MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Θυελλώδης» διαδρομή… καθολικός σεβασμός. Ο καρκίνος δεν λύγισε τον Χάσικο

Advertisement

Sponsored by exness

Μια πολιτική διαδρομή «θορυβώδης»… και μια επιχειρηματική πορεία που μιλά από μόνη της. Μα πάνω απ’ όλα ο Σωκράτης Χάσικος ήταν ένας άνθρωπος ντόπρος. Που μιλούσε τη γλώσσα που καταλαβαίνει ο λαός. Σωστός οικογενειάρχης, σύζυγος και πατέρας. Που όταν ήρθε η στιγμή, η δύσκολη στιγμή, το απέδειξε και σε όλους εμάς. Οι δικοί του το ήξεραν… Μια οικογένεια αποχαιρετά τον δικό της άνθρωπο. Η Κύπρος μια μορφή που επί σειρά ετών συνδέθηκε με την πολιτική σκηνή του τόπου

«Εγώ περνώ το δικό μου δράμα τον τελευταίο καιρό, στο σπίτι το δικό μου, στην οικογένειά μου. Όταν καίγεται το σπίτι σου και αν εσύ έχεις ιεραρχήσει ή τοποθετήσει υπεράνω όλων την οικογένειά σου και θεωρείς ότι αυτή είναι κορυφαία προτεραιότητα, ναι δεν έχεις άλλη επιλογή από το να δεις το σπίτι σου, τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου… Σήμερα όπως είναι η κατάσταση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή. Είναι από τη μια η Κυβέρνηση, το Υπουργείο, οι άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο αλλά από την άλλη η ανάγκη της οικογένειας. Αυτά…»

Advertisement

Με τα λόγια αυτά είχε σχολιάσει την παραίτηση του από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών, την οποία λίγα λεπτά πριν είχε θέσει ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος με βαριά καρδιά την έκανε αποδεκτή. «Είχε ζητήσει άλλες τρεις φορές να παραιτηθεί τον παρακάλεσα να παραμείνει στη θέση του, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει επιλογή» είχε πει αργότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Σωκράτης Χάσικος εκείνη τη μέρα, 3 Μαΐου του 2017, απέδειξε σε όσους δεν τον γνώριζαν προσωπικά, ότι εκτός από ντόπρος πολιτικός, οξυδερκής επιχειρηματίας, ήταν σωστός οικογενειάρχης, σύζυγος και πατέρας.

Όμως οι προσωπικές περιστάσεις που οδήγησαν τον Σωκράτη Χάσικο στην παραίτηση ήταν πράγματι ιδιαιτέρως δύσκολες.

Παρά τη μεγάλη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο η αγαπημένη του σύζυγος Έλλη, δεν τα κατάφερε. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, στις 19 Απριλίου του 2019 η Έλλη Χάσικου, σύζυγος του Σωκράτη και κόρη του εκδότη της εφημερίδας «Αλήθεια» Φρίξου Κουλέρμου έφευγε από τη ζωή στα 54 της χρόνια νικημένη από τον καρκίνο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η οικογένεια βυθιζόταν στο πένθος. 4 χρόνια πριν, στις 21 Φεβρουαρίου του 2015 η αδελφή της Ρένα Κουλέρμου έφευγε από τη ζωή με τον ίδιο τρόπο.

Όταν ο ίδιος ο Σωκράτης Χάσικος ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2018 στο ευρύ κοινό ότι διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα, κάποιοι το θεώρησαν ως ένα κακόγουστο αστείο. Νέο αλλά όχι άγνωστο «χτύπημα» για την οικογένεια. Οι δικοί του άνθρωποι που γνώριζαν ήδη, αδυνατούσαν να πιστέψουν.

Από τότε, ξεκίνησε ένας προσωπικός, δύσκολος αγώνας, τον οποίο ο Σωκράτης Χάσικος έδινε μέχρι και τα ξημερώματα της 5ης Απριλίου με δύναμη σε εξιδεικευμένο κέντρο της Γερμανίας, με πείσμα κι έχοντας στο πλευρό του τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Δυνατός ως το τέλος…

«Ο Σωκράτης Χάσικος δεν μιλούσε ποτέ για την ασθένεια του. Ήταν ο άνθρωπος που δεν παραπονιόταν, όχι μόνο για την ασθένεια, αλλά για οτιδήποτε. Δεν τον άκουσα ποτέ να παραπονεθεί, να μουρμουρά, να γκρινιάζει. Ποτέ. Ό,τι είχε να πει το έλεγε με παρρησία και χωρίς να μασά τα λόγια του» είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στον φίλο του Σωκράτη Χάσικο.

«Συνέπιπταν πλήρως οι απόψεις μας. Ήταν ένας ακάθεκτος και ακλόνητος, όσον αφορά την ανάγκη  λύσης του κυπριακού με βάση την Δ.Δ.Ο. Ούτε εδώ μασούσε τα λόγια του, όπως και σε οτιδήποτε άλλο. Βρεθήκαμε σε ένα ανεπίσημο δείπνο που ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε σε παρέμβαση του στην τηλεόραση του Αντ1.

Ο καρκίνος δεν τον λύγισε, είπε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Γιώργος Τσαλακός, Γενικός Διευθυντής του Omega και εκ των στενότερων συνεργατών του Σωκράτη Χάσικου.

«Ήταν γενναίος. Ο τρόπος που αντιμετώπισε την ασθένεια είναι πρωτοφανής, ψύχραιμα και με κουράγιο. Μέχρι την τελευταία στιγμή. Στις πρωινές συσκέψεις ήταν εδώ και είχε πολύ μεγαλύτερη ενέργεια απ΄ όλους τους υπόλοιπους, όλη την ομάδα. Ο καρκίνος δεν τον εμπόδισε να υλοποιεί τα σχέδια του. Είχε οράματα» είπε ο Γιώργος Τσαλακός. Και ανέφερε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια πέτυχε να υλοποιήσει τρία μεγάλα projects. Την αναμόρφωση της εφημερίδας «Αλήθεια», την ίδρυση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και την ίδρυση του Omega.

«Ήθελε να φτιάξει έναν μεγάλο σταθμό. Θυμάμαι που μου τηλεφώνησε το καλοκαίρι του 2018. Ήμουν στην Άνδρο. Έχουμε σταθμό, θα έρθεις; Φυσικά και θα έρθω του είπα» θυμάται ο Γιώργος Τσαλακός.

Πολιτικός… άνθρωπος των media

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1956 και πριν από το 1974 διέμενε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών «Δράσις-ΚΕΣ» και πρόεδρος της ΕΦΕΚ. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ομογενών Αμερικής.Υπήρξε αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996. Διετέλεσε εκ περιτροπής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Επαφής Κυβέρνησης-Βουλής – ΠΑΣΥΔΥ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και μέλος των επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

Το 1986 ανέλαβε νομικός σύμβουλος της εφημερίδας «Αλήθεια» και αργότερα πήρε τη θέση του γενικού διευθυντή της. Ήταν επίσης ιδιοκτήτης του συνδρομητικού καναλιού «Άλφα» και αργότερα του «Omega», και του ραδιοσταθμού Super Sport FM.

Στις 25.8.1999 διορίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, θέση που διατήρησε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2003, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 ο Σωκράτης Χάσικος επανεξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας. Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη το 2013, ο Σωκράτης Χάσικος ανέλαβε ως υπουργός Εσωτερικών.

Θυελλώδης πορεία… κόντρες και σεβασμός

Η πολιτική διαδρομή του Σωκράτη Χάσικου ήταν όπως προδιαγραφόταν. Έντονη και θυελλώδης μέχρι το τέλος. Ακόμα και μετά την παραίτηση του από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών, οι δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις του καταμαρτυρούσαν ακριβώς αυτό. Έναν άνθρωπο με έντονη προσωπικότητα, που είχε το βάρος της άποψης του, όποια κι αν ήταν αυτή, όσο και αν γνώριζε ότι θα προκαλούσε σφοδρές διαφωνίες.

Η δεύτερη του θητεία στο κυβερνητικό σχήμα Αναστασιάδη ήταν ακόμα πιο «θορυβώδης».

Μία από τις μεγαλύτερες κόντρες του αυτή με τον Γενικό Ελεγκτή. Αυτή ξεκίνησε το 2016 μετά την έκθεση Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τη μονάδα στερεών αποβλήτων στην Κόσιη. Συνεχίστηκε αργότερα γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Πρωταγωνίστησε σε μεγάλα ζητήματα του δημόσιου βίου, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η συμβολή του στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θλίψη και καθολικός σεβασμός

Τα σχόλια θλίψης και σεβασμού, «πλημμύρισαν» το διαδίκτυο με το πρώτο άκουσμα της θλιβερής είδησης θανάτου του Σωκράτη Χάσικου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχαιρετούσε έναν φίλο, την ώρα που ο πολιτικός κόσμος έκανε λόγο για έναν άνθρωπο ντόπρο, μια θυελλώδη προσωπικότητα.

«Σήμερα έχασα έναν αγαπημένο φίλο και συνεργάτη. Η απώλεια του Σωκράτη Χάσικου, είναι απώλεια για τον τόπο μας, γιατί ο Σωκράτης πρόσφερε πολλά και μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού για το οποίο είχε πάθος» έγραψε ο Πρόεδρος.

Ιδιαιτέρως εύστοχο το σχόλιο του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκου Κενεβέζου. «Τον Σωκράτη Χάσικο ή τον αγαπούσες ή όχι. Ή συμφωνούσες μαζί του απόλυτα ή διαφωνούσες. Δεν υπήρχαν ημίμετρα. Δεν τα επέτρεπε η παρουσία του. Δεν το επέτρεπε ο ίδιος με τον τρόπο του. Γιατί ο Σωκράτης τιμούσε το λόγο και τη θέση του».

Ο Σωκράτης Χάσικος καταλείπει τρία παιδιά. Την Άννα Μαρία, τον Ιωάννη και τον Φρίξο.

Οι φωτογραφίες από προσωπικές και οικογενειακές στιγμές δημοσιεύθηκαν στο OmegaLive.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network