MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Θύματα» γραφειοκρατίας δεκάδες καρκινοπαθείς. «Δεν γίνεται να αφήνεις σε άνθρωπο καρκίνο ο οποίος τον τρώει λόγω σειράς» (ηχητικό)

Advertisement

Sponsored by exness

Καθυστερούν οι υπογραφές της συμφωνίας Υπ. Παιδείας με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Που κολλά το όλο θέμα και ποια η θέση του Υπουργείου Παιδείας – Η έκκληση μητέρας καρκινοπαθούς

Advertisement

Σε αναμονή της απάντησης του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμφωνίας με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, που στοχεύει να βάλει τέρμα στην ταλαιπωρία δεκάδων καρκινοπαθών από τη Λεμεσό και την Πάφο.

Αν και η διαπραγμάτευση βρίσκεται προς το τέλος της, η Επιτροπή Προσφορών του Υπουργείου Υγείας ανέβαλε για τρίτη φορά τη λήψη απόφασης, για να τη μεταθέσει για την ερχόμενη εβδομάδα, αφού το αρμόδιο Τμήμα θέλει περισσότερο χρόνο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Κίκης Καζαμίας, είπε ότι «το Κέντρο περιμένει μια θετική ή αρνητική απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο», ξεκαθαρίζοντας ότι από την πλευρά του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου το ζήτημα της διαπραγμάτευσης έχει ολοκληρωθεί οριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας η διαφορά που είχε προκύψει το προηγούμενο διάστημα αφορούσε κυρίως στην οικονομική πτυχή της συμφωνίας.

Σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη εξασφαλίσει νέα έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχε αποφασίσει τη  δαπάνη 4 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά ογκολογικών υπηρεσιών από το συγκεκριμένο Κέντρο, προσφάτως αποφάσισε την αύξηση του κονδυλίου σε 4,9 εκατομμύρια, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία

Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου και την αγορά υπηρεσιών για εξειδικευμένες εξετάσεις, για τις οποίες σήμερα το κράτος αγοράζει υπηρεσίες από κέντρα του εξωτερικού, όπως είναι το PET/CT Scan.

Που κολλά η συμφωνία;

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ετοίμασε προσφορά, την οποία και απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας και η οποία συμπεριλαμβάνει το κόστος για 800 ασθενείς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «η τιμή είναι χαμηλότερη από αυτή που στοιχίζει σήμερα στο κράτος η θεραπευτική αγωγή ενός καρκινοπαθούς».

Ωστόσο, η Επιτροπή Προσφορών του Υπουργείου ανέβαλε για τρίτη φορά τη λήψης απόφασης, με τον Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου να κάνει λόγο για «μονομερή καθυστέρηση», είπε.

Υπουργός Υγείας: Δεν είναι απλό πράγμα όταν η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με δημόσιο χρήμα

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, μετά από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας ότι «ως κυβέρνηση έχουμε εγκρίνει ένα ποσό μέχρι 4,9 εκατομμύρια ευρώ, για αγορά υπηρεσιών από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο».

«Έχουμε εντοπίσει την ανάγκη να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς από την Λεμεσό και την Πάφο, όπως επίσης και την αγορά υπηρεσιών που προσφέρει το Γερμανικό Ογκολογικό, που αυτή την στιγμή δεν προσφέρεται στην Κύπρο. Με αυτό το σκεπτικό εγκρίναμε αυτό το ποσό και ξεκινήσαμε διαπραγμάτευση ως Υπουργείο και Τμήμα Προσφορών με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο», είπε.

Εξήγησε ότι όταν η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με δημόσιο χρήμα δεν είναι κάτι απλό, για να προσθέσει ότι πρέπει να σιγουρευτούν και γι’ αυτό παίρνει κάποιο χρόνο.

Επιπλέον, είπε πως η ενημέρωση που είχε σήμερα είναι ότι βρίσκονται προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, αλλά θέλουν ακόμα κάποιο χρόνο.

«Αντιλαμβάνεστε ότι ως Υπουργείο δεν μπορούμε να επέμβουμε στην διαδικασία ούτε καν να γνωρίζουμε λεπτομέρειες της διαδικασίας. Αυτό αφορά μια διαπραγμάτευση με το αρμόδιο Τμήμα Προσφορών του Υπουργείου με το Γερμανικό Ογκολογικό και θα αφεθούν αμερόληπτα να πάρουν τις αποφάσεις τους», ανέφερε.

Κληθείς να αναφέρει πότε αναμένεται αποτέλεσμα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «είναι μια διαπραγμάτευση για την οποία δεν μπορούμε να ξέρουμε», συμπληρώνοντας πως «η ενημέρωση που είχα σήμερα είναι ότι συναντήθηκαν χθες στο Συμβούλιο Προσφορών και ληφθεί μια αναβολή για την ερχόμενη βδομάδα, αφού το θέμα εξετάζεται ακόμα».

«Είναι θέμα διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε, «και ούτε ξέρω τις λεπτομέρειες και ούτε πρέπει να ξέρουμε εμείς τις λεπτομέρειες».
Σε ερώτηση γιατί υπήρξε αντίδραση από τον κ. Καζαμία, ο Υπουργός Υγείας είπε πως θα πρέπει να ρωτηθεί ο κ. Καζαμίας.

«Δεν ξέρω. Από ότι άκουσα το πρωί τον κ. Καζαμία, ο ίδιος θεωρεί ότι κάποια πράγματα καθυστερούν. Εγώ δεν είμαι ούτε στην διαπραγμάτευση, ούτε μπορούμε να είμαστε στην διαπραγμάτευση. Αυτό το χειρίζεται το συγκεκριμένο Τμήμα. Ώσπου ισχύει η διαπραγμάτευση εμείς οφείλουμε να τηρήσουμε αυτούς τους όρους», κατέληξε.

Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο της Λεμεσού άρχισε να λειτουργεί πριν από έξι  μήνες περίπου. Οι πλείστοι από τους εγγεγραμμένους καρκινοπαθείς, που αυτήν τη στιγμή λαμβάνουν θεραπεία στο Κέντρο, είναι περιστατικά της Λεμεσού και Πάφου.

Μητέρα καρκινοπαθούς: Δεν γίνεται να αφήνεις σε έναν άνθρωπο τον καρκίνο ο οποίος τον τρώει λόγω σειράς

Σε παρέμβασή της στο Κρατικό Ραδιόφωνο και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», μητέρα καρκινοπαθούς προέβη σε έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να πράξουν τα δέοντα έτσι ώστε να μπει τέλος στο μαρτύριο εκατοντάδων συνανθρώπων μας. «Να σκύψουν το κεφάλι, να παραμερίσουν τα όποια συμφέροντα εάν υπάρχουν ούτως ώστε ο κόσμος να μην ταλαιπωρείται. Δεν γίνεται να αφήνεις σε ένα άνθρωπο τον καρκίνο ο οποίος τον τρώει λόγω σειράς.»

Έκανε λόγω για περιστατικό το οποίο ασθενής χειρουργήθηκε τον Φεβρουάριο αλλά λόγω «ουράς» μπήκε στη λίστα για να υποβληθεί σε θεραπεία τον ερχόμενο Μάιο, ενώ δικαιούται να υποβληθεί σε αγωγή μετά από 4 βδομάδες.

Η δουλειά που γίνεται είναι πάρα πολύ καλή σημείωσε, ωστόσο δυστυχώς είναι πάρα πολύς ο κόσμος που περιμένει.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network