MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Advertisement

Sponsored by exness

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, η συνάντηση δεν είναι τυπική αλλά αναμένεται να καθοριστεί πολύ συγκεκριμένα η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Advertisement

Με στόχο τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου πλαισίου στρατηγικής στο Κυπριακό συναντούνται την επόμενη Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Ιωάννη Κασουλίδη και Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η συνάντηση, η οποία θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, δεν είναι τυπική αλλά αναμένεται να καθοριστεί πολύ συγκεκριμένα η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πριν και από την συνάντηση που ενδεχόμενα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ελληνική πλευρά περιμένει από την Τουρκία για να καθοριστεί η συνάντηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής αλλά και το περιεχόμενο της διμερούς συνάντησης που είχε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η πρόταση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών έχει να κάνει σε αρχικό στάδιο με τη διεξαγωγή μελέτης έτσι ώστε η κάθε χώρα να αγοράζει διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων πυρόσβεσης, τα οποία να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες. Εκτός από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, η πρόταση είναι να ενταχθούν και άλλες χώρες σ` αυτή την κοινή προσπάθεια όπως η Κροατία και η Βουλγαρία.

Κατά τη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, επέδειξε επίσης ενδιαφέρον για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ζήτησε να ενημερωθεί για το Κυπριακό ιδιαίτερα για το εδαφικό και τις εγγυήσεις.

Σε διμερές επίπεδο Κύπρος και Ισραήλ εργάζονται για την συνομολόγηση αριθμού άλλων συμφωνιών που αφορούν ευρύτερα θέματα ασφάλειας με στόχο να γίνει η προεργασία και να επισκεφθεί την Κύπρο ο Βενιαμίν Νετανιάχου περί τα τέλη Μαρτίου για την υπογραφή των συμφωνιών.

Σε σχέση με το διάλογο που υπάρχει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, αναφέρθηκε κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν Κύπρος – Ισραήλ, ότι στην ουσία ο διάλογος τώρα ξεκινάει με την ανταλλαγή Πρέσβεων.

Έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς Ισραήλ ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση ενάντια στις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σε σχέση με την ενέργεια, η ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματα της μελέτης για το κόστος του αγωγού EastMed, αφού σύμφωνα με αυτή το έργο θα κοστίσει €5 δισ. αντί των αρχικών προβλέψεων των €10 δισ.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ φαίνεται να εκτιμά ότι στην περιοχή υπάρχουν τόσες πολλές ποσότητες υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να είναι οικονομικά βιώσιμες διάφορες επιλογές.

Σε τριμερές επίπεδο, και ιδιαίτερα στο γεύμα εργασίας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τα θέματα ενέργειας καθώς και για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στην έρευνα και τεχνολογία και ειδικότερα στο πως μπορούν να γίνουν εταιρικές συνεργασίες, μέσω, μεταξύ άλλων, νεοφυών εταιρειών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network