MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τα τρία μέτωπα της Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό

Advertisement

Sponsored by exness

Η αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, οι Κύπριοι φοιτητές που παραμένουν στο εξωτερικό και οι δραματικές οικονομικές επιπτώσεις, συγκροτούν το τριπλό μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην πρωτοφανή κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές κρατών και κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

Πρώτο στη δύσκολη μάχη είναι ασφαλώς το μέτωπο στο χώρο της υγείας. Η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού ώστε το σύστημα υγείας να είναι σε θέση να παρέχει νοσηλεία στους ασθενείς που θα χρειαστούν υποστήριξη. Οι ειδικοί που παρακολουθούν την επιδημιολογική πορεία του ιού εμφανίζονται συγκρατημένοι και εκτιμούν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα είναι σε θέση να έχουν μια πρώτη αξιόπιστη εικόνα για την κατάσταση επί του εδάφους. Εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τα δραστικά μέτρα που λήφθηκαν την τελευταία εβδομάδα πιάνουν τόπο και ότι το αποτέλεσμα θα αρχίσει να φαίνεται το προσεχές διάστημα.

Advertisement

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό έχει το πρόσταγμα στη διαχείριση αυτής της κατάστασης υπό τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραμένει επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του και επιμένει να ακολουθεί μια συντηρητική γραμμή γιατί θέλει διακαώς να αποφύγει τα λάθη άλλων χωρών που οδήγησαν σε εφιαλτικές καταστάσεις. Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις και των επιστημονικών του συμβούλων ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θεωρεί ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και διαβεβαιώνει πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε το σύστημα υγείας να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια ανάγκη. Παρά τις αστοχίες, τα λάθη και τις άτυχες στιγμές, που οδήγησαν στη διασπορά του ιού σε νοσηλευτήρια, υπουργείο και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση τελεί υπό έλεγχο.

Η επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα είναι μια άλλη πτυχή που απασχολεί τον ΟΚΥπΥ και τον πολιτικό προϊστάμενο της υγείας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου δεν κρύβει την ενόχλησή του για χειρισμούς που έγιναν εντός του υπουργείου στο θέμα αυτό, το οποίο είναι αρκετά ευαίσθητο και αποτελεί εστία κριτικής από τους επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα τους νοσηλευτές. Σύμφωνα με τον υπουργό αποθέματα υπάρχουν για τις επόμενες μέρες αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης διεθνώς, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη. Με δικές του οδηγίες το αρμόδιο τμήμα αγορών του υπουργείου σπεύδει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες από την Κίνα, η οποία προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κύπρο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Πέραν της συμβολικής ποσότητας που θα προσφέρει η κυβέρνηση του Πεκίνου, η Κύπρος προσβλέπει στην αγορά αρκετής ποσότητας σε αναλώσιμα, τα οποία θα μεταφερθούν εντός της βδομάδας (πιθανότατα την Παρασκευή) με την ειδική πτήση που προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει η Aegean.

Πιέσεις για τους φοιτητές

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση για επαναπατρισμό Κυπρίων φοιτητών που έμειναν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό. Ιδιαίτερες είναι οι πιέσεις που ασκούνται για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της ανασφάλειας που προκάλεσε η διασπορά του ιού συνεπεία των χειρισμών της κυβέρνησης Τζόνσον.

Πέραν των απανωτών αιτημάτων οι υπουργοί Υγείας και Εξωτερικών δέχονται σφοδρά παράπονα από γονείς, που ζητούν τον επαναπατρισμό των παιδιών τους. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει υποβάλει πρόταση στο Υπουργικό για σχέδιο επαναπατρισμού με προτεραιότητα στους φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εξελίξεις γύρω από το θέμα θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες μέρες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ, για διαχείριση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τους Βρετανούς που βρίσκονται στην Κύπρο και τους Κύπριους που εργάζονται, σπουδάζουν ή διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βάθος χρόνου

Οι δραματικές οικονομικές επιπτώσεις είναι το τρίτο μεγάλο κεφάλαιο που προκαλεί εντονότατο προβληματισμό στο Προεδρικό. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, γίνεται αντιληπτό ότι ο ορίζοντας εξόδου από την πρωτοφανή αυτή περιπέτεια, η οποία δοκιμάζει την παγκόσμια οικονομία δεν είναι εμφανής, γεγονός το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το ομολογουμένως γενναιόδωρο πακέτο μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της ενίσχυσης του δικτύου κοινωνικής πρόνοιας, δεν είναι ανεξάντλητο. Όλα θα κριθούν από το εύρος της μεγάλης αυτής δοκιμασίας και τη χρονική διάρκεια παράλυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Οι αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν την κρίση να είναι ζήτημα ενός ή δύο μηνών αναθεωρούνται προς το χειρότερο και με τους πλέον αισιόδοξους να προβλέπουν ότι η τουριστική χρονιά, που θα ήταν μια σανίδα σωτηρίας, φαίνεται ότι δέχεται σχεδόν τελειωτικό κτύπημα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network