MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τέρμα στην έλλειψη φαρμάκων από βδομάδας

Advertisement

Sponsored by exness

Την ερχόμενη εβδομάδα αισιοδοξούν οι αρμόδιοι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία θα εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες περίπου 50 φαρμάκων, στα οποία παρατηρείται έλλειψη εδώ και αρκετές ημέρες. Τα εν λόγω φάρμακα ήταν διαθέσιμα μόνο από τα φαρμακεία του δημοσίου.

Advertisement

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η μεταφορά των εν λόγω φαρμάκων στα φαρμακεία της γειτονιάς για να διατεθούν στους δικαιούχους. Πρόκειται συγκεκριμένα για 52 συνολικά φάρμακα, που χορηγούνται για διάφορες ασθένειες. Η ρύθμιση αυτή επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ), της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Παρασκευαστών Γενερικών Φαρμάκων (ΠΑΣΥΠΑΓΕΦ), στην παρουσία εκπροσώπων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Με οδηγίες του υπουργού Υγείας θα παραγγελθούν και άλλες ποσότητες από τα εν λόγω φάρμακα ώστε να διασφαλιστεί η επάρκειά τους και να μην υπάρξει πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων συζητήθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία ανασκοπήθηκαν τα διάφορα ζητήματα και καταγράφηκαν τα αιτήματα που προέκυψαν κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας σε ό,τι αφορά στην προμήθεια φαρμάκων. Συζητήθηκαν επίσης πιθανοί τρόποι για αντιμετώπιση των ζητημάτων και των ελλείψεων που προέκυψαν.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Υγείας έδωσε οδηγίες όπως δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατό οι λύσεις στα ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν άμεσα. Ο κ. Ιωάννου ζήτησε όπως συνεχιστούν οι εντατικές επαφές ανάμεσα σε ΟΑΥ και ΣΦΕΚ, ΚΕΦΕΑ και ΠΑΣΥΠΑΓΕΦ, έτσι ώστε να εντοπίζονται και να επιλύονται αμέσως τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

Aπό πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθεί στους εκπροσώπους του ΣΦΕΚ, ΚΕΦΕΑ και ΠΑΣΥΠΑΓΕΦ η αναλυτική κατάσταση δεδομένων με τα φάρμακα που χορηγήθηκαν μέσω ΓεΣΥ κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του Συστήματος Υγείας ώστε να εξαχθούν στοιχεία για την κατανάλωση σε σχέση με τις παραγγελίες.

Ταυτόχρονα ο ΟΑΥ φροντίζει να ενημερώνει τους ιατρούς για τις ελλείψεις ώστε να συνταγογραφούν μόνον φάρμακα τα οποία υπάρχουν σε αποθέματα. Συνεχίζονται επίσης οι αναβαθμίσεις στο λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ ώστε να επιτρέπεται στο φαρμακοποιό να εκτελεί συνταγές αναλόγως των διαθέσιμων αποθεμάτων.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε επίσης το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων από προσωπικούς ιατρούς, γεγονός που συνέβαλε στην έλλειψη φαρμάκων. Τονίστηκε επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η έλλειψη είναι πλασματική και όχι πραγματική λόγω αδυναμίας αποθηκών φαρμάκων να υπολογίσουν την επάρκεια σε φάρμακα.

Προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια

Συναγερμό προκάλεσαν τα παράπονα των οργανωμένων ασθενών για κρούσματα ανεπαρκούς εξυπηρέτησης ασθενών σε δημόσια νοσηλευτήρια. Διατυπώθηκαν επίσης καταγγελίες για περιπτώσεις λειτουργών νοσοκομείων και κέντρων υγείας οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους υποσκάπτουν το Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη υπήρξε η αντίδραση της Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ενώ επικοινωνία υπήρξε και με το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Υγείας παρέπεμψε στον ΟΚΥπΥ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις των οργανωμένων ασθενών αφού χρησιμεύουν ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Τονίζει ωστόσο ότι αρκετά από τα προβλήματα οφείλονται στην αδυναμία πλήρους προσαρμογής με νέο περιβάλλον που δημιούργησε η εφαρμογή του ΓεΣΥ. «Επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια για αναβάθμιση των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ» αναφέρει ο Οργανισμός και διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά και εξετάζει τα παράπονα που του υποβάλλονται «και είναι σε ετοιμότητα να λάβει μέτρα για εξάλειψη των μεμονωμένων αυτών περιπτώσεων εάν και εφόσον συνεχιστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, τις αμέσως επόμενες μέρες ο Υπουργός Υγείας θα έχει νέα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους για ανασκόπηση της πορείας εφαρμογής του ΓεΣΥ, τα προβλήματα που εντοπίζονται και την πορεία υλοποίησης των βελτιωτικών κινήσεων που αποφασίζονται. Επίσης, εντός των ημερών ο υπουργός θα συγκαλέσει σύσκεψη όλων των αρμοδίων, με θέμα συζήτησης το βαθμό προετοιμασίας για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, η οποία προβλέπεται να αρχίσει την 1η Ιουνίου 2020.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΚΟΚΟΡΙΝ;

ShootandGoal