MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στυλιανίδης: Έτοιμος για την αντιπυρική περίοδο ο νέος κοινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ RescEU 

Advertisement

Sponsored by exness

Έτοιμος για την αντιπυρική περίοδο ο νέος κοινός πυροσβεστικός στόλος της ΕΕ, στο πλαίσιο του καινούριου ενισχυμένου μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RescEU, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Advertisement

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι η ΕΕ δημιουργήσει έναν αρχικό πυροσβεστικό στόλο για την επόμενη περίοδο δασικών πυρκαγιών και μέχρι στιγμής, επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα πυρόσβεσης θα αποτελούν τον στόλο του RescEU κατά τη διάρκεια της αρχικής μεταβατικής περιόδου, ενώ η Κομισιόν συνεργάζεται με τις συμμετέχουσες χώρες για την προσθήκη επιπλέον υλικού κατά τις προσεχείς εβδομάδες.  Όπως ανακοινώθηκε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία πλήττονται συχνά από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, έθεσαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα τους στη διάθεση του μεταβατικού στόλου rescEU για το 2019. Ο αρχικός στόλος αποτελείται από 2 αεροσκάφη από την Κροατία, 1 αεροσκάφος από τη Γαλλία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, 2 αεροσκάφη από την Ισπανία και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να προστεθούν περαιτέρω ικανότητες και υλικό και να δημιουργηθεί ένα ισχυρότερο αποθεματικό για το rescEU.

Ταυτόχρονα ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ενισχύει ταυτόχρονα την ικανότητά της όσον αφορά την παρακολούθηση και τον συντονισμό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίοδο των δασικών πυρκαγιών.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ) της ΕΕ με επιχειρησιακή ικανότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα θα ενισχυθεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ομάδα υποστήριξης για τις δασικές πυρκαγιές, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη.

– Το ΚΣΑΕΑ θα διοργανώνει τακτικές βιντεοδιασκέψεις με τα κράτη μέλη καθ` όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

– Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ θα χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον δασικό τομέα.

–  Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες εταίροι συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση για τις δασικές πυρκαγιές στις Βρυξέλλες για να προετοιμαστούν για την επόμενη περίοδο δασικών πυρκαγιών.

–  Τους προηγούμενους μήνες πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιτόπιες ασκήσεις για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Σ` αυτές περιλαμβάνονται οι επιτόπιες ασκήσεις MODEX για την πολιτική προστασία και τις δασικές πυρκαγιές, κατά τις οποίες εμπειρογνώμονες και ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στο νησί Τσρες στην Κροατία από τις 7 έως τις 10 Απριλίου.

“Οι δασικές πυρκαγιές δεν περιμένουν”, προειδοποίησε ο Επίτροπος Στυλιανίδης, ο οποίος κατέστησε απόλυτα σαφές ότι η στόχευση και η επικέντρωση των εθνικών αρχών σε συντονισμό με το RescEU πρέπει να είναι πρώτιστα η πρόληψη και η ετοιμότητα.

“Η ετοιμότητα και η πρόληψη απαιτούν πάνω απ` όλα κοινή κατανόηση και συντονισμό”, ξεκαθάρισε ο Επίτροπος και παρέθεσε την εμπειρία του από το πρόσφατο ταξίδι του στη Σουηδία, η οποία όπως επεσήμανε κατανόησε, μετά την τραγική περσινή εμπειρία ότι το κλειδί είναι στην αλληλεγγύη και το συντονισμό.

“Για να σωθούν ζωές και να προστατευθούν οι πολίτες, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ένωσαν τις δυνάμεις τους και υλοποίησαν το σύστημα rescEU”, σημείωσε ο Επίτροπος. “Με το rescEU διαθέτουμε ένα επιπλέον «δίχτυ ασφαλείας» σε περιόδους κρίσης”, σημείωσε.

“Είμαι πολύ περήφανος που φέτος το καλοκαίρι βλέπω να γίνεται πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός στόλος κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ανεξαιρέτως όλα τα συμμετέχοντα κράτη που συνεισέφεραν στον εν λόγω στόλο, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών”, τόνισε ο Επίτροπος.

Ο Επίτροπος τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, έστειλε και μήνυμα στις κυπριακές αρχές να εξετάσουν σοβαρά την συμμετοχής τους στη μεταβατική φάση του RescEU.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος τόνισε ότι “η Κύπρος έχει ειδική θέση” στην  ανατολική Μεσόγειο και να δράσει ως ο βραχίονας της ΕΕ για την πολιτική προστασία σε σχέση με γειτονικές τρίτες χώρες, σημειώνοντας ως τέτοιες το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Αίγυπτο, χώρες που έχουν γευθεί ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι γνωρίζει “πως οι κυπριακές αρχές εξετάζουν σοβαρά τη συμμετοχή τους στη μεταβατική φάση του RescEU, ίσως με ένα ελικόπτερο”, όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι να σταλεί ένα μήνυμα και να αποδείξει ότι είναι μέλος τη Ευρωπαϊκής οικογένειας που μπορεί να προσφέρει και να δεχθεί κοινοτική χρηματοδότηση”, υπενθύμισε ο Επίτροπος σημειώνοντας ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί το 90% της ανάπτυξης νέων μέσων.

Σε σχέση με την Ελλάδα ο Επίτροπος ζήτησε τη συμμετοχή της και ξεκαθάρισε ότι η χώρα πρέπει και μπορεί να επενδύσει στην ανάπτυξη δυνατοτήτων με το RescEU και να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν πόσο αναγκαία είναι η πρόληψη”. Επεσήμανε μάλιστα ότι σε όλες του τις συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές, υπουργούς και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσπαθεί να πείσει για την ανάγκη ανάπτυξης εθελοντών, first responders και οι ειδικοί της Κομισιόν συνεχίζουν να δίνουν τις συμβουλές τους. Προειδοποίησε ωστόσο ότι τα όρια της παρέμβασης της Κομισιόν είναι συγκεκριμένα και η πρωταρχική ευθύνη ανήκει στα Κράτη Μέλη. Από πλευρά ΕΕ η χρηματοδότηση και ο συντονισμός είναι δεδομένος. Υπενθύμισε τέλος ότι ακόμα και ο παλιός μηχανισμός της ΕΕ συνέδραμε την Ελλάδα στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network