MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συναντήσεις ΚΕ στο Ισραήλ… Στο επίκεντρο το Κυπριακό και θέματα ενέργειας

Advertisement

Sponsored by exness

Θέματα που άπτονται της στρατηγικής σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, με ιδιαίτερη έμφαση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και πιο συγκεκριμένα στα θέματα ασφάλειας, άμυνας και ενέργειας, συζήτησε, ανάμεσα σε άλλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Advertisement

Κοινή  διαπίστωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ήταν ότι η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς  αυτούς έχει φέρει απτά αποτελέσματα και θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, πλείστες των οποίων έχουν ήδη τροχοδρομηθεί.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την επερχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μέσα από τη συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναδείχθηκε η ανάγκη όπως, μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, διασφαλιστεί και ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Κυπριακής  Δημοκρατίας ως αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας Avigdor Lieberman, Ενέργειας Υuval Steinitz, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Yuval Rotem, τον Υφυπουργό Δημόσιας Διπλωματίας Michael Oren, τον Προσωπάρχη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Yoav Horowitz και τον Πολιτικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Alon Ushpiz.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή και για τη σημασία των σχέσεων ΕΕ – Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε η συμβολή και ο εποικοδομητικός ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Συζητήθηκε εξάλλου το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται  από τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνάρτηση και με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν Κύπρος και Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, επιβεβαιώθηκε η στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα στα ομονοούντα κράτη της περιοχής και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επερχόμενη τρίτη Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη  πραγματοποίησης τριμερών συναντήσεων και σε υπουργικό επίπεδο, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων σε τομείς συλλογικού ενδιαφέροντος και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έγινε επίσης εκτενής συζήτηση για περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Τουρκία, το Μεσανατολικό και θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Επίσης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Emmanuel Nahshon, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για το επίπεδο των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ, το Κυπριακό, τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τις εξελίξεις στην ΕΕ, καθώς επίσης τις εκτιμήσεις του για τη νέα Αμερικανική Κυβέρνηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε επίσης συναντήσεις με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ισραήλ  Lars Andersen και με τη Διευθύντρια της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στο Ισραήλ κα. Avital Leibovich.

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έγινε δεκτός από τον  Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο ΙΙΙ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network