MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συζήτηση και διαφωνίες για την οριζόντια ψηφοφορία στην Επιτροπή Εσωτερικών 

Advertisement

Sponsored by exness

Τα κόμματα τοποθετήθηκαν επί της αρχής για το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας, στο πλαίσιο συζήτησης των προτάσεων νόμου που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών για το θέμα.

Advertisement

Προτάσεις για το θέμα κατατέθηκαν από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος προκρίνει την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές πριν εφαρμοστεί οπουδήποτε αλλού, το Κίνημα Οικολόγων που θεωρεί ότι η οριζόντια ψηφοφορία θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και η Συμμαχία Πολιτών, η οποία ωστόσο δηλώνει έτοιμη να αποσύρει την πρότασή της προκειμένου να διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ των υπόλοιπων προτάσεων.

Στην τοποθέτησή της στην Επιτροπή, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι παρόλο που το ΑΚΕΛ ανησυχεί για την φθορά και την απαξίωση της πολιτικής ζωής, θεωρεί ότι αυτά τα φαινόμενα δεν λύνονται με αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Η οριζόντια ψηφοφορία, ανέφερε, αποθαρρύνει τη σύνθεση των απόψεων σε ένα κόμμα και τη συγκεκριμενοποίηση του πολιτικού λόγου, ενώ ενθαρρύνει την ασάφεια στις πολιτικές θέσεις. Αυτή η φιλοσοφία, πρόσθεσε, επιτείνει τις ασθένειες που παρουσιάζει η πολιτική ζωή, την ατομοκεντρική εκπροσώπηση και τον λαϊκισμό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι δεν μπορεί σε μια νύχτα να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, ωστόσο έχει αφουγκραστεί τα μηνύματα των εκλογικών αναμετρήσεων. Είπε ότι το κόμμα επιμένει στην πρότασή του για εισαγωγή πρωτίστως της οριζόντιας ψηφοφορίας σε επίπεδο δημοτικών εκλογών, για να δοθεί μεν η δυνατότητα ανάδειξης των καλύτερων εκπροσώπων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκηση, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται το πολιτειακό σύστημα. Ακολούθως είπε, ανάλογα με την εφαρμογή του στις δημοτικές εκλογές, το σύστημα θα μπορούσε να συζητηθεί και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες.

Για το ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος με την περαιτέρω συζήτηση του θέματος, αφού όπως είπε μπορεί να υπάρχει απαξίωση αλλά για αυτό δεν ευθύνεται ο τρόπος εκλογής των βουλευτών αλλά το σύνολο των θεσμών που έχει δημιουργήσει απαξίωση απέναντι στα κόμματα.  Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που αφορά τα πολιτικά κόμματα για να λειτουργούν πιο δημοκρατικές διαδικασίες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι στην οριζόντια ψηφοφορία μπορεί ένα μεγαλύτερο κόμμα να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι με την πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία, αυτό που επιχειρούν είναι να αντιπαλεύσουν την αδιαφορία. Όπως είπε, το ζητούμενο δεν είναι οι πολίτες να ψηφίζουν οριζόντια, αλλά να κρατηθούν στο πολιτικό γίγνεσθαι και ωριμάζοντας πολιτικά να επιλέγουν τελικά συγκροτημένες θέσεις κομμάτων. Ανέφερε ακόμα ότι ο πρόταση στηρίζεται στην κλασματική ψήφο, και ότι οι ευρωεκλογές θα είναι η καλύτερη ευκαιρία να δοκιμαστεί.

Σε δηλώσεις του εκτός επιτροπής έκανε επίσης λόγο για στρεψοδικία εκ μέρους του ΔΗΣΥ που ενώ στις 6.3.2018 στο γραφείο του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, συμφώνησε με το κίνημα σε συγκεκριμένο κείμενο για την οριζόντια ψηφοφορία, άλλαξε θέση για να έρθει ξανά στην Επιτροπή Εσωτερικών και να ισχυρίζεται ότι η οριζόντια ψηφοφορία ξεκινά από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι το θέμα της αποχής δεν θα λυθεί με την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας μόνο, ωστόσο θα δοθεί η δυνατότητα και σε πρόσωπα που έχουν διακριθεί στου τομείς που δραστηριοποιούνται να διεκδικήσουν με πραγματικές δυνατότητες εκλογή ως ανεξάρτητοι. Αυτό, είπε, θα εμπλουτίσει το Κοινοβούλιο. Μίλησε επίσης για πακέτο μέτρων που προωθεί η Συμμαχία για να πείσει του πολίτες να ασχοληθούν με το δημόσιο βίο και περιλαμβάνουν επίσης προτάσεις νόμου για την προσωπική αστική ευθύνη, το ανακλητό και τον περιορισμό των θητειών σε δύο.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να επανέλθει η γνήσια, απλή αναλογική του 1,78% η οποία δεν επηρεάζει τη σταθερότητα και βιωσιμότητα της κάθε Κυβέρνησης. Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα να στηρίξει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων για την οριζόντια ψηφοφορία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network