MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Θέματα ασφαλείας στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Έιντε

Advertisement

Sponsored by exness

Τα θέματα της ασφάλειας κυριάρχησαν στην χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλία μιάς ώρας κι όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωσή της ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών, «υπάρχει σε εξέλιξη ένας εποικοδομητικός διάλογος» για τα θέματα ασφάλειας.

Advertisement

«Είναι η δεύτερη φορά που συναντώμαι με το Νίκο Κοτζιά κι αυτό είναι λογικό γιατί είμαστε σε μια πολύ δυναμική διαδικασία. Η Ελλάδα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο κι είναι πολύ υποστηρικτική στις προσπάθειες που καταβάλλουμε τώρα, προετοιμαζόμενοι για μια λύση στην Κύπρο», είπε.

Ο κ.Έιντε ανέφερε ότι συναντήθηκε την Κυριακή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο θα συναντήσει εκ νέου.

«Βασικά τώρα συνομιλώ με τους σχετικούς παίκτες, για να δούμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που αυτά τα θέματα θα βρίσκονται πραγματικά στο κέντρο της προσοχής».

Μίλησε για σκληρή προσπάθεια των ηγετών να ξεπεράσουν τα εκκρεμή ζητήματα στα κεφάλαια που αφορούν μόνο την Κύπρο και τους Κυπρίους και χαρακτήρισε «παράλληλη τροχιά», τη συζήτηση που γίνεται με τις εγγυήτριες δυνάμεις, προετοιμαζόμενοι για τη στιγμή που πρέπει να εμπλακούν.

Για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Έιντε, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι «συζήτησαν για μια ακόμη φορά το κυπριακό και την ανάγκη να υπάρξει μια λύση που να ανταποκρίνεται στα αισθήματα ασφάλειας όλου του κυπριακού λαού. Μια λύση χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα πάνω στο νησί».

Ερωτηθείς ο κ. Έιντε για τις προσδοκίες του από την τριμερή της Κυριακής, αφού τη χαρακτήρισε ως «ένα βήμα σε μια μακρά διαδικασία», είπε πως «από μόνη της δεν αποτελεί κάτι το αποφασιστικό, όμως είναι σημαντικό να έχουμε αυτή τη συνάντηση, γιατί επιθυμούμε οι ηγέτες να έχουν συνομιλίες με το ΓΓ πάνω στο που βρισκόμαστε, που πηγαίνουμε και πως συγκεκριμένα θα μπορεί να εμπλακεί ακόμη περισσότερο».
Αφού διευκρίνισε ότι οι ίδιοι ηγέτες ζήτησαν την μεγαλύτερη εμπλοκή του ΓΓ στην κοινή ανακοίνωση Τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου, το πώς θα γίνει και οι επιλογές για το εγγύς μέλλον θα συζητηθούν στη συνάντηση.

Στο ερώτημα τί λέει στους διεθνείς παράγοντες με τους οποίους συναντάται στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ και ποια τα μηνύματα που λαμβάνει από αυτούς, ο κ. Έιντε υπογράμμισε ότι όλοι ανεξαιρέτως δηλώνουν ότι «έφτασε η στιγμή που το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί», ενώ μιλούν για τον ηγετικό ρόλο και το θάρρος των ηγετών και τα όσα έχουν πετύχει μέχρι στιγμής και τον ρωτούν πως μπορούν να βοηθήσουν.

«Ο ρόλος μου είναι να τους λέω πως μπορούν να είναι υποβοηθητικοί στη διαδικασία με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων – στο τέλος – και με οικονομικές συνεισφορές. Και επίσης δημιουργώντας το ταμείο που χρειαζόμαστε για να χειριστούμε τόσο τα θέματα αποζημιώσεων περιουσιών, αλλά και άλλα αρχικά θέματα, αν φτάσουμε στο σημείο όπου τελικά βρεθεί λύση».

Είπε πως για να είμαστε ρεαλιστές δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. «Υπάρχουν πραγματικά εκκρεμή θέματα. Όχι τόσα πολλά, αλλά είναι σημαντικά και θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε».

Παράλληλα μίλησε εκτενώς για την εφαρμογή της λύσης και τα ζητήματα που θα πρέπει να κάνουμε ότι επιτευχθεί. «Θα ήταν τραγωδία αν υπάρχει πολιτική συμφωνία χωρίς να είναι έτοιμες οι προετοιμασίες. Θα έχουμε τη μια μέρα εορτασμούς και μετά θα αντιληφθούμε πως δεν έχουν γίνει πρακτικές προετοιμασίες.
Εφερε ως παράδειγμα το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα εφαρμοστεί σε όλο το νησί κι ενώ υπάρχει πολιτική συμφωνία, χωρίς διαφωνίες, θα πρέπει να γίνει. Στο ίδιο μήκος κύματος έφερε ως παραδείγματα την εφαρμογή του ευρώ και τη λειτουργία της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

«Για να γίνουν αυτά σωστά θα πρέπει να εστιαστούμε τόσο στο περιεχόμενο των ιδίων των συνομιλιών των γνωστών κεφαλαίων, όσο και στις προετοιμασίες της εφαρμογής».

Υπενθύμισε μάλιστα και τη σχετική αναφορά της έκθεσης του ΓΓ, ο οποίος ενώ δηλώνει ενθαρρυμένος από την πρόοδο στις συνομιλίες, δηλώνει ανήσυχος γιατί «υστερούμε λίγο στις πρακτικές προετοιμασίες».

«Αν έχεις λύση χρειάζεται να είσαι έτοιμος. Να πέσεις στο έδαφος και να αρχίσεις να τρέχεις».
Σε ερώτημα αν αναφέρεται στο έγγραφό του με τα 103 σημεία που υπάρχουν εκκρεμότητες, είπε ότι αυτές κατ’ ακρίβεια δεν είναι διαφωνίες – αφού γενικά οι πλευρές είναι σε συμφωνία, αλλά αποτελούν πρακτικά ζητήματα. Ως παραδείγματα ανέφερε την ανάγκη «η Ομοσπονδιακή Ενωμένη Κύπρος» να έχει ξεκάθαρους κανόνες για τη μετανάστευση και να μπορεί να εκδώσει αμέσως στον κόσμο διαβατήρια.

«Αν εκδώσεις νέα διαβατήρια πρέπει να γνωρίζει ποιο θα είναι το σύμβολο του κράτους», είπε, λέγοντας ότι πρόκειται για μικρά ζητήματα που όμως πρέπει να λυθούν. Δεν είναι ανησυχητικό που δεν βρισκόμαστε εκεί σήμερα, αλλά θα είναι αν δεν μπορέσουμε να ασχοληθούμε μ’ αυτά σχετικά σύντομα», κατέληξε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network