MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συλλογική καταδίκη προκλήσεων αλλά… και κριτική στην Κυβέρνηση

Advertisement

Sponsored by exness

Στη σκιά των νέων, άκρως προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με την παρούσια του γεωτρύπανου Fatih και μετά τη χθεσινή έντονη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που έκανε λόγο για δεύτερη τουρκική εισβολή στο νησί, τα πολιτικά κόμματα τοποθετούνται.

Advertisement

Τορναρίτης: Η Κύπρος δεν είναι μόνη, έχει μαζί της την Ευρωπαϊκή Ένωση και την έμπρακτη αλληλεγγύη της

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέθεσε σήμερα κατεπειγόντως στη Βουλή των Αντιπροσώπων προσχέδιο ψηφίσματος για καταδίκη των συνεχιζόμενων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα και η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου και του λαού μας.

Με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα, στέλλουμε το μήνυμα ότι η επιχειρούμενη πρόκληση πρέπει να μας βρει ενωμένους. Μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις, η Κύπρος δεν είναι μόνη. Έχει την ισχυρή συμπαράσταση της ευρωπαϊκής οικογένειας σε όλα τα επίπεδα και την υποστήριξη όλων των ισχυρών κρατών της διεθνούς κοινότητας. Η αλληλεγγύη όλων των θεσμικών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η άμεση απάντησή μας. Δεν θα παρασυρθούμε στο πεδίο της έντασης. Κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να εφαρμόσει νέα τετελεσμένα θα αντιμετωπιστεί με κλιμακούμενες δράσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η Κύπρος έχει μαζί της την Ευρωπαϊκή Ένωση και την έμπρακτη αλληλεγγύη της».

Στεφάνου: Η λανθασμένη πολιτική Αναστασιάδη διευκόλυνε την τουρκική επιθετικότητα

Από πλευράς ΑΚΕΛ «o Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη, προκλητική και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, γι’ αυτό και πρέπει η κυβέρνηση με διαβήματα και παραστάσεις να συνεχίσει να καταγγέλλει την κατοχική δύναμη και να ζητά αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.
Απολύτως προβλεπτές οι εξελίξεις. Εμείς πολλές φορές προειδοποιήσαμε ότι με τις πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης δεν θα μπορέσει να παρεμποδίσει την Τουρκία να προβεί σ’ αυτές τις ενέργειες. Την περιβόητη θωράκιση της ΑΟΖ, για την οποία όλο αυτό το διάστημα μιλούσαν οι κυβερνώντες, αναμένουμε να τη δούμε.
Με την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Αναστασιάδης διευκόλυνε την τουρκική επιθετικότητα, αποενοχοποίησε την Τουρκία και την ίδια στιγμή κατέστησε την ελληνοκυπριακή πλευρά συνυπεύθυνη με την τουρκοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και το συνεχιζόμενο, παρατεταμένο αδιέξοδο.
Αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις Εκθέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο εκπρόσωπος του ΓΓ, προφανώς σε απάντηση της επιστολής του Προέδρου, κάλεσε απλά σε προσπάθειες για μείωση των εντάσεων και επανέλαβε την πάγια θέση του Οργανισμού ότι το Φυσικό Αέριο μπορεί να ωφελήσει τις δύο κοινότητες, παραπέμποντας στις σχετικές συγκλίσεις.
Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι η καλύτερη θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα ήταν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες έτσι ώστε η Τουρκία είτε να συνεργαστεί σε λύση ή να εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα».    

Μαυρίδης: Η πρωτοβουλία για ορθές κινήσεις βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου

Μιλώντας εκ μέρους του ΔΗΚΟ o Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την δήλωση του Udo Bullmann (Γερμανία), επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, «ο οποίος ανταποκρινόμενος στην τεκμηριωμένη ενημέρωση που του δώσαμε, προχώρησε στην πλέον προωθημένη θέση. Ο Udo Bullmann όχι μόνο καταδίκασε την νέα παράνομη τουρκική επιδρομή στην Κυπριακή ΑΟΖ , αλλά προχώρησε -όπως και η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι-, τονίζοντας την ανάγκη αξιόπιστης απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανοικτό ενδεχόμενο την επιβολή κυρώσεων, εάν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες συνεχιστούν.

Στην πολιτική κρινόμαστε για την διορατικότητα και την αποτελεσματικότητα μας ενόψει εξελίξεων. Δυστυχώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος επενδύοντας σε ευχολόγια και αβάσιμες προσδοκίες. Είναι σημαντικό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται τελευταίως να κατανοεί ότι μόνο μια στρατηγική πρόκλησης κόστους στην Τουρκία έχει νόημα και ότι, αξιοποιώντας στην πράξη τα ερείσματά μας ως ισότιμο κράτος στο πλαίσιο της ΕΕ μπορεί να έχει προοπτική επιτυχίας. Προς αυτό τον στόχο, οι προτάσεις μας για επιβολή οικονομικών, νομικών και πολιτικών κυρώσεων είναι επί της ουσίας, όπως τέθηκε πολλές φορές. Όμως, δεν είναι η ώρα για άσκοπες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Προέχει η κοινή στάση των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου ενάντια στην νέα επιδρομή της Τουρκίας. Επιπλέον, αυτή η αρνητική εξέλιξη, δημιουργεί μια σημαντική προοπτική με αφορμή τον τομέα της ενέργειας. Με καίριες ενέργειες μας, μπορούμε να συνδέσουμε άμεσα την σχέση ΕΕ-Τουρκίας με τις εξελίξεις στην Κύπρο και με εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρωτοβουλία για ορθές κινήσεις βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου».

Βασιλειάδου: Προς την ορθή κατεύθυνση οι κυβερνητικές κινήσεις αλλά… με σημαντική καθυστέρηση

Σε σχετική δήλωση προέβη εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Μαρία Βασιλειάδου. «Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Udo Bullmann, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η καθαρή θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό διπλωματικό όπλο στη φαρέτρα της κυπριακής κυβέρνησης.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης στρέφονται μεν προς την ορθή κατεύθυνση αλλά είναι κινήσεις που έγιναν με σημαντική καθυστέρηση. Η ΕΔΕΚ έχει προβλέψει τις δραστηριότητες της Τουρκίας εδώ και καιρό. Μάλιστα έχουμε καταθέσει, ήδη από τις 2 Οκτωβρίου 2017, στο Εθνικό Συμβούλιο, σε συνεδρία που έγινε στην παρουσία του Νίκου Κοτζιά, πρόταση για τη διαμόρφωση κοινής πολικής Ελλάδας – Κύπρου για αντιμετώπιση των προκλήσεων και για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία θα επέφεραν κόστος στην Τουρκία. Υπενθυμίζουμε πως το εν λόγω έγγραφο είχε κοινοποιηθεί και στην ελληνική κυβέρνηση καθώς επίσης και στα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ελλάδας.
Αναμένουμε, λοιπόν, την πλήρη ενημέρωση για τις κινήσεις της Λευκωσίας το Σάββατο στο Εθνικό Συμβούλιο και τονίζουμε για μια ακόμα φορά πως οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ επιβάλλουν η κυπριακή κυβέρνηση να:

Καταθέσει αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις παράνομες τουρκικές ενέργειες
Να καλέσει την Ε.Ε. πέραν της διπλωματικής και πολιτικής στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει σε πρακτικά μέτρα και να παραχωρήσει αεροναυτική συνδρομή με στόχο την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Κύπρου και ταυτόχρονα της Ευρώπης. Τονίζουμε πως η προβολή του επιχειρήματος ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης διαλόγου είναι έωλο διότι ακόμη και την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η Πενταμερής Διάσκεψη στην Ελβετία, οι τουρκικές προκλητικές δραστηριότητες δεν είχαν ούτε τότε σταματήσει (θυμίζουμε τις επαναλαμβανόμενες navtex). H προβολή του συγκεκριμένου επιχειρήματος το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δικαιολογήσει τις ανυπόστατες θέσεις που προβάλλονται για την δήθεν καλή θέληση της Τουρκίας στη λύση του Κυπριακού».

Λιλλήκας: Η τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να μας βρει  ενωμένους

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας συμφωνεί με την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν μια δεύτερη εισβολή, λέγοντας ότι η Άγκυρα καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα των κυρώσεων και καλώντας σε συστράτευση, ενόψει και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου το Σάββατο. Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ACCEPT ΛΟΑΤ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η εισβολή της Τουρκίας ουσιαστικά στοχεύει στο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, πέραν από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ, αλλά και να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων προς την δική μας πλευρά αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού και το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αντίδραση από όλη τη διεθνή κοινότητα η οποία καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες , προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν αρκεί, και ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της μόνο λόγω των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας. «Το πιο λυπηρό είναι ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών τηρεί ίσες αποστάσεις σε ένα ζήτημα που δεν έχει να κάμει με τη λύση του Κυπριακού, δεν έχει να κάνει με τις συνομιλίες, αλλά με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από ένα κράτος μέλος των ΗΕ προς τα δικαιώματα άλλου κράτους μέλους και νομίζω ότι ο Πρόεδρος πρέπει να γίνει πιο έντονος στις παραστάσεις του προς τον ΓΓ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως η Τουρκία μόνο μια γλώσσα κατανοεί και αυτό απέδειξε η πρόσφατη αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ και αυτή είναι η γλώσσα των κυρώσεων. Κάλεσε την Κυβέρνηση σχεδιασμένα να επιδιώξει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι υπάρχει το προηγούμενο της Ρωσίας αλλά και άλλων χωρών όπου η ΕΕ εφάρμοσε πολύ αυστηρές και αποτελεσματικές κυρώσεις .
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ αρνητικό κλίμα στην ΕΕ κατά του κ. Ερντογάν και την πολιτική του στο εσωτερικό και με τις γειτονικές χώρες και πρέπει η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτό το αρνητικό κλίμα. «Αλλά να επισημάνω και την απογοήτευσή μας για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η όλη συζήτηση στην Κύπρο, μπορεί να κριθεί η Κυβέρνηση και να επικριθεί για το ότι ενώ ήταν προβλεπτή η κίνηση της Τουρκίας και την είχε ήδη προ πολλού εξαγγείλει, δεν πήρε εκείνα τα προληπτικά μέτρα που θα ήταν αποτελεσματικά για να αποτρέψουν αυτή την εισβολή, από την άλλη είναι εντελώς λάθος αυτές τις κρίσιμες ώρες που η χώρα μας δέχεται μια επίθεση από την Τουρκία, κάποιες πολιτικές δυνάμεις να επικρίνουν την ΚΔ ή να της επιρρίπτουν έμμεσα ευθύνες γιατί η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή αοζ», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι την ευθύνη την φέρει αποκλειστικά η Τουρκία την οποία πρέπει να καταδικάσουμε, προσθέτοντας ότι δεν θα απετρέπετο η εισβολή στην ΑΟΖ αν επανήρχιζαν οι συνομιλίες «και ούτε είναι κατανοητή η θέση ότι ο μόνο τρόπος για να σταματήσει το τουρκικό γεωτρύπανο είναι ο κ. Αναστασιάδης να προσέλθει στις συνομιλίες». «Είναι μια θέση εντελώς αβάσιμη, και πολιτικά αφελής, λες και ο κ. Τσαβούσογλου κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών και μας περιμένει να πάμε, με καλές προθέσεις», ανέφερε. Πρόσθεσε πως δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.«Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και η εισβολή στην ΑΟΖ πρέπει να μας βρει ενωμένους σε ένα κοινό μέτωπο και οι όποιες διαφωνίες θα πρέπει να εκφραστούν εντός του Εθνικού Συμβουλίου και όχι να στέλνουμε το μήνυμα το διεθνώς ότι με οποιοδήποτε τρόπο η ΚΔ μπορεί να φέρει ευθύνη για την τουρκική εισβολή», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως οι τριμερείς και οι τετραμερείς συνεργασίες όπως και η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με χώρες όπως είναι η Γαλλία είναι απαραίτητες και θωρακίζουν την ΚΔ και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Το ότι θα πρέπει όσο προχωρούν αυτές οι συμμαχίες να εμπλουτίζονται με συγκεκριμένες κοινές δράσεις και κοινά έργα αυτό είναι γεγονός αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την πλευρά μας, εμείς είχαμε παροτρύνει την Κυβέρνηση παρά πολλές φορές να εμπλουτίσει και να τις κατευθύνει σταδιακά προς την δημιουργία κοινών έργων που θα δημιουργήσουν και κοινά συμφέροντα , έτσι ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές αλλά απαραίτητες και αναβαθμίζουν το ρόλο μας στην περιοχή αλλά και εντός της ΕΕ», κατέληξε.

Περδίκης: Χλιαρή η αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ στο θέμα των τουρκικών παρανομιών στην ΑΟΖ

Απογοήτευση για την «χλιαρή αντίδραση» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε σχέση με τις παράνομες και επικίνδυνες, όπως τις χαρακτήρισε ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και ο κ. Γκουτέρες επιλέγει να θυμίσει ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει ότι είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όταν και εφόσον υπάρξει λύση του Κυπριακού, η διαχείριση των φυσικών πόρων. «Ο κ. Γκουτέρες μοιάζει με την παροιμία ‘που σου νέφκω, που πάεις’. Έχουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία και δυστυχώς τα Ηνωμένα Έθνη περί άλλων τυρβάζουν», ανέφερε. Είπε τέλος ότι αναμένει να υπάρξει πιο δυναμική τοποθέτηση όλων των εμπλεκόμενων χωρών και των Ηνωμένων Εθνών έναντι σε αυτή τη μεγάλη τουρκική πρόκληση.

ΕΛΑΜ: Ευθείες απειλές από τον Ερντογάν: «Να βοηθήσει ο Αλλάχ τους εχθρούς μας»

Σε ευθείες απειλές προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Την ίδια ώρα που η Τουρκία προχωρά σε προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ προετοιμάζοντας γεωτρήσεις με τον «Πορθητή» ο Ερντογάν αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της Τουρκίας, δηλαδή τη χρήση ένοπλης βίας. Πιο συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι ο Αλλάχ να δώσει φώτιση σε όσους δεν αντιλαμβάνονται τις ενέργειες εκείνων που προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας σε Κύπρο, Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο». Βεβαίως, είναι λογικό οι απειλές αυτές να ταρακουνούν την Κύπρο, αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έπραξαν τίποτα απολύτως σε νομικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο μπροστά στις παραβιάσεις των εθνικά κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες και να δώσουμε το μήνυμα πως εφ’ όσον η Κύπρος δέχεται επίθεση, συμβαίνει το ίδιο και με την Ευρώπη, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του το ΕΛΑΜ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network