MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συνάντηση Έιντε – Ακιντζί στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε συναντήθηκε το απόγευμα στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί

Advertisement

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε δύο περίπου ώρες, σε δημοσιογράφους, ο κ. Έιντε ανέφερε ότι οι συνομιλίες πρόκειται να εισέλθουν στην πιο εντατική τους φάση μέχρι σήμερα και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιούν συναντήσεις, πολύ συχνά, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Επ` αυτού δήλωσε δε πως δεν συζητούνται μόνο οι ημερομηνίες αλλά και το περιεχόμενο των συναντήσεων και το πως θα προχωρήσει η διαδικασία.

Ο κ. Έιντε σημείωσε επίσης πως κανένας δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται όταν γίνεται αντιληπτό πως ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Οι Κύπριοι, είπε, συζητούν αυτά τα θέματα γενιές ολόκληρες και υπάρχει τώρα πραγματική βούληση για λύση και μια πραγματική ευκαιρία, «βρισκόμαστε όμως στο βάθος κάποιων από τα πλέον δύσκολα θέματα».

Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένας από τους λόγους που ο κόσμος λέει ότι η διαδικασία δεν πάει καλά είναι επειδή ακριβώς αυτή έχει προχωρήσει από τα θέματα στα οποία προϋπήρχαν συγκλίσεις σε πεδία όπου δεν υπήρξαν ποτέ πραγματικές συγκλίσεις.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες παραμένουν δεσμευμένοι στην όλη διαδικασία και πως αυτή είναι η στιγμή για λύση του Κυπριακού, αλλά και πως τα ΗΕ κάνουν ότι καλύτερο μπορούν έτσι ώστε τα πράγματα να πάνε μπροστά και να επιτευχθεί ο στόχος.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο περί χρονοδιαγράμματος λύσης μέχρι τον Μάρτιο σε διαφορετική περίπτωση θα προωθηθεί λύση στη βάση δύο κρατών, ο κ. Έιντε είπε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες που διοχετεύονται ανώνυμα στον Τύπο και συνέστησε να είμαστε προσεκτικοί όταν βασίζουμε τις πολιτικές μας σε ανώνυμες πηγές.

Υπογράμμισε δε ότι και οι δύο ηγέτες του αναφέρουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως αυτή είναι η στιγμή και ότι υπάρχει ευκαιρία την οποία θα πρέπει να αδράξουν.

Είπε ακόμη ότι προετοιμάζονται για μια κατάσταση κατά την οποία θα θέσουν μια συμφωνία σε δημοψηφίσματα και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης όμως από την άλλη δεν μπορούμε να συνεχίζουμε εσαεί καθώς οι ευκαιρίες έρχονται και παρέρχονται» δήλωσε, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να ξέρει πότε τα άστρα θα ευθυγραμμιστούν καλύτερα απ` όσο είναι ευθυγραμμισμένα σήμερα.

«Είναι δύσκολο, είναι μια πρόκληση, όμως υπάρχει τεράστια υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης και της γειτονιάς (της Κύπρου)» πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό θα θέσουν σε κίνδυνο τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Έιντε είπε ότι αποδεικνύεται το αντίθετο και πως (το όλο θέμα) υπογραμμίζει την ανάγκη για την Τουρκία και την ΕΕ να υπερπηδήσουν ορισμένες δυσκολίες που είναι στενά συνδεδεμένες με το Κυπριακό και πως ως εκ τούτου το όλο ζήτημα μπορεί στο τέλος να δώσει ώθηση στη λύση του Κυπριακού εφόσον αξιοποιηθεί σωστά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού σε δήλωση του είπε ότι η αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα συνεχιστεί, αλλά και ότι οι δύο ηγέτες θα συναντιούνται πλέον πιο συχνά και θα εργάζονται πιο εντατικά με την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η από κοινού εξεύρεση λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία του πάρε – δώσε, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι αυτό που βρίσκεται τώρα στην ατζέντα είναι τα κριτήρια σε ό,τι αφορά το περιουσιακό και πως όσο μεγαλύτερη πρόοδος γίνεται στο περιουσιακό, περισσότερη πρόοδος γίνεται και στο πάρε – δώσε και πλησιάζει η λύση.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη σε ό,τι αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, είπε ότι η πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι προς όφελος όλων, της Τουρκίας, της Ευρώπης, των χωρών της περιοχής και της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι δε είναι σωστό το θέμα να πολιτικοποιείται και πως τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις που ίσχυσαν για τις άλλες χώρες θα πρέπει να ισχύσουν και για την Τουρκία.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο η δήλωση του κ. Κασουλίδη θα επηρεάσει τις συνομιλίες, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες καθώς πρόκειται για γνωστές θέσεις της ε/κ πλευράς, πρόσθεσε ωστόσο ότι η τ/κ πλευρά διαφωνεί με αυτές τις θέσεις.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network