MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στυλιανίδης: Η ΕΕ άργησε να λάβει μέτρα για το προσφυγικό

Advertisement

Sponsored by exness

Η ΕΕ άργησε να αντιληφθεί τη διάσταση της προσφυγικής κρίσης και να λάβει μέτρα, παραδέχθηκε σήμερα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήταν ομιλητής σε συνέδριο στη Λευκωσία με τίτλο «Η Εξωτερική Πολιτική και η Ανθρωπιστική Βοήθεια της ΕΕ: Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή»

Advertisement

Η ίδια παραδοχή ήρθε και δια στόματος των Ευρωβουλευτών Τάκη Χατζηγεωργίου και Ελίζας Βόζεμπεργκ.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Λευκωσία και Αθήνα, την Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο και την Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η κρίση είναι και ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια και χρειάζεται συντονισμένη παγκόσμια δράση. Ανέδειξε και το ρόλο της Κύπρου ως ένα νησί μόλις 70 χλμ μακριά από τη Λατάκια της Συρίας αλλά την ίδια ώρα και ευρωπαϊκό έδαφος.

Χαρακτήρισε το προσφυγικό ως τη μεγαλύτερη κρίση μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας ότι οι αριθμοί των προσφύγων φτάνουν σε πρωτάκουστα επίπεδα. Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, στη Συρία υπάρχουν 12-13 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικοί μετανάστες και πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να παρασχεθεί η στοιχειώδης ανθρωπιστική βοήθεια δηλαδή φαγητό, νερό και απλές υποδομές.

Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο έδαφος οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι εθελοντές και μίλησε για τις δικές του εμπειρίες όταν επισκέφθηκε διάφορες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες αλλά και χώρες με εσωτερικούς μετανάστες.

Χατζηγεωργίου: H προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, στη δική του παρέμβαση, είπε ότι η κρίση είναι παγκόσμια και οι εικόνες που όλοι είδαμε με το πνιγμένο αγόρι στις ακτές της Τουρκίας γεννούν γεγονότα και ξεσηκώνουν κύμα συμπαράστασης.

Ανέφερε ότι οι εικόνες αλλά και οι εξελίξεις δημιουργούν μεγάλη ντροπή για όλους μας και πρέπει να αναδείξουμε για πρώτη ίσως φορά παγκοσμίως την ιδέα της σκέψης ότι η πολιτική μπορεί να είναι και ηθική.

Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι δεν συμφωνεί πως η ΕΕ πρέπει να εξελιχθεί σε ένα ακόμη στρατιωτικό προμαχώνα, τονίζοντας ότι η δύναμή μας είναι η ιδεολογία μας και η ΕΕ δεν πρέπει να καταστεί ένας τρίτος πόλος παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης.

 

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Τουρκία, λέγοντας ότι μετά την Αραβική Άνοιξη ενδεχομένως να έχουμε ένα τουρκικό χειμώνα και αυτό δεν ξέρουμε πώς μπορεί να επηρεάσει όλους μας. Γι` αυτό το λόγο, είπε, και οι ηγέτες στην Κύπρο δεν πρέπει να νομίζουν ότι έχουν παρά πολύ χρόνο μπροστά τους.

Βοζεμπεργκ: Καθυστερήσαμε να αντιληφθούμε το πρόβλημα

Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, στη δική της παρέμβαση, ανέφερε ότι η ανθρωπιστική κρίση εστιάζει στους πρόσφυγες και πρέπει στην ΕΕ να διερωτηθούμε κατά πόσο ο ρόλος μας είναι όσο θα έπρεπε καθοριστικός και ποια είναι τα όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις.

Παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να αντιληφθεί το πρόβλημα και φαίνεται ότι η επίλυσή του μετατίθεται σε μελλοντικό χρόνο, σημειώνοντας ότι μόλις πριν από ένα χρόνο η ΕΕ θεωρούσε ότι το προσφυγικό ήταν πρόβλημα μόνο των χωρών του Νότου αλλά αποδείχθηκε πρόβλημα που σε όγκο ξεπέρασε την ίδια την ΕΕ.

Η κ. Βόζεμπεργκ είπε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να συνοδεύεται και από συνεκτική πολιτική και δεν πρέπει να αντικρίζεται ως επαιτεία σημειώνοντας ότι η κοινή εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι γράμμα κενό περιεχομένου.

Το προσφυγικό, είπε, δεν είναι πρόβλημα που καλείται να το διαχειριστεί μόνη της η ΕΕ αλλά χρειάζεται διαχείριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network