MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συλλογή εισφορών για συντήρηση της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων

Advertisement

Sponsored by exness

Συλλογή εισφορών για συντήρηση της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων – Ενημερώνει ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος

Εκστρατεία συλλογής εισφορών άρχισε η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου με στόχο την εξεύρεση του ποσού των 40 χιλιάδων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Advertisement

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος σε επιστολή του προς τους Αμμοχωστιανούς, ενημερώνει «για τις ενέργειες της Μητρόπολης για την προώθηση του αιτήματος συντήρησης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων, μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων. Ο συγκεκριμένος Ναός είναι ένας από τους αρχαιότερους υφιστάμενους της πόλης της Αμμοχώστου, είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και ανήκει διοικητικά στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας Κάτω Βαρωσίων».

Προστίθεται ότι «ο ναός μετά την τουρκική εισβολή λεηλατήθηκε και ερημώθηκε, ενώ τα τελευταία χρόνια κατέρρευσε η οροφή του και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της πλήρους καταστροφής του. Διαπιστώνοντας τον κίνδυνο αυτό ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος προέβη σε διαβήματα στη Δικοινοτική Επιτροπή Μνημείων για να αναλάβουν την συντήρηση του ναού, διαβήματα που καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα την άμεση επέμβαση της Επιτροπής, την αξιολόγηση του μνημείου και μάλιστα την έγκρισή του για συντήρηση».

Σύμφωνα με την επιστολή «ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Σώτος Κτωρής, ενημέρωσε τη Μητρόπολη πως το κόστος συντήρησης θα ανέλθει περίπου στις 200 χιλιάδες ευρώ. Ενημερωθήκαμε ότι η συνήθης πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως οι κάτοικοι της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο ναός, αναλαμβάνουν να εξεύρουν από ίδιους πόρους, ένα ποσό για κάλυψη τουλάχιστον των αρχικών εξόδων για εκπόνηση των τεχνικών μελετών που απαιτούνται».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «το κόστος αυτό εκτιμάται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ, ενώ η υπόλοιπη δαπάνη καλύπτεται από την Επιτροπή με πόρους που η ίδια θα εξεύρει. Με τα δεδομένα αυτά η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής εισφορών, ώστε να αρχίσει και να ολοκληρωθεί σύντομα η συντήρηση του σπουδαίου αυτού εκκλησιαστικού μας μνημείου» σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η Μητρόπολη, ο Δήμος Αμμοχώστου αλλά και κάποια άτομα έχουν καταθέσει τις δικές τους εισφορές, αλλά επειδή οι οικονομικές δυνατότητές όλων είναι περιορισμένες, είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων των Βαρωσιωτών».

Γι’αυτό το λόγο, η Μητρόπολη απευθύνει έκκληση στους Αμμοχωστιανούς να βοηθήσουν οικονομικά για να επιτευχθεί η συντήρηση και αποκατάσταση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων.

Με πρωτοβουλία και ενέργειες της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, συνεχίζει η επιστολή «έχουν ήδη συντηρηθεί και ανακαινιστεί μέσω της Επιτροπής αρκετοί Ναοί της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Παράλληλα, η Μητρόπολη παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όλων των ναών που στενάζουν κάτω από το βάρος της τουρκικής κατοχής και δεν θα παραλείψει να παρέμβει όπου χρειαστεί για να συμβάλει στην συντήρηση και διαφύλαξη των λατρευτικών μας χώρων».

Για εισφορές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στο τηλέφωνο 23812458.

Εισφορές μπορούν να γίνονται στον Τραπεζικό Λογαριασμό της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ I.NAOS A. PARASKEVIS KATO VAROSION IBAN: CY82 0050 0471 0004 7101 9248 4801

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network