MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συζήτησαν για τρεις και πλέον ώρες ΠτΔ-Ακιντζί

Advertisement

Sponsored by exness

Με περιορισμένες προσδοκίες και… μικρό καλάθι, συναντήθηκαν σήμερα στην οικία Σπέχαρ οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Μια συνάντηση που θεωρείται από τα δύο μέρη ως καθοριστική, μιας και από τα αποτελέσματα της θα εξαρτηθεί η επόμενη έλευση της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί και η επανέναρξη του διαλόγου. Αυτό τουλάχιστον θα επιδιώξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζητώντας από τον συνομιλητή του να στείλουν μαζί το μήνυμα ότι και οι δύο είναι έτοιμοι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Advertisement

Η άτυπη συνάντηση άρχισε λίγο μετά τις 10:30 και σε πρώτη φάση στο τραπέζι θα παρακαθίσουν οι δύο ηγέτες με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Στη συνέχεια η Ειδική Αντιπρόσωπος αποχώρησε από την αίθουσα, αφήνοντας τους Αναστασιάδη και Ακιντζί να συζητήσουν τα ουσιαστικά ζητήματα που εγείρονται.

Συνεχής Ενημέρωση…

  • Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση
  • Τρεις και πλέον ώρες η συνάντηση των δύο ηγετών
  • Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ οι δυο ηγέτες συναντώνται μόνοι τους, και στη συνάντηση δεν είναι παρούσα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία φιλοξενεί τη συνάντηση στην οικία της, στην υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.
  • «Μεταβαίνω με αποφασιστικότητα με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις. Δε θα έλεγα ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Όχι γιατί δεν το επιθυμούμε. Ήδη καταγράφονται κάποιες δηλώσεις που δείχνουν προθέσεις της Τουρκίας», είπε αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για να μεταβεί στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις σε Στροβίλια και Δένεια. «Αυτό που επιδιώκω είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός λειτουργικού κράτους» δήλωσε ο Πρόεδρος.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:

Μικρό… καλάθι!

Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις των δύο ηγετών, το μενού περιλαμβάνει συζήτηση για το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, τους όρους αναφοράς, την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αν και, ελέω του χαρακτήρα της συνάντησης, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και δεν αναμένεται ότι θα γίνει επί της ουσίας διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο Γκουτέρες, με δεδομένες τις διαφορετικές προσεγγίσεις δεν αναμένεται ότι θα διαφανεί φως στο τούνελ. Από τη μια ο Πρόεδρος εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει σ’ αυτό τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στις 4 Ιουλίου στο Κραν Μοντανά. Από την άλλη ο Ακιντζί «δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του», επιμένοντας πως δεν υπήρξε ποτέ η διευκρινιστική τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ. Η διαφωνία είναι ικανή να τινάξει τις προσπάθειες της Λουτ στον αέρα, μιας και το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Εξίσου δραματικές είναι και οι διαφορές των δύο μερών σε σχέση με την αποτελεσματική συμμετοχή και τη θετική ψήφο. Σ’ αυτό το σημείο ο Πρόεδρος αναμένεται ότι θα κληθεί από τον Τ/κ ηγέτη να γίνει πιο συγκεκριμένος σε σχέση με την πρόταση του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Να πει, δηλαδή, ποιες είναι οι αρμοδιότητες που εισηγείται να αποκεντρωθούν. Ο Ακιντζί δεν προσεγγίζει αρνητικά την πρόταση, έχοντας βεβαίως στο πίσω μέρος του μυαλού του την αξίωση για θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις της ομόσπονδης κυβέρνησης. Κάτι που η ε/κ πλευρά απορρίπτει επικαλούμενη τη μη λειτουργικότητα. Ως εκ τούτου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ούτε επ αυτού αναμένεται ότι θα υπάρξει κοινή συνισταμένη.

Από εκεί και πέρα θα γίνει μια προσπάθεια συνεννόησης σε σχέση με τους διαδικαστικούς όρους της επανέναρξης. Σ’ αυτό το σημείο ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τον Ακιντζί να ξεκαθαρίσει εάν ο ίδιος είναι υπέρ της άμεσης επανέναρξης ή εάν πράγματι (όπως λέει δημόσια) συμμερίζεται την τουρκική θέση για εξελίξεις μετά τον Ιούνιο. Μάλιστα για να ενισχίσει την επιχειρηματολογία του, ο Αναστασιάδης θα επικαλεστεί τη θέση του Λονδίνου ότι το Brexit δεν επηρεάζει το Κυπριακό. “Ούτε οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, ούτε οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να σταθούν εμπόδιο”, θα πει και θα αναδιατυπώσει την ετοιμότητα του για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, από το σημείο όπου έμεινε, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ, με καλή προετοιμασία και κατάληξη το συντομότερο δυνατό. Αναδιατύπωση επιφυλάσσει και ο Ακιντζί, ο οποίος θα τοποθετηθεί υπέρ μιας νέας διαδικασίας με χρονικό ορίζοντα κατάληξης.

Ενόψει των ανακοινώσεων της Exxon και της τουρκικής άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”, ο Πρόεδρος θα εγείρει με αυστηρότητα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Και αφού η συζήτηση πάει εκεί, ο Τ/κ ηγέτης δε θα διστάσει να επαναλάβει τις αξιώσεις του διεκδικώντας ρόλο και λόγο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Πρόεδρος θα κλείσει το ζήτημα επικαλούμενος τις συγκλήσεις του παρελθόντος και το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Το μόνο κεφάλαιο που μπορεί να σηκώσει… αεράκι αισιοδοξίας είναι αυτό των ΜΟΕ. Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης κάποιων Μέτρων (όπως η ενοποίηση ηλεκτρισμού και η διάνοιξη οδοφραγμάτων) και εάν κρίνουν ότι υπάρχει κάτι χειροπιαστό, θα προβούν σε ανακοινώσεις.

Στην Αθήνα η Λουτ

Στο μεταξύ, την ώρα που οι δύο ηγέτες θα συναντώνται στην οικεία Σπέχαρ, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα καταφθάνει ο Τζέιν Χολ Λουτ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξουσιοδοτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να τονίσει τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αθήνας  για τερματισμό του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network