MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για το θέμα χορήγησης φαρμάκων

Advertisement

Sponsored by exness

Το Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη καλεί ο πρώην Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς να διερευνήσει άμεσα τι εξελίχτηκε πριν παρθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 2ης Σεπτεμβρίου 2015 για αλλαγή της διαδικασίας για ονομαστικά αιτήματα και να ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους τα στοιχεία που κατέχουν.

Advertisement

Σε γραπτή δήλωσή του σε σχέση με το θέμα που προέκυψε με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες και την έγκριση αιτημάτων για χορήγηση φαρμάκων και συνεπεία, όπως αναφέρει, «δηλώσεων περί ατεκμηρίωτων ισχυρισμών μου» ο κ. Μαλάς αναφέρει ότι «μέχρι και πριν λίγους μήνες λειτουργούσε μια δωδεκαμελής Επιτροπή Φαρμάκων, αποτελούμενη από επτά γιατρούς και πέντε φαρμακοποιούς, και είχε αρμοδιότητα να εξετάζει όλα τα αιτήματα για χορήγηση φαρμάκων, είτε εντός είτε εκτός επιστημονικού πρωτοκόλλου».

«Ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας είχε την αρμοδιότητα να εγκρίνει κατ’εξαίρεση ένα αίτημα, έστω και αν η Επιτροπή Φαρμάκων απέρριπτε το αίτημα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με απόφαση του ΥΣ στις 22/07/2015», προσθέτει.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, συμπληρώνει ο κ. Μαλάς, «μετά από 40 ημέρες με απόφαση του στις 2/09/2015 αφαίρεσε τις εξουσίες για εξέταση ονομαστικών αιτημάτων εκτός πρωτοκόλλων και τις εκχώρησε σε μια νέα πρωτοβάθμια επιτροπή που θα εξετάζει μόνο τα ονομαστικά αιτήματα και αρχικά αποτελείτο από ένα γιατρό παθολόγο και δύο φαρμακοποιούς». Παράλληλα, αναφέρει, «διορίστηκε μια άλλη Αναθεωρητική Επιτροπή με εξουσίες να αναθεωρεί αποφάσεις της πρωτοβάθμιας επιτροπής».

Ο κ. Μαλάς θέτει το ερώτημα: «ο Γενικός Ελεγκτής εισηγήθηκε μεν την αφαίρεση της κατ’ εξαίρεσης διάθεσης φαρμακευτικού προϊόντος από τον Υπουργό ανεξαρτήτως της εισήγησης της Επιτροπής Φαρμάκων, αλλά εισηγήθηκε επίσης και την δημιουργία δύο άλλων επιτροπών που να χειρίζονται ονομαστικά αιτήματα»;

Σε σχέση με την αφορμή πίσω από την αλλαγή απόφασης διερωτάται «μήπως η αφορμή ήταν τα αιτήματα για χορήγηση φαρμάκων σε δύο ασθενείς (κατέχω τα ονόματα) τα οποία αιτήματα αρχικά απορρίφτηκαν και τελικά εγκρίθηκαν κατ’ έξαίρεσην πριν αφαιρεθούν οι εξουσίες του Υπουργού»;

Αφού, συνεχίζει ο πρώην Υπουργός Υγείας, «οι κατ’εξαίρεση εξουσίες του ΥΥ ήταν δυνητικά αδιαφανής, γιατί διορίστηκε τριμελής Αναθεωρητική Επιτροπή κάτω από τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή του Υπ Υγείας»;

Μήπως, θέτει το ερώτημα, «για να μεταφέρονται οι παρεμβάσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο και όχι στον Υπουργό και να γίνεται μια εξυπηρέτηση χωρίς επίσημη άσκηση εξουσίας από τον Υπουργό»;

Παράλληλα, αναφέρει ότι «την ευθύνη για αγορά φαρμάκων από το κονδύλι για ονομαστικά αιτήματα την έχει αποκλειστικά η διοίκηση του Υπ Υγείας και όχι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά «το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση του της 02/09/2015 εξουσιοδότησε επίσης τον Υ. Υγείας να μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες για την αγορά και προμήθεια φαρμάκων στη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας». Αφού, προσθέτει, «οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς σε αυτό το τομέα γιατί δεν εφαρμόστηκε η Απόφαση 02/09/2015 και τώρα γίνεται επίρριψη ευθυνών στους υπηρεσιακούς»;

«Καλώ το Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει άμεσα τι εξελίχτηκε πριν παρθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 02/09/2015 για αλλαγή της διαδικασίας για ονομαστικά αιτήματα και να ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους τα στοιχεία που κατέχουν».

Σε παρέμβασή στο 3ο πρόγραμμα του ΡΙΚ χθες ο Υπουργός Υγείας είχε εξηγήσει ότι κατόπιν εισήγησης του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος υποδείκνυε στο Υπουργείο μας ότι δεν ήταν δόκιμος ο τρόπος λειτουργίας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ότι ενδείκνυται εφόσον υπήρχε Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών στο Υπουργείο Υγείας να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στη Διεύθυνση αυτή για να μεταφέρω το σχετικό κονδύλι στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου.

Σε σχέση με τη διακριτική ευχέρεια που είχε ο Υπουργός ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα από τον Υπουργό για να μην έχει κανένας Υπουργός τη διακριτική ευχέρεια και δόθηκε σε μια επιτροπή και για λόγους χρηστής διοίκησης. Πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε δευτεροβάθμιο αναθεωρητικό όργανο για να τυγχάνει εξέτασης η οποιαδήποτε απόφαση του πρωτοβάθμιου για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε διαπλοκή. Καθιστώντας την Γενική Διευθύντρια επικεφαλής του αναθεωρητικού.

Όλα αυτά έγιναν επειδή μου το υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής, είπε.

Και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε αναφέρει χθες στο 3ο πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι σε απόλυτη συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας αποφασίστηκε ότι αυτή εξουσία θα έπρεπε να φύγει από τον Υπουργό και να καθοριστεί ένα Επιστημονικό Συμβούλιο.

Αν αυτή η επιτροπή των ονομαστικών αιτημάτων απορρίψει το φάρμακο, δηλαδή τη χορήγηση του φαρμάκου αυτού που είναι εκτός πρωτοκόλλου σε κάποιο ασθενή, τότε έχει συσταθεί αυτό το Αναθεωρητικό Συμβούλιο, εξήγησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή η διαδικασία η οποία έχει εισαχθεί από το Υπουργείο Υγείας έχει άρει αρκετές στρεβλώσεις. Θα τη δούμε πως δουλεύει στην πορεία και αν υπάρχουν λόγοι να διορθωθεί με κάποιο τρόπο περαιτέρω, είχε αναφέρει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network