MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σβήνει κεράκια το ΓεΣΥ: Τα ανοιχτά κεφάλαια, τα αγκάθια και το παρασκήνιο

Advertisement

Sponsored by exness

Τρία χρόνια Γενικό Σύστημα Υγείας στην Κύπρο – Τα προβλήματα, τα ανοιχτά ζητήματα και οι αλλαγές που έρχονται στο Σύστημα – Η Cyprus Times χαρτογραφεί τις εξελίξεις στο μέτωπο του ΓεΣΥ και σας τις παρουσιάζει μέσω ενός αναλυτικού ρεπορτάζ

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Advertisement

Τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει την ερχόμενη Τετάρτη η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο λόγος για το Γενικό Σύστημα Υγείας του οποίου η πρώτη φάση τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου του 2019 και τρία χρόνια μετά επιβεβαιώνεται πως πρόκειται για μια τεράστια κοινωνική κατάκτηση και ότι η υλοποίηση του Συστήματος αποτελούσε αδήριτη ανάγκη.

Το ΓεΣΥ, αυτά τα τρία χρόνια, πέρασε μέσα από συμπληγάδες. Οι καταχρήσεις σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού έφεραν ουκ ολίγες φορές στο προσκήνιο τις αδυναμίες και τα ανεπίλυτα ζητήματα του συστήματος. Προβλήματα τα οποία αναδείκνυαν με κάθε ευκαιρία όσοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ πραγματικά τον μονοασφαλιστικό «χαρακτήρα» του ΓεΣΥ. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ΓεΣΥ αποτέλεσε αντικείμενο συγκρούσεων είτε στα έδρανα της Βουλής είτε μέσω δημόσιων τοποθετήσεων.

Μιλώντας στη Cyprus Times, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, ανέφερε πως «τα τρία χρόνια ΓεΣΥ έχουν δείξει πως το Σύστημα έφερε πάρα πολλά πλεονεκτήματα για τους πολίτες. Το γνωρίζαμε από την αρχή ότι δεν θα ήταν εύκολη η μεταρρύθμιση και τώρα άρχισε να σταθεροποιείται, διότι παρόλο που η εξωνοσοκομειακή λειτουργούσε από το 2019, πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πακέτο υπηρεσιών».

Παράλληλα η κυρία Καμίτση υπέδειξε πως πλέον το Σύστημα απέκτησε μια δυναμική και γίνονται αλλαγές ή αναπροσαρμογές για τη βελτίωση του. Επισήμανε επίσης πως αποτελεί σημαντική παράμετρο για τον ΟΑΥ η αντιμετώπιση των καταχρήσεων στο Σύστημα και πως ο Οργανισμός επικεντρώνεσαι στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας.

Επιπρόσθετα η κυρία Καμίτση ανέφερε πως ο ΟΑΥ «έχει αρκετούς μηχανισμούς μέσω από τους οποίους λαμβάνει τα ερωτήματα και τα παράπονα, τόσο των δικαιούχων όσο και των παρόχων. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία αξιοποιούμε συνεχώς, ενώ παράλληλα εντείνουμε τους ελέγχους και τις συνεργασίες με εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό, ούτως ώστε το Σύστημα να αναβαθμιστεί και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, που πάντα θα υπάρχουν».

«Το θέμα είναι», συνέχισε η κυρία Καμίτση, «να έχεις εκείνους τους μηχανισμούς που να σε βοηθούν στο να κάνεις γρήγορες προσαρμογές, προκειμένου να βελτιώνεται η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του Συστήματος. Εξάλλου, ακόμα και στις χώρες που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια Συστήματα Υγείας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προκλήσεις. Οπότε δεν είναι κυπριακό φαινόμενο τα προβλήματα και οι δυσκολίες».

«Ο ρόλος του Οργανισμού αυτός είναι, να συνεχίσει παρακολουθεί συνεχώς το Σύστημα, να το αναβαθμίζει, να το διορθώνει και να το προσαρμόζει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους» υπογράμμισε η κυρία Καμίτση.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η Cyprus Times χαρτογραφεί τα ανοιχτά κεφάλαια του Συστήματος, τα αγκάθια που υπάρχουν καθώς και τις αλλαγές που τροχοδρομούνται, και σας τις παρουσιάζει μέσω ενός αναλυτικού ρεπορτάζ.

Aλλάζει ο τρόπος αμοιβής Π.Ι. και Παιδιάτρων

Την ημέρα που σβήνει τα τρία του κεράκια το ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωρά με την αλλαγή του τρόπου αμοιβής των Προσωπικών Ιατρών και των Παιδιάτρων, όπως είχε αποφασιστεί στον αρχικό σχεδιασμό του Συστήματος.

Συγκεκριμένα, πλέον Π.Ι. και Παιδίατροι δεν θα αμείβονται μόνο κατά κεφαλήν -όπως ίσχυε μέχρι στιγμής- με βάση δηλαδή τους δικαιούχους που ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους τους, και πλέον ένα ποσοστό της αμοιβής τους θα υπολογίζεται από την παροχή άλλων υπηρεσιών και στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών, όπως η κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών και οι υπηρεσίες εφημερίας. Επίσης, η αμοιβή τους θα έχει να κάνει πλέον και με τη «συμπεριφορά» τους, στο πλαίσιο της έκδοσης παραπεμπτικών ασθενών στους ειδικούς γιατρούς, καθώς και της έκδοσης παραπεμπτικών για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται δε, πως 99% των γιατρών αποδέχτηκε να ανανεώσει τη σύμβαση του, πλην τριών γιατρών, που τερμάτισαν τη σύμβαση τους, λόγω αναχώρησής τους στο εξωτερικό.

«Μάχη» για εφαρμογή εφημερευόντων ιατρείων εντός Ιουνίου

Aπ’ εκεί και πέρα ο ΟΑΥ καταβάλλει προσπάθειες για την εφαρμογή εφημερευόντων ιατρείων (Σαββατοκύριακα και δημόσιες αργίες) εντός Ιουνίου, εντούτοις διαπιστώνεται κώλυμα στο πού θα στεγάζονται τα εφημερεύοντα ιατρεία. Παρ’ ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί η εφαρμογή του θεσμού από την 1η Ιουνίου, εντούτοις η αρνητική στάση του ΟΚΥπΥ, τα εφημερεύοντα ιατρεία να στεγαστούν στα Κέντρα Υγείας του Οργανισμού, καθυστέρησε την όλη διαδικασία. Μάλιστα, ο ΟΚΥπΥ ζήτησε την Πέμπτη 19 Μαΐου περιθώριο δύο εβδομάδων για να εξετάσει εκ νέου τα δεδομένα και να επανέλθει για την τελική του απάντηση. Ως εκ τούτου ο ΟΑΥ θα αναμένει τις τελικές θέσεις του ΟΚΥπΥ τις πρώτες ημέρες του Ιούνη, αλλά μέχρι τότε δεν παραμένει με τα χέρια σταυρωμένα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Cyprus Times, ο ΟΑΥ ήδη ετοίμασε εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση που πέσει οριστικά στο κενό η προσπάθεια για εφαρμογή των εφημερευόντων ιατρείων στα Κέντρα Υγείας. Το επικρατέστερο σενάριο (Plan C) προνοεί την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ. Όπως μαθαίνουμε, ήδη ο ΟΑΥ άρχισε τις επαφές του με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για να διαφανεί κατά πόσον είναι εφικτή αυτή η επιλογή. Βέβαια, όπως μας εξήγησε αρμόδια πηγή, και αυτή η περίπτωση δεν είναι τόσο εύκολη, διότι μπορεί ορισμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να βλέπουν θετικά αυτή την προοπτική, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που δεν φαίνεται να βλέπουν με θετικό μάτι την λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων στις εγκαταστάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την εφαρμογή του θεσμού θα λειτουργεί ένα κέντρο σε κάθε Επαρχία. Στις μεγάλες Επαρχίες (Λευκωσία-Λεμεσός) θα εφημερεύουν δύο Προσωπικοί Ιατροί και ένας Παιδίατρος, ενώ στις πιο μικρές Επαρχίες θα εφημερεύει ένας Π.Ι. και ένας Παιδίατρος. Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας αυτό δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, ωστόσο γίνονται σκέψεις τα εφημερεύοντα ιατρεία να λειτουργούν το Σάββατο για 8 ώρες και για την Κυριακή και τις δημόσιες αργίες για 4 ώρες.

Περιμένουν και επίσημα το «πράσινο φως» από Χατζηπαντέλα

Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ αναμένει γραπτή επιστολή από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα για τερματισμό της αναστολής ένταξης των ΤΑΕΠ, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Υπενθυμίζεται πως εδώ και αρκετούς μήνες ο κύριος Χατζηπαντέλα έδωσε οδηγία προς τον ΟΑΥ να σταματήσει τις όποιες συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη για την ένταξη νέων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ή ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο Σύστημα, μετά από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα πως η παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχο από συμβεβλημένο νοσηλευτήριο διά μη συμβεβλημένου ιατρού, είναι παράτυπη. Το όλο ζήτημα διευθετήθηκε μετά από Προεδρική παρέμβαση και έκτοτε ο ΟΑΥ βρίσκεται σε στάση αναμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, ήδη ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε προφορικά την πρόθεση του να αποσύρει αυτή την οδηγία, ωστόσο φαίνεται πως θέλει να έχει «εποπτικό ρόλο» στην όλη διαδικασία ένταξης ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο Σύστημα. Ως εκ τούτου ΟΑΥ δεν μπορεί να προχωρήσει στην όποια διαπραγμάτευση πριν να του δοθεί και γραπτώς το «πράσινο φως».

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε η Cyprus Times σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το όλο ζήτημα δεν βλέπει θετικά ο ΟΚΥπΥ, θεωρώντας ότι η ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών του, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας που παρέχεται στα δημόσια νοσηλευτήρια προέρχεται από τις Πρώτες Βοήθειες. Mάλιστα οι εν λόγω πληροφορίες της Cyprus Times δεν έχουν διαψευσθεί από τον ΟΚΥπΥ.

Κεφάλαιο καταχρήσεις

Σε κατάρτιση σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες ο ΟΑΥ. Το κεφάλαιο καταχρήσεις αποτελεί μόνιμο αντικείμενο συζήτησης στο μέτωπο της Υγείας και ο ΟΑΥ προσπαθεί μέσω διαφόρων μηχανισμών να περιορίσει το φαινόμενο. Μέχρι σήμερα ο Οργανισμός έχει διερευνήσει δεκάδες περιπτώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλων παρόχων και έχει προχωρήσει σε αναστολές και τερματισμό συμβάσεων, συστάσεις, επιβολή διοικητικών προστίμων σε πέραν των 43 περιπτώσεων, ενώ παράλληλα απέρριψε απαιτήσεις η αξία των οποίων ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ.

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ έχει καθορίσει την 1η Ιουνίου ως Μέρα ΓεΣΥ, κατά την οποία ο Οργανισμός θα προβαίνει σε ετήσια ανασκόπηση του Συστήματος και θα ενημερώνει σχετικά με τον προγραμματισμό για το μέλλον.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal