MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Θετική η ΟΕΛΜΕΚ για τις αλλαγές στις Παγκύπριες εξετάσεις

Advertisement

Sponsored by exness

Σύμφωνη είναι η ΟΛΕΜΕΚ με το διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης από τις Εξετάσεις Απόλυσης – Εισηγείται νέες προτάσεις, μεταξύ αυτών και η έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνεται πιο νωρίς

Advertisement

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης το οποίο συνεδρίασε χθες συζήτησε το θέμα του διαχωρισμού των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης από τις Εξετάσεις Απόλυσης και πρότεινε επιπλέον αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να μπορεί να γίνει η εν λόγω αλλαγή πιο ομαλά.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει πως «θεωρούμε ορθή την εισαγωγή των εξετάσεων στο τέλος του κάθε τετραμήνου σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου όπως ορθή θεωρούμε την εισήγηση για μεταφορά των ανεξετάσεων τον Ιούνιο, εφόσον θα προηγείται ενισχυτική διδασκαλία δύο εβδομάδων».

Προσθέτει ότι «συμφωνούμε με την εισαγωγή της διαμορφωτικής αξιολόγησης, για σκοπούς βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων».

Η ΟΛΕΜΕΚ θεωρεί, επίσης, «θετική την εισήγηση για τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής των θεματοθετών και των βαθμολογητών», κρίνει, ωστόσο, ότι «πρέπει οι επιτροπές θεματοθέτησης να λειτουργούν σε πλαίσιο δημοκρατικό και ο πρόεδρος της επιτροπής θεματοθετών να έχει μόνο συντονιστικό ρόλο».

Αλλαγή και στην έναρξη της σχολικής χρόνιας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της η ΟΕΜΕΚ εισηγείται «να καθοριστεί ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι η 1η του Σεπτέμβρη εκάστου έτους, τα μαθήματα να αρχίζουν στις 5 Σεπτεμβρίου, για να μπορούν να γίνουν έγκαιρα οι κατανομές και να ετοιμάζεται το πρόγραμμα, οι εξετάσεις του Α τετραμήνου να μεταφερθούν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και η ενισχυτική διδασκαλία που προτείνεται να γίνεται μετά τις εξετάσεις του Α τετραμήνου, να γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων».

Εισηγείται, επίσης, «το διήμερο του Εκπαιδευτικού να γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και οι καθηγητές των ειδικοτήτων των οποίων τα μαθήματα είναι εξεταζόμενα πρέπει να τυγχάνουν απαλλαγής από άλλα καθήκοντα, τουλάχιστον κατά την περίοδο των εξετάσεων».

Αξιολόγηση των εξεταζόμενων μαθημάτων

Η ΟΛΕΜΕΚ αναφέρει πως «θεωρούμε ως βασική αρχή ότι στα εξεταζόμενα μαθήματα μπορεί η αξιολόγηση του τετραμήνου να γίνεται (μεταξύ άλλων) μέσα από γραπτή/ές άσκηση/εις στο μάθημα της ημέρας και όχι κατ’ ανάγκην από διαγωνίσματα σε ενότητα ή ενότητας, ενώ η βαθμολογία του κάθε τετραμήνου να παραδίδεται από τους διδάσκοντες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και η βαθμολογία του Α τετραμήνου να κοινοποιείται στους μαθητές μετά τις εξετάσεις».

Προσθέτει ότι θα πρέπει «να επανέλθει η αριθμητική βαθμολογία στο Γυμνάσιο, να καθοριστεί επακριβώς για τα εξεταζόμενα μαθήματα η ύλη που θα διδάσκεται και θα εξετάζεται στο Α και το Β τετράμηνο και την περίοδο των εξετάσεων των δύο τετραμήνων να μην γίνονται παράλληλα μαθήματα».

Η ΟΛΜΕΚ θέτει προϋποθέσεις εφαρμογής της πρότασης αλλά και επιφυλάξεις και αναφέρει ότι «θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι την περίοδο των ενισχυτικών μαθημάτων δεν θα γίνονται επιθεωρήσεις και διατηρούμε επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα της θεματοθέτησης, γιατί θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντική την προστασία του αδιάβλητου των Παγκύπριων Εξετάσεων».

Εκτιμά, εξάλλου, ότι «πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας για το Β τετράμηνο, και ιδιαίτερα για την Γ Λυκείου ενώ η στελέχωση των σχολείων να ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου εκάστου έτους, ούτως ώστε να μπορεί να αρχίσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network