MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της ΔΕΟΚ για το 2019

Advertisement

Sponsored by exness

Τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΔΕΟΚ) όπως αυτά αποφασίστηκαν από το Γενικό της Συμβούλιο παρουσίασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιωσήφ Αναστασίου, ο οποίος σημείωσε ότι «οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται, οι συλλογικές συμβάσεις υπονομεύονται και η ποιότητα της απασχόλησης υποβαθμίζεται συστηματικά».

Advertisement

Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη ο κ. Αναστασίου είπε ότι «θέμα ψηλής προτεραιότητας για την ΔΕΟΚ, είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένης στεγαστικής  πολιτικής και η εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ ώστε να καλύπτονται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται με απώλεια της κατοικίας τους».

Ένα δεύτερο ζήτημα ψηλής προτεραιότητας για την ΔΕΟΚ «είναι και η ψήφιση του νόμου για την δημιουργία Ενιαίου Τμήματος Επιθεώρησης με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας».

Το ΓΣ της ΔΕΟΚ, είπε ο Πρόεδρός του, εκτιμά ότι «η έξοδος από την κρίση και η καταγραφή υψηλών επιδόσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας δεν συνοδεύετε από ανάλογη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής θέσης των εργαζομένων».

Πρόσθεσε ότι «αντίθετα οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται, οι συλλογικές συμβάσεις υπονομεύονται και η ποιότητα της απασχόλησης υποβαθμίζεται συστηματικά ενώ αποτελεί θλιβερή διαπίστωση το γεγονός ότι η κατανομή του εθνικού εισοδήματος δεν είναι δίκαιη και ισορροπημένη αλλά ευνοεί τα πλούσια εισοδηματικά στρώματα».

Όπως είπε ο κ. Αναστασίου, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα αλλά και το γεγονός ότι η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας οδηγεί στην συμπίεση των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων, «η ΔΕΟΚ θέτει ως προτεραιότητα για το 2019  την έναρξη εντατικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Στόχος η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εργασιακών σχέσεων λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να ενσωματωθούν στο σύστημα νομικές ρυθμίσεις.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΟΚ, «καλεί την Υπουργό Εργασίας να προωθήσει στην Βουλή νομοθεσία ώστε οι Συλλογικές Συμβάσεις να αποκτήσουν υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή».

Όπως είπε ο κ. Αναστασίου, «στις βασικές προτεραιότητες της ΔΕΟΚ περιλαμβάνεται η άμεση θεσμοθέτηση και εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού ώστε να εξαλειφτούν οι μισθοί φτώχιας και να διασφαλισθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους εργαζομένους».

Εξήγησε ότι «σε ό,τι αφορά την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων, η ΔΕΟΚ θα επικεντρωθεί σε αιτήματα που θα βελτιώνουν τους όρους απασχόλησης και τις γενικές μισθολογικές αυξήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στους χαμηλά αμειβόμενους, στους νέους εργαζόμενους και στις γυναίκες».

Η ΔΕΟΚ, είπε ο Πρόεδρός της, «θα διεκδικήσει επίσης συμπερίληψη ειδικής ρήτρας σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις για εφαρμογή μέτρων με στόχο την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων».

Επίσης, «θα προωθηθούν αιτήματα με στόχο την λήψη μέτρων που θα βοηθούν τον συνδυασμό επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων όπως η δημιουργία υποδομών παιδικής φροντίδας σε επιχειρήσεις, η πληρωμένη γονική άδεια και η προώθηση καλών πρακτικών διευκόλυνσης της μητρότητας».

Ο Ιωσήφ Αναστασίου διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΟΚ «θα συνεχίσει τη δράση αλλά και την ενεργό συμμετοχή της στην κοινωνική συμμαχία για την προώθηση και υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας στη βάση της φιλοσοφίας και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί ενώ θα απαιτήσει και θα διεκδικήσει μέτρα για την επιστροφή του αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Η ΔΕΟΚ διεκδικεί επίσης αύξηση των επιδομάτων τέκνου, μονογονιού, αναπήρων, χαμηλοσυνταξιούχων και φοιτητών και διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network