MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τα προβλήματα των χιονοδρόμων και των παγοδρόμων στην Κύπρο

Advertisement

Sponsored by exness

Μεγάλες προσπάθειες για καλλιέργεια και ανάπτυξη των χειμερινών αθλημάτων στην Κύπρο καταβάλλουν οι δύο Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών, η Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου και η Ομοσπονδία Παγοδρομιών. Μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη τους είναι οι καιρικές συνθήκες στο νησί, καθώς πολλές φορές η ύπαρξη χιονιού στο Τρόοδος δεν διαρκεί πάνω από μερικές βδομάδες

Advertisement

Σύμφωνα με την ΚΟΕ, στην Κύπρο τα χειμερινά σπορ δεν βρίσκουν ανταπόκριση σε μεγάλο αριθμό αθλουμένων, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών καθώς, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου (ΟΧΚ) Ντίνος Λευκαρίτης το 2015 είχε χιόνι στο Τρόοδος μόλις για 10-12 μέρες.

Η Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου καλλιεργεί τα αθλήματα του σκι και της χιονοσανίδας, και η Κυπριακή Ομοσπονδία Παγοδρομιών ασχολείται με το άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά σπορ και συνολικά δεκαπέντε αγωνίσματα. Όμως, τα πλείστα από αυτά (π.χ. χόκεϊ επί πάγου, πατινάζ ταχύτητας, κέρλινγκ, έλκηθρο κ.λπ.) δεν μπορεί να καλλιεργηθούν στην Κύπρο λόγω έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων.

Ο κ. Λευκαρίτης αναφέρθηκε στον αριθμό των αθλητών και τα σπορ με τα οποία ασχολούνται και όπως είπε τα πιο κοινά αγωνίσματα στην Κύπρο είναι το σκι και η χιονοσανίδα, με την ομοσπονδία να συμμετέχει κυρίως στο αλπικό σκι, σε σλάλομ και γιγαντιαίο σλάλομ. “Μερικές δεκάδες άτομα ασχολούνται σοβαρά με το σπορ και συμμετέχουν σε αγώνες στο εξωτερικό. Ομάδες αθλητών μας πηγαίνουν συχνά σε ταξίδια σε Αυστρία, Ιταλία, Βουλγαρία και Λίβανο”, είπε.

Όσον αφορά τη διεθνή αγωνιστική συμμετοχή στο σκι, η Κύπρος θα συμμετάσχει στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων 2017 στο Ερζουρούμ της Τουρκίας (11-18/02), ενώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 στο Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας ο κ. Λευκαρίτης τόνισε πως θα είναι μεγάλη αν συμμετάσχουμε με έναν αθλητή και μια αθλήτρια. Η Κύπρος συμμετέχει ανελλιπώς (με ομάδα 1-5 αθλητών) στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς -αποκλειστικά στο σκι- από το Λέικ Πλάσιντ 1980 μέχρι και το Σότσι 2014.

Στο Τρόοδος υπάρχουν τέσσερις χιονοδρομικές πίστες, τα Sun Valley 1 και 2, η Ήρα και το North Face. Οι εγκαταστάσεις στο βουνό έχουν ανανεωθεί πρόσφατα και περιλαμβάνουν καφετέρια και κατάστημα σκι.

Σε σχέση με το παγοδρόμιο, στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα που βρίσκεται στο Mall Λεμεού στο Ζακάκι. Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται καθημερινά από το κοινό, που μπορεί να νοικιάσει εξοπλισμό επί τόπου, και αποτελεί και τη βάση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών, η οποία καλλιεργεί αποκλειστικά το καλλιτεχνικό πατινάζ, με περίπου 30 αθλητές (η συντριπτική πλειοψηφία κορίτσια, αρκετές από τη ρωσική παροικία στη Λεμεσό).

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγοδρομιών, ο βετεράνος δημοσιογράφος Ανδρέας Γεωργιάδης, είπε πως τη δεκαετία του ’90 ένα παγοδρόμιο στη Μακεδονίτισσα επέτρεψε στην Ομοσπονδία να κάνει τα πρώτα βήματα στο άθλημα, όμως ο χώρος έκλεισε. “Με τη δημιουργία της μικρής πίστας στο Mall στη Λεμεσό το άθλημα πήρε ξανά ζωή. Το 2010 επαναλειτούργησε η ομοσπονδία, που διαθέτει τέσσερα σωματεία. Το 2014 γίναμε πλήρες μέλος της ISU (Διεθνής Ομοσπονδία Παγοδρομιών)”, είπε.

Οσον αφορά τους αγώνες, η Κύπρος έλαβε μέρος με νεαρές αθλήτριες σε διεθνή Grand Prix της ISU, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία χρόνια η παγκόσμια ομοσπονδία να χορηγεί την κυπριακή ομοσπονδία με ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσό. Σε συνάρτηση με τη βοήθεια από το κράτος και την ΚΟΕ, η Κυπριακή Ομοσπονδία Παγοδρομιών μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθεί ιδιαίτερα.

“Από τη στιγμή που έχουμε μόλις τριάντα αθλητές περίπου, είμαστε σε θέση να διαθέσουμε τα κονδύλια στοχευμένα για προπονητικά καμπ στο εξωτερικό και για πρόσληψη προπονητών, που στη συνέχεια μας φέρνουν σημαντική πρόοδο. Και το επιστέγασμα θα είναι η πρώτη μας συμμετοχή σε διεθνή Ολυμπιακή διοργάνωση, στο Ερζουρούμ τον Φεβρουάριο, όπου θα πάμε με μια αθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network