MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Μεγάλες διακοπές ρεύματος στα κατεχόμενα-Γεγονός που έχει προκαλέσει από χθες αντιδράσεις για τις συνέπειες

Συνεχίζονται και σήμερα οι μεγάλες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, γεγονός που έχει προκαλέσει από χθες αντιδράσεις για τις συνέπειες στην εμπορική και κοινωνική ζωή αλλά και στη λειτουργία νοσοκομείων, κλινικών και την κατάσταση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα.

Advertisement

Τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι από χθες βράδυ, μέσω του διασυνδεδεμένου δικτύου, δίδεται ρεύμα 30 μέγκαβατ στα κατεχόμενα.

Μετά τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις χθες για το αν τελικά επαρκούν τα καύσιμα και πού οφείλονται οι διακοπές, σήμερα το σκηνικό φαίνεται ότι ξεκαθάρισε περισσότερο. Ο «πρόεδρος» του «διοικητικού συμβουλίου» της «αρχής ηλεκτρισμού», Χασάν Άκγιγιτ δήλωσε σήμερα ότι μετά το μεσημέρι θα έρθουν καύσιμα και πως εργάζονται για να βρεθεί λύση στην ενεργειακή κρίση. Λίγο πιο μετά, ανακοίνωση της «αρχής» ανέφερε ότι από απόψε τα μεσάνυχτα οι διακοπές ρεύματος θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό.

Μιλώντας στη Γενί Ντουζέν, ο κ. Άκγιγιτ ανέφερε ότι χθες το βράδυ δημιουργήθηκε «κέντρο διαχείρισης κρίσης» στην «πρωθυπουργία» και τάνκερ μετέφεραν καύσιμα από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό AKSA σ΄εκείνο της Τράπεζας Κερύνειας για να μπορέσει να δουλέψει στο 50% των δυνατοτήτων του. «Ναι, αυτό δεν είναι λύση, αλλά έπρεπε από κάπου να ξεκινήσουμε».

Αργά χθες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το «υπουργικό συμβούλιο» για να εξετάσει την κατάσταση καθώς στις 22.00 υπήρξε γενική σχεδόν διακοπή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε σήμερα ότι υπεύθυνη για τις διακοπές στο ρεύμα είναι η εταιρεία Sideral Denizcilik, που κέρδισε τον διαγωνισμό για την αγορά καυσίμων και δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, προκαλώντας ζημιά «υλική και μη» στην «αρχή ηλεκτρισμού». Για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα της «αρχής».

Αναγνωρίζοντας ότι «με το ανακοινώνεις τον λόγο των διακοπών ρεύματος που έχουν προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες για τους πολίτες, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε», είπε. Επανέλαβε ότι θα βγουν σε διεθνείς προσφορές για την προμήθεια καυσίμων, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτονται ανελλιπώς με τις προβλεπόμενες ενδιάμεσες αγορές έως ότου η εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό κάνει την πρώτη της παράδοση.

Σύμφωνα με τον κ. Ουστελ οι διακοπές ρεύματος σήμερα επρόκειτο να είναι μικρότερες σε διάρκεια και από απόψε «θα συνεχιστεί η φυσιολογική παροχή ρεύματος».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Ουστέλ είχε δηλώσει ως οι διακοπές δεν οφείλονταν σε έλλειψη καυσίμων αλλά στη συντήρηση των μετασχηματιστών.

Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», El Sen ανέφερε ότι οι διακοπές είναι απότοκο της έλλειψης καυσίμων. Οι μόνοι υπαίτιοι για το χάος για το οποίο προειδοποιούσαμε – γράφει στην ανακοίνωσή της η συντεχνία – είναι η “κυβέρνηση” και οι διοικούντες την «αρχή».

Οι διακοπές ρεύματος προκάλεσαν αντιδράσεις από πολίτες και οργανωμένα σύνολα.

Ο τ/κ ιατρικός σύλλογος με ανακοίνωσή του σημείωσε χθες βράδυ τον κίνδυνο που διατρέχουν με τις διακοπές όσοι είναι συνδεδεμένοι με μηχανική υποστήριξη για να παραμένουν στη ζωή. Η Κίπρις δημοσιεύει σήμερα φωτογραφία της μικρής Άσια που είναι συνδεδεμένη με μηχάνημα υποστήριξης (τραχειοτομή) και διερωτάται: «Ενώ εσείς δεν μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας για 5 λεπτά, πώς περιμένετε από μας να μείνουμε χωρίς ανάσα για ώρες;».

Ο ιατρικός σύλλογος αναφέρει ότι η συχνότητα των διακοπών ρεύματος στα νοσοκομεία και η παράταση της διάρκειας, άρχισαν να προκαλούν προβλήματα στην ενεργοποίηση και επάρκεια των γεννητριών, καθώς και προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη ή στην παροχή υπηρεσιών. Εφιστά δε την προσοχή στους ασθενείς που είναι στο σπίτι και χρειάζονται ρεύμα για τα μηχανήματα υποστήριξης με τα οποία είναι συνδεδεμένοι. «Καλούμε όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους να πάρουν άμεσα μέτρα πριν χάσουμε ζωές», σημειώνει.

Η Κίπρις γράφει ότι προβλήματα υπήρξαν χθες τόσο στο «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας όσο και σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα παντού, δεν δούλευαν οι τομογράφοι, άλλα μηχανήματα ιατρικών εξετάσεων και πολλοί που είχαν ραντεβού αναγκάστηκαν να περιμένουν για ώρες. Εκτός λειτουργίας, προστίθεται, ήταν και τα κλιματιστικά με τη ζέστη να είναι ανυπόφορη για ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και επισκέπτες.

Ο «δήμος» Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα διαθέτει αίθουσα για 33 ασθενείς με μηχανήματα υποστήριξης που χρειάζονται αδιάκοπα ρεύμα.

«Βαρεθήκαμε πια» αναφέρει η ανακοίνωση της ένωσης ιδιοκτητών εστιατορίων καθώς λόγω των μεγάλων διακοπών ρεύματος δεν μπόρεσαν χθες αρκετοί να δουλέψουν. Περνάνε ήδη δύσκολες μέρες λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρει ανακοίνωση της ένωσης, και τώρα οι μεγάλες διακοπές τους υποχρεώνουν ν’ αγοράσουν και γεννήτριες. Οι «πρωθυπουργοί» και οι «υπουργοί» αλλάζουν, σημειώνεται, ο κάθε καινούργιος («υπουργός») δίνει κούφιες υποσχέσεις και σε μια βδομάδα η κρίση είναι ακόμα πιο βαθιά. «Έχουμε βαρεθεί, έχουμε εξαντληθεί. Αν δεν μπορείς, και η παραίτηση είναι αρετή».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε την «κυβέρνηση» ότι καθε μέρα προσθέτει κι ακόμη μια δυσκολία στον κόσμο. Σημείωσε ότι χθες ο κ. Ουστέλ χθες έλεγε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα καύσιμα και σήμερα ο «πρόεδρος» της «αρχής ηλεκτρισμού» είπε ότι καύσιμα θα έρθουν μετά το μεσημέρι. Διακοπή υπήρξε και σήμερα το πρωί μεταξύ 5.30 κκαι 8.40,πρόσθεσε λέγοντας, «πέρασαν έξι μήνες, φτάνει πια. Φύγετε!».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network