MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συνδιάσκεψη Αντιπροσώπων ΟΕΛΜΕΚ: Συζήτηση και αποφάσεις επί σημαντικών θεμάτων

Advertisement

Sponsored by exness

Συζήτηση και αποφάσεις επί σημαντικών θεμάτων στη Συνδιάσκεψη Αντιπροσώπων ΟΕΛΜΕΚ

Σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα, τα οποία αφορούν την εργασιακή ασφάλεια, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς επίσης και τις συνθήκες εργασίας, συνεχίζουν εδώ και χρόνια να βρίσκονται σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές και εκπαιδευτική διαδικασία να επηρεάζονται κατά τρόπο αρνητικό, διαπιστώνει η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε την περασμένη εβδομάδα.

Advertisement

Νέο σύστημα διορισμών και προβλήματα που προκύπτουν

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, κατά τη Συνδιάσκεψη αναφέρθηκε ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού έχουν διαφανεί προβλήματα και στρεβλώσεις, που επηρεάζουν αρνητικά τους καθηγητές και από τους δύο καταλόγους, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον.

«Τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί χρήζουν άμεσης επίλυσης, ώστε να μην διογκωθούν και να καταστούν δυσεπίλυτα, γεγονός το οποίο έχει επισημανθεί επανειλημμένως στο ΥΠΠΑΝ, χωρίς να υπάρξει μέχρι τώρα η κατάλληλη ανταπόκριση», σημειώθηκε.

Εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου

Κατά την Συνδιάσκεψη αναφέρθηκε, επίσης, ότι ο Περί της Ρύθμισης Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμος του 2016, όπως ορίζει τη «Δημόσια Υπηρεσία», εξαιρεί και αφήνει εργασιακά ακάλυπτους τους εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου που εργάζονται στο Δημόσιο Σχολείο.

«Το γεγονός αυτό συνιστά αδιαμφισβήτητα διάκριση και αδικία σε βάρος των Εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου, πολλοί εκ των οποίων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο Σχολείο, για περισσότερο από 10 χρόνια», σημειώθηκε.

Ανάγκη για αύξηση των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων

Αναφέρθηκε, εξάλλου, ότι ο μεγάλος αριθμός συμβασιούχων Καθηγητών προκαλεί αρκετά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και όχι μόνο.

«Ο μέσος όρος στα κράτη/μέλη της Ε.Ε. ανέρχεται στο 5%, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό ξεπερνά το 13%. Επιβάλλεται, συνεπώς, η αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων, η οποία θα συμβάλει στη σταθερότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού σε μία σχολική μονάδα, αλλά και θα περιορίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού», σημειώθηκε.

Πλαίσια μάθησης σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο/ Αξιολόγηση Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων

Κατά τη Συνδιάσκεψη αναφέρθηκε ότι κοινή διαπίστωση Συνδέσμων Ειδικοτήτων και διδασκόντων Καθηγητών στα εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο, είναι η ύπαρξη αναντιστοιχίας μεταξύ των πλαισίων μάθησης σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο.

«Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τους διδάσκοντες Καθηγητές σε έναν ατέλειωτο αγώνα δρόμου απλά και μόνο για κάλυψη της ύλης, αφήνοντας στο περιθώριο την πεμπτουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αξιολόγηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων όλων των μαθημάτων και τάξεων καθίσταται πλέον επιτακτική, ενώ είναι αδικαιολόγητη η άρνηση του ΥΠΠΑΝ για πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ των Συνδέσμων Ειδικοτήτων και των οικείων Επιθεωρητών για τα Πλαίσια Μάθησης Λυκείου, πράγμα το οποίο δεν συμβάλει στην εύρυθμη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας», σημειώθηκε.

Εργαστηριοποίηση μαθημάτων

Κατά την συνδιάσκεψη αναφέρθηκε ότι παρόλο που τα Αναλυτικά Προγράμματα συγκεκριμένων μαθημάτων προνοούν την πραγματοποίηση πειραματικών ασκήσεων και παρά το γεγονός ότι το ΥΠΠΑΝ αναγνωρίζει ότι για τα μαθήματα αυτά η εργαστηριοποίηση θα προσφέρει αναμφίβολα σημαντικά οφέλη στους μαθητές με την ενεργό εμπλοκή τους, εντούτοις το ΥΠΠΑΝ τηρεί στάση κωλυσιεργίας και υπεκφυγών.

«Το ΥΠΠΑΝ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ξεκαθαρίσει με βάση τα Αναλυτικά προγράμματα και τις ανάγκες κάθε μαθήματος,την πολιτική του για την εργαστηριοποίηση μαθημάτων, επεκτείνοντας έναν θεσμό που οδηγεί στην ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας και του Δημόσιου Σχολείου», σημειώθηκε.

Προβλήματα στις κατευθύνσεις

Τα προβλήματα στις Κατευθύνσεις, συγκεκριμένα, στην 4η Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού στην Α΄ Λυκείου και στην 5η Κατεύθυνση στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου απασχόλησαν επίσης τη Συνδιάσκεψη.

«Δυστυχώς, παρά τα συνεχή αιτήματα της ΟΕΛΜΕΚ για μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα αυτά ως ένα μέτρο και παρά το γεγονός ότι το ΥΠΠΑΝ αναγνωρίζει το πρόβλημα εντούτοις, μέχρι σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, που να δίνει λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου εντός των αιθουσών διδασκαλίας», σημειώθηκε.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η κατανομή των μαθητών εντός των αιθουσών διδασκαλίας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε αναλφάβητα παιδιά ή μαθητές με στήριξη ή με αντικοινωνική συμπεριφορά να μην τοποθετούνται στο ίδιο τμήμα.

«Ο αυξημένος αριθμός μαθητών με τέτοια χαρακτηριστικά στο ίδιο τμήμα, δεν επιτρέπει στο διδάσκοντα Καθηγητή να φέρει σε πέρας το διδακτικό και παιδαγωγικό του έργο. Το ΥΠΠΑΝ οφείλει να εξετάζει με κάθε προσοχή τέτοιου είδους προβλήματα και να προβαίνει σε σημαντική μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα εκείνα με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά», σημειώθηκε.

Υπερπληθυσμός μαθητών σε Γυμνάσια/Λύκεια

Σε ό,τι αφορά τον υπερπληθυσμό μαθητών σημειώθηκε ότι προκαλεί σωρεία προβλημάτων και παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Πρωτίστως, όμως, τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Η πολιτική του ΥΠΠΑΝ να τοποθετεί προκατασκευασμένες αίθουσες στους σχολικούς χώρους δεν αποτελεί λύση και ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είναι υποχρέωση του ΥΠΠΑΝ, να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και υγείας εντός των σχολικών χώρων για μαθητές και εκπαιδευτικούς , καθώς, επίσης ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας», σημειώθηκε.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, ότι η ΟΕΛΜΕΚ απαιτεί υλοποίηση των αποφάσεων που υπάρχουν για ανέγερση νέων Γυμνασίων αλλά και ανέγερση νέων Λυκείων αφού και στα υφιστάμενα Λύκεια ο αριθμός των μαθητών παρουσιάζει συνεχή αύξηση.

Εξάλλου τέθηκε θέμα για μη υλοποίηση της απόφασης για τοποθέτηση κλιματιστικών.

Αλλαγές στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Λυκείων

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2021-2022 εφαρμόζεται πιλοτικά ένα τροποποιημένο Ωρολόγιο Πρόγραμμα σε αριθμό Λυκείων, ενώ για την επόμενη σχολική χρονιά, γίνεται λόγος για εφαρμογή ενός διαφοροποιημένου Ωρολόγιου Προγράμματος σε όλα τα Λύκεια.

«Η ΟΕΛΜΕΚ δεν έχει τύχει ολοκληρωμένης ενημέρωσης ούτε για την πιλοτική εφαρμογή ούτε για τους σχεδιασμούς που γίνονται από το ΥΠΠΑΝ για την επόμενη σχολική χρονιά 2022 – 2023. Η Οργάνωσή μας, απαιτεί να γίνει διάλογος πριν από την όποια αλλαγή προγραμματίζεται στα Ωρολόγια Προγράμματα των Λυκείων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι όποιες αλλαγές θα επηρεάσουν σειρά μαθημάτων και ότι θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα οι ανάλογες προσαρμογές και ετοιμασίες (π.χ. Αναλυτικά Προγράμματα, Διδακτέα/εξεταστέα ύλη)», σημειώθηκε.

Τα πιο πάνω ζητήματα θεωρούνται «ως πολύ σοβαρά αφού άπτονται θεμάτων εργασιακής ασφάλειας, εκπαιδευτικού έργου, ασφάλειας και υγείας στους σχολικούς χώρους για μαθητές και εκπαιδευτικούς και εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ, να προβεί σε κάθε ενέργεια προς το ΥΠΠΑΝ και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο, μη εξαιρουμένων και της λήψης δυναμικών μέτρων, με στόχο την επίλυσή τους ή τη δρομολόγηση λύσεων».

Απόφαση για τα «Οικονομικά / Συνταξιοδοτικά ζητήματα των εκπαιδευτικών»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), αφού συζήτησε τα οικονομικά / συνταξιοδοτικά ζητήματα των εκπαιδευτικών, ανέφερε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο στις 20 Μαΐου 2021, αποτελεί αναμφίβολα ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του Συνταξιοδοτικού ζητήματος.

«Δυστυχώς, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, καταγράφεται καθυστέρηση στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, για ψήφιση», σημειώθηκε.

Η ΠΣΓΑ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να προωθηθεί άμεσα η ψήφιση του Νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε μη εφαρμογή πρόνοιας/ών που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Πλαίσιο, με πρόσχημα την καθυστέρηση που οφείλεται στην Κυβέρνηση και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για βελτίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων / ωφελημάτων των εκπαιδευτικών καθώς επίσης και για την κάλυψη των εκπαιδευτικών εκείνων, που έχουν αφυπηρετήσει χωρίς τη λήψη συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται στην οικονομία, η ακρίβεια και η ραγδαία αύξηση των τιμών καθιστούν αναγκαία την επαναφορά της ΑΤΑ και την απόδοσή της στο 100%, ώστε να αποκαθίσταται πλήρως η αγοραστική δύναμη των μισθών και όχι μερικώς, όπως προνοεί η μεταβατική ρύθμιση που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Τέλος, εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προβεί σε όλες τις ενέργειες σε συνεργασία με όλες τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για την άμεση προώθηση στην Βουλή του Νομοσχεδίου για το Επαγγελματικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο, καθώς επίσης και για διασφάλιση και βελτίωση των εργασιακών, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εκπαιδευτικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network