MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τέσσερις νέοι μάρτυρες κατέθεσαν σήμερα στην υπόθεση ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ

Advertisement

Sponsored by exness

Έχουν ήδη καταδικαστεί μετά από παραδοχή, σε διετή φυλάκιση ο Σάββας Βέργας, 18μηνη φυλάκιση με αναστολή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και 10μηνη φυλάκιση με αναστολή οι Χρίστος Πέτρου και Imad Baqle

Advertisement

Με την κατάθεση τεσσάρων νέων μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Συγκεκριμένα κατέθεσαν ο Αστυφύλακας Γιαννάκης Κυριάκου, μέλος της ανακριτικής ομάδας, ο Χάρης Ελευθεριάδης, Χημικός Μηχανικός, Διευθυντής ΧΥΤΥ Κόσιης, ο Λοΐζος Αντωνίου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Τεχνικός Διευθυντής ΧΥΤΥ Κόσιης και η Άντρη Σωτηρίου, υπάλληλος του ταξιδιωτικού γραφείου με το οποίο συνεργαζόταν η Helector Cyprus σε ό,τι αφορά την έκδοση εισιτηρίων για πτήσεις υπαλλήλων της.

Ο Αστυφύλακας Γιαννάκης Κυριάκου ο οποίος υπήρξε από την πρώτη στιγμή μέλος της ανακριτικής ομάδας κατέθεσε στο Δικαστήριο ως έγγραφο την αρχική του κατάθεση, ως μέρος της κυρίως εξέτασης του. Στην αρχική του κατάθεση ο Αστυφύλακας Κυριάκου αναφέρεται στις καταθέσεις που έλαβε στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης μεταξύ άλλων και από τους Μιχάλη Μιχαήλ, Ιωάννη Κοκότση, Χριστάκη Πέτρου, Στέλιο Παπαδόπουλο, Ιμαντ Μπακλέ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Αθανάσιο Κατρή, Αντρέα Κοκκινίδη, Γιώργο Τσερκέζο, Χριστοφή Χριστοφή, Πέτρο Χαραλάμπους, Αντρούλα Χαραλάμπους, Γιώργο Γεωργίου.

Στο πλαίσιο της κυρίως εξέτασης του από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής Νίνο Κέκκο ο μάρτυρας αναγνώρισε τα τεκμήρια που αφορούν τα μπλοκ τιμολογίων που εντοπίστηκαν στην οικία του Μιχάλη Μιχαήλ και έδωσε λεπτομέρειες σε σχέση με το τι ανέφεραν άτομα, εμπλεκόμενα με την έκδοση των τιμολογίων αυτών, δηλαδή ο Μιχάλης Μιχαήλ, η γυναίκα του Αντρούλα Μιχαήλ, ο πατέρας του  Χαράλαμπος Πέτρου και ο πεθερός του Χριστοφής Χριστοφή.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Μάριο Γεωργίου και ερωτηθείς κατά πόσο το έναυσμα για έναρξη των ανακρίσεων δόθηκε από την κατάθεση του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος την 1/3/2016 ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά. Σε ερώτηση αν στην κατάθεση του ο κ. Φαίδωνος είπε στους ανακριτές ότι του είπε ο Μιχάλης Μιχαήλ ότι σε περίπτωση που οι Παρασκευή Πρωτοπαπά και Παντελίτσα Μαππούρα (υπάλληλοι της εταιρείας Helector Cyprus) συλλαμβάνονταν τότε θα συνεργάζονταν με την Αστυνομία ο κ. Κυριάκου απάντησε «ναι».

Ακολούθως ο κ. Γεωργίου υπέβαλε σειρά ερωτήσεων σε σχέση με εικονικό τιμολόγιο του 2014 που βρέθηκε στην οικία του Μιχάλη Μιχαήλ. Από τις απαντήσεις του μάρτυρα προέκυψε ότι το τιμολόγιο βρέθηκε σε συρτάρι της κουζίνας της οικίας. Σε ερώτηση της υπεράσπισης πως είναι δυνατό να βρεθεί τιμολόγιο που εκδόθηκε 2 χρόνια πριν στην κουζίνα ο μάρτυρας απάντησε ότι αυτό μπορεί να το απαντήσει ο κ. Μιχαήλ.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέα Πελεκάνο, και ερωτηθείς κατά πόσο έγινε κάποια ενέργεια για να επιβεβαιωθεί στις 4/2/3/2016 ότι ο Ιωάννης Κοκότσης ήταν στο εξωτερικό ο μάρτυρας απάντησε ότι ο ίδιος δεν έκανε κάτι για να το επιβεβαιώσει. Σε ερώτηση πως συνελήφθη ο κ. Κοκότσης ο κ. Κυριάκου απάντησε ότι ο δικηγόρος του ενημέρωσε ότι ο κ. Κοκότσης θα έρθει στην Κύπρο.

Σε ερώτηση αν η ανακριτική ομάδα προέβη από τις 4/3/16 σε κάποια ενέργεια για έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του κ. Κοκότση ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά εξηγώντας πως δεν υπήρχαν τέτοιες οδηγίες.

Ακολούθως ο μάρτυρας ερωτήθηκε από τον κ. Πελεκάνο σε σχέση με την λήψη κατάθεσης από τον κ. Κοκότση και τις συνθήκες λήψης της κατάθεσης. Ρώτησε τον μάρτυρα αν είχε κάποια προφορική συνεννόηση με τον κ. Κοκότση προτού ληφθεί η κατάθεση με τον μάρτυρα να απαντά αρνητικά. Επ’ αυτού ρώτησε τον μάρτυρα γιατί τότε στην ερώτηση 19 της κατάθεσης του κ. Κοκότση τον ρώτησε ότι δηλώνει αθώος από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται προηγουμένως στην κατάθεση του και μήπως είχε δηλώσει προηγουμένως προφορικά ότι ήταν αθώος. Ο μάρτυρας απάντησε ότι αυτή ήταν η ερώτηση στον κ. Κοκότση και ότι ο κ. Κοκότσης δεν είχε πει προφορικά προηγουμένως ότι ήταν αθώος.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε επίσης σε σχέση με το ότι η ανακριτική ομάδα δεν επεδίωξε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ιωάννη Κοκότση στο εξωτερικό  με τον μάρτυρα να απαντά ότι έγινε έλεγχος στην Κύπρο και ότι δεν υπήρξαν οδηγίες για τους λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ο κ. Πελεκάνος ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο δεν τους πέρασε (της ανακριτικής ομάδας) από το μυαλό ότι ο κ. Κοκότσης μπορεί να έπαιρνε τα λεφτά ο ίδιος και να τους έλεγε ότι τα έδωσε σε άλλους και πως αυτό μπορούσε να φανεί στους λογαριασμούς του στο εξωτερικό, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν υπήρχαν οδηγίες για κάτι τέτοιο.

Ρωτήθηκε επίσης ο μάρτυρας σε σχέση με τη μη λήψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων  του κ. Κοκότση, ζήτημα για το οποίο επανέλαβε ότι δεν υπήρξαν σχετικές οδηγίες.

Ολοκληρώνοντας την αντεξέταση του μάρτυρα ο Ανδρέας Πελεκάνος του υπέβαλε ότι η διερεύνηση εκ μέρους των ανακριτικών αρχών ήταν πλημμελής και οι ανακριτές λειτούργησαν με παρορμητισμό για την περίπτωση του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, με τον μάρτυρα να διαφωνεί.

Ακολούθως ο μάρτυρας αντεξετάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του Θεοφάνη Λώλου και της εταιρείας Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε, Κρις Τριανταφυλλίδη ο οποίος επικέντρωσε την αντεξέταση του στις συνθήκες καθόδου στην Κύπρο και σύλληψης των Ιωάννη Κοκότση και Αθανάσιου Κατρή σε σχέση με τις συνθήκες σύλληψης και έκδοσης στην Κύπρο του Θεοφάνη Λώλου.

Ρώτησε τον μάρτυρα αν υπήρχε λόγος που δεν εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Αθανάσιου Κατρή όπως έγινε για την περίπτωση του Θεοφάνη Λώλου ο οποίος συνελήφθη με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την ώρα που ήταν έτοιμος να έρθει οικειοθελώς στην Κύπρο, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν γνωρίζει.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ρώτησε τον μάρτυρα αν ο κ. Κοκότσης και ο κ. Κατρής ήταν άτομα εμπλεκόμενα σε αυτή την ιστορία. Ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά. Σε ερώτηση αν τους βλέπει κατηγορούμενους στο Δικαστήριο απάντησε αρνητικά. Επ’ αυτού ο κ. Τριανταφυλλίδης υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ευθύς εξ’ αρχής από την πρώτη στιγμή στήθηκε σχέδιο με το οποίο οι Αθανάσιος Κατρής και Ιωάννης Κοκότσης κατέληξαν να μην είναι κατηγορούμενοι για να εμπλέξουν άλλους. Ο κ. Κυριάκου διαφώνησε λέγοντας δεν μπορεί να συμφωνήσει πως στήθηκε ολόκληρη πλεκτάνη για να βγουν μάρτυρες οι Αθανάσιος Κατρής και Ιωάννης Κοκότσης.

Τη σκυτάλη στην αντεξέταση του μάρτυρα πήρε ακολούθως ο συνήγορος υπεράσπισης των Γιώργου και Νίκου Κουλλαπή και της εταιρείας N.E MIDORIACO LTD Άθως Κανναουρίδης ο οποίος ρώτησε αρχικά τον μάρτυρα γιατί η ανακριτική ομάδα άργησε να πάρει ανακριτική κατάθεση από την Αντρούλα Μιχαήλ και πως από τις 4/3/2016 μέχρι τις 7/3/2016 έγιναν άλλες ενέργειες και πως με την πρώτη ευκαιρία λήφθηκε κατάθεση από την κ. Μιχαήλ.

Σε ερώτηση γιατί δεν συνελήφθη η κ. Μιχαήλ ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει και πως δεν υπήρξαν τέτοιες οδηγίες. Ερωτηθείς κατά πόσο διερωτήθηκε γιατί έγινε αυτό απάντησε αρνητικά.

Στη συνέχεια ο κ. Κανναουρίδης ρώτησε τον μάρτυρα σε σχέση με τις συνθήκες σύλληψης του Μιχάλη Μιχαήλ, Διευθυντή τότε του ΧΥΤΑ Πάφου, σύλληψη στην οποία έλαβε μέρος. Ο μάρτυρας εξήγησε ότι η σύλληψη έγινε στις στο ΧΥΤΑ Πάφου στο χώρο των γραφείων στις 4/3/2016 και πως ο ίδιος δεν γνώριζε κατά πόσο ο κ. Μιχαήλ γνώριζε ότι η Αστυνομία θα ερχόταν να τον συλλάβει. Ερωτηθείς πως έκρινε την αντίδραση του κ. Μιχαήλ κατά τη σύλληψη του ο μάρτυρας απάντησε πως έκρινε ότι είναι άνθρωπος συνεργάσιμος.

Ακολούθως ο κ. Κανναουρίδης ρώτησε τον μάρτυρα σε σχέση με τις καταθέσεις και τις συνθήκες λήψης των καταθέσεων από τους Μιχάλη Μιχαήλ και Αθανάσιο Κατρή, και υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ο Αθανάσιος Κατρής έδωσε θεληματική κατάθεση γιατί υπήρξε συμφωνία μαζί του να μην διωχθεί. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Εκτενής και μακροσκελής ήταν η αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus, Γιώργο Παπαϊωάννου ο οποίος επικεντρώθηκε στις καταθέσεις που έλαβε ο κ. Κυριάκου από τον Γιώργο Γεωργίου, καταθέσεις στις οποίες ο κ. Γεωργίου κάνει λόγο μεταξύ άλλων για παραφουσκωμένα τιμολόγια που εξέδιδε προς την εταιρεία Helector Cyprus καθ’ υπόδειξη του Ιωάννη Κοκότση.

Ο κ. Παπαϊώαννου ρώτησε μεταξύ άλλων τον μάρτυρα κατά πόσο οι αλλαγές στα ποσά των τιμολογίων που έγιναν στην 3η συμπληρωματική κατάθεση του κ. Γεωργίου ήταν σκόπιμες και έγιναν με την ανοχή των ανακριτών έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοιχία και τα ποσά να συνάδουν με τις καταχωρήσεις του Ιωάννη Κοκότση στις δικές του λίστες. Ο μάρτυρας διαφώνησε με αυτή τη θέση.

Ακολούθως ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector Cyprus προέβη σε σειρά ερωτημάτων προς τον μάρτυρα αναφορικά με το περιεχόμενο των καταθέσεων και ερωτήματα τα οποία θα μπορούσε να είχε υποβάλει στον κ. Γεωργίου και δεν το έκανε. Ερωτήματα όπως αν επιβεβαιώθηκε με κάποιο τρόπο ότι όντως κάποιο μέρος των ποσών που αναφέρονταν στα παραφουσκωμένα τιμολόγια αφορούσε εργασίες που όντως έγιναν από τον κ. Γεωργίου, κατά πόσο ρωτήθηκε ο κ. Γεωργίου για συγκεκριμένο τιμολόγιο το οποίο έφερε την ένδειξη “paid twice” και αν κατέγραψε το συνολικό έλλειμμα στην εταιρεία του κ. Γεωργίου το οποίο πρόκυπτε με βάση τους ισχυρισμούς του με το μάρτυρα να απαντά ότι δεν διερεύνησε αυτά τα θέματα.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε ως εκ τούτου στον μάρτυρα ότι η ορθή στοιχειώδης διερεύνηση που δεν έγινε θα αποδείκνυε ότι η εταιρεία Helector Cyprus είναι θύμα αυτής της υπόθεσης. Ο μάρτυρας απάντησε πως αν αυτό ισχύει θα κριθεί ενώπιον του Δικαστηρίου και πρόσθεσε πως αν ο κ. Παπαϊωάννου εννοεί πως είναι θύμα γιατί δεν έγινε σωστή διερεύνηση τότε διαφωνεί.

Σε ερώτηση αν έγινε σωστή διερεύνηση στην περίπτωση του κ. Γεωργίου ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά, με τον κ. Παπαϊωάννου να δηλώνει ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις του μάρτυρα τον διαψεύδουν και τον μάρτυρα να διαφωνεί εκ νέου με τη θέση αυτή.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε τέλος τη θέση ότι για να είναι σωστή η κρίση του Δικαστηρίου πρέπει να γίνεται σωστή διερεύνηση, θέση με την οποία ο μάρτυρας συμφώνησε.

Νωρίτερα κατέθεσαν στο Δικαστήριο οι Χάρης Ελευθεριάδης, Χημικός Μηχανικός,  Διευθυντής ΧΥΤΥ Κόσιης, Λοΐζος Αντωνίου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Τεχνικός Διευθυντής ΧΥΤΥ Κόσιης και Άντρη Σωτηρίου, υπάλληλος του ταξιδιωτικού γραφείου με το οποίο συνεργαζόταν η Helector Cyprus.

Και για τους τρεις κατατέθηκαν στο Δικαστήριο ως έγγραφα οι αρχικές τους καταθέσεις στις ανακριτικές αρχές οι οποίες αποτελούν και μέρος της κυρίως εξέτασης τους.

Αντεξετάζοντας τον κ. Ελευθεριάδη, Διευθυντή ΧΥΤΥ Κόσιης, ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector Cyprus Γιώργος Παπαϊωάννου τον ρώτησε αν αντίστοιχη με τη δική του θέση στο ΧΥΤΑ Πάφου κατείχε ο Μιχάλης Μιχαήλ με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά. Σε σχετική ερώτηση ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι όπως γνώριζε ο κ. Μιχαήλ δεν κατείχε τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία στο θέμα διαχείρισης αποβλήτων αλλά και ότι του πέρασε από το μυαλό ότι αυτό ήταν περίεργο.

Ο Λοΐζος Αντωνίου, Τεχνικός Διευθυντής ΧΥΤΥ Κόσιης, κάνει λόγο μεταξύ άλλων στην αρχική του κατάθεση για μια απόδειξη για ποσό €10.000 την οποία υπέγραψε ο ίδιος χωρίς να πάρει οποιοδήποτε ποσό καθ’ υπόδειξη της υπεύθυνης λογιστηρίου της εταιρείας Παντελίτσας Μαππούρα η οποία για να την υπογράψει του είπε ότι όταν έφυγε από την εταιρεία ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρουσιάστηκε έλλειμμα €10.000 και του ζήτησε να την υπογράψει για να καλυφτεί το έλλειμμα.

Αντεξεταζόμενος από το συνήγορο υπεράσπισης του Μιχάλη Πάντη, Γιώργο Γεωργίου ο κ. Αντωνίου είπε ότι υπέγραψε την απόδειξη καθώς δεν θεώρησε ότι ήταν κάτι μεμπτό. Ερωτηθείς κατά πόσο δεν είναι κάτι μεμπτό να υπογράφει μια ψεύτικη απόδειξη, ο κ. Αντωνίου είπε ότι είχε καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συναδέλφων της εταιρείας και ότι στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος δεν έδωσε τότε πολλή σημασία.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέα Πελεκάνο, κατά πόσο ενημέρωσε κάποιον άλλο συνάδελφο ή προϊστάμενο του γι’ αυτό που του ζήτησε η Παντελίτσα Μαππούρα ο κ. Αντωνίου απάντησε αρνητικά. Ερωτηθείς αν ενημέρωσε τον Διευθυντή είπε ότι δεν θυμάται.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus κατά πόσο αυτή είναι η μόνη απόδειξη που υπέγραψε ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά. Ερωτηθείς αν δεν του πε΄ρασε από το μυαλό να πει στην κ. Μαππούρα να της υπογράψει ο κ. Κοκότσης την απόδειξη, ο κ. Αντωνίου είπε ότι δεν θυμάται και ότι δεν ασχολήθηκε και πολύ με το θέμα.

Τέλος η Άντρη Σωτηρίου, υπάλληλος – υπεύθυνη κρατήσεων του ταξιδιωτικού γραφείου με το οποίο συνεργαζόταν η Helector Cyprus κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήρια καταλόγους με τις πτήσεις του Ιωάννη Κοκότση για τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 26 Ιουνίου στις 9:00 με νέο μάρτυρα κατηγορίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε, Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD.

Έχουν ήδη καταδικαστεί μετά από παραδοχή, σε διετή φυλάκιση ο Σάββας Βέργας, 18μηνη φυλάκιση με αναστολή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και 10μηνη φυλάκιση με αναστολή οι Χρίστος Πέτρου και Imad Baqle.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network