MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συνεργασία όλων για αναχαίτιση κλιματικής κρίσης, είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Advertisement

Sponsored by exness

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι συντριπτικά και η κλιματική κρίση επιδεινώνεται καθημερινά»

Στην ανάγκη συνεργασίας όλων για αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης, αναφέρθηκε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου στο 2o Συνέδριο ΜΚΟ με θέμα «Κλιματική Κρίση – Ανθρωπότητα σε Κρίση», σημειώνοντας παράλληλα ότι η δημιουργία και η εγκαθίδρυση κλιματικά ουδέτερων και πράσινων κοινοτήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Γραφείου της.

Advertisement

Αναφερόμενη στην κλιματική κρίση, είπε ότι ενώ οι επιπτώσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες στον πλανήτη αυξάνονται γεωμετρικά, οι προσπάθειες για περιορισμό και αντιμετώπισή τους είναι μόνον αριθμητικές.

Τη στιγμή, είπε, που τα επιστημονικά δεδομένα είναι συντριπτικά και η κλιματική κρίση επιδεινώνεται καθημερινά, «όλοι, άτομα, επιχειρήσεις και πολιτεία χρειάζεται να δρούμε με αμεσότητα για την αναχαίτισή της και οι συνέργειες μεταξύ όλων μας είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Σημείωσε ότι η κοινωνία των πολιτών έχει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο και, παράλληλα, με το περιβαλλοντικό κεκτημένο στην Κύπρο, τις εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές καθώς και τις τοπικές δομές λήψης και υλοποίησης αποφάσεων αποτελούν σημαντικούς και αλληλένδετους παράγοντες για αποτελεσματική περιβαλλοντική διακυβέρνηση στη βάση αρχών που περιλαμβάνουν ενημέρωση, αποτελεσματική συμμετοχή, διαφάνεια και λογοδοσία.

Για την κλιματική κρίση, είπε ότι «έχουν ήδη θεσπιστεί σημαντικές περιβαλλοντικές πολιτικές, χωρίς αυτές να εξαντλούνται, και χρειάζεται συνένωση δυνάμεων στον μέγιστο βαθμό για την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου αλλά και των συστημάτων εφαρμογής και παρακολούθησης».

«Τα άτομα, οι πολίτες, μπορούμε να κάνουμε δραστικές προσαρμογές στην καθημερινότητά μας, οι επιχειρήσεις οφείλουν να μεταβούν σε κλιματικά ουδέτερες δραστηριότητες, και η πολιτεία να καλύψει το κενό μεταξύ του προγραμματισμού και της εφαρμογής πολιτικών», συνέχισε.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι η «δημιουργία και η εγκαθίδρυση κλιματικά ουδέτερων και πράσινων κοινοτήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Γραφείου μου και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για το 2024, ειδικότερα στον πυλώνα που αφορά την πράσινη μετάβαση».

Είπε ακόμη ότι για την έναρξη εφαρμογής των πιο πάνω είχε πρόσφατα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων της Τηλλυρίας προσθέτοντας πως η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού κόσμου, των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Εισηγητή για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος στο πεδίο της Σύμβασης Aarhus της UNECE ο οποίος εξέτασε το θέμα της δίωξης, παρενόχλησης ή άλλων μορφών αντιποίνων των υπερασπιστών του περιβάλλοντος που ασκούν τα δικαιώματά τους στην Κύπρο σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου πυλώνα της Σύμβασης, αυτού που δεν αποτελεί ακόμη ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είπε ότι το Γραφείο της Επίτροπου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα συνεξετάσουν τη βελτίωση των πρακτικών που αφορούν τη Σύμβαση και τη βελτίωση ή/και τον καταρτισμό σχετικής νομοθεσίας, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Κοινωνία των Πολιτών.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network