκτονίες με εγκεκριμένα και κατάλληλα σκευάσματα, σε συνδυασμό με αποφυγή έκθεσης των ζώων τις ώρες δραστηριοποίησης των εντόμων, δηλαδή το σούρουπο, για περιορισμό των περιστατικών Καταρροϊκού πυρετού. Τυχόν προληπτικός εμβολιασμός, με σκοπό την προστασία των ζώων την περίοδο αυτή, θα προκαλούσε πληθώρα ανεξέλεγκτων αποβολών στα εγκυμονούντα ζώα που έχουν προσβληθεί από τον εν λόγω ιό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον απώλειες χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ως προς την προστασία των ευαίσθητων στη μόλυνση ζώων επισημαίνουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τονίζουν ότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς και δεν πρέπει να γίνεται χρήση τους παρά μόνο μετά από κτηνιατρική συνταγή.

Θα δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους;

Στο μεταξύ η Βουλευτής Λάρνακας Ανίτα Δημητρίου με επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητεί ενημέρωση, ως προς τις ενέργειες έχουν προβεί οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες άλλα και άλλες κρατικές υπηρεσίες σε σχέση με την εμφάνιση του Καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και κυρίως πως η πολιτεία θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους και κατά πόσο θα προβεί σε αποζημιώσεις κτηνοτρόφων που επηρεάστηκαν. Η κα Δημητρίου ζητεί επίσης ενημέρωση, κατά πόσον προγραμματίζονται ψεκασμοί σε λιμνάζοντα νερά.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network